Historiek Online geschiedenismagazine
Zo klonk het Oudnederlands in de elfde eeuw

Zo klonk het Oudnederlands in de elfde eeuw

Het Oudnederlands is bij het grote publiek vooral bekend van het elfde-eeuwse gedichtje ‘Hebban olla vogala’. Er zijn echter meer teksten bekend, zoals onder meer de zogeheten Wachtendonckse Psalmen uit de tiende eeuw. Lees artikel


- advertentie -
Nulpunt 1945

‘Nederlandse en Vlaamse pennen schetsen de wereld van de Lage Landen, 75 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog. Een niet te missen verzameling van prikkelende verhalen, scherpe analyses en verrassende beschouwingen. Nog tot en met eind mei zonder verzendkosten.’ >>>

Geschiedenis van kunstmest: van vogelpoep tot ammoniaksynthese
Al eeuwenlang waren boeren op zoek naar methodes om het gras beter te laten groeien. Ze reden mest uit, sloegen de opgedroogde koeienvlaaien stuk en verdeelden afgeplagde vruchtbare grond over het land. Voor nog betere voeding van gewassen werd kunstmest toegediend op het land.
Lees meer...
Musea in coronatijd: Online tours door oudste museum van Nederland
Het sluiten van de musea vanwege het coronavirus heeft een groot online aanbod van kunst en cultuur teweeggebracht. Vloggende conservatoren vanuit huis, virtuele tours door verlaten musea, online workshops en digitale doe-opdrachten worden actief via social media verspreid.
Lees meer...
Tussenstation Cosel: ‘Vernichtung durch Arbeit’
Van augustus tot december 1942 stopten 39 treinen uit Frankrijk, Nederland en België, die op weg waren naar Auschwitz, op het station van het Silezische stadje Cosel. Bijna tienduizend Joodse mannen en jongens werden hier geselecteerd. In kampen in Silezië verrichtten zij dwangarbeid, waarbij de overgrote meerderheid bezweek.
Lees meer...
Onafhankelijkheid Republiek was pest voor pestbestrijding
In Oudheid en Middeleeuwen werd aangenomen dat kometen en hemellichamen die de lucht bezoedelden, pest veroorzaakten. Men probeerde lucht en bodem te zuiveren en bad tot God. In de veertiende eeuw kwam men op de gedachte dat pest werd veroorzaakt door een smetstof die van mens op mens werd overgebracht.
Lees meer...
Klemens von Metternich - Conservatieve Oostenrijkse diplomaat en politicus
De Oostenrijkse politicus Klemens von Metternich (1773-1859) geldt als een van de belangrijkste Europese diplomaten van de negentiende eeuw.
Lees meer...
Sigarettendoosje Sovjet-gevangene gevonden bij Kamp Amersfoort

Sigarettendoosje Sovjet-gevangene gevonden bij Kamp Amersfoort

Bij Kamp Amersfoort is eind vorige maand een sigarettendoosje gevonden dat naar alle waarschijnlijkheid van een Sovjet-gevangene is geweest die tijdens de Tweede Wereldoorlog in het kamp gevangen zat. Lees artikel

Charles George Gordon (1833-1885) en de strijd om Khartoum
Tegen het einde van de negentiende eeuw, een periode waarin de meeste Europese mogendheden elkaar de macht betwistten in Afrika, vond in Soedan een dramatische gebeurtenis plaats die niet alleen het leven eiste aan duizenden burgers maar ook aan de in die tijd tot de verbeelding sprekende Britse generaal “Gordon Pasja”.
Lees meer...
17e-eeuwse kranten beter doorzoekbaar dankzij crowdsourcing
Vrijwilligers hebben de krantenartikelen de afgelopen vijf jaar handmatig overgetikt en daarna het resultaat nog eens gecorrigeerd.
Lees meer...
Het Franse kiesstelsel (sinds 1958)
Hoe werken de Franse verkiezingen? Historische achtergrond en werking van het Franse kiesstelsel.
Lees meer...
Kleding in de 16e eeuw - Mode, kleur en stof
Uit de middeleeuwen, renaissance en barok zijn nauwelijks kledingstukken bewaard gebleven. Valt er desondanks iets te zeggen over de kleding van onze voorouders?
Lees meer...
De CPN en de executie van de Rosenbergs – juni 1953
Op 20 juni 1953 kopte de communistische partijkrant De Waarheid: ‘Julius en Ethel Rosenberg offerden hun leven voor de vrede’.
Lees meer...
Rijksmuseum presenteert meest gedetailleerde foto Nachtwacht ooit
Om de foto te kunnen maken heeft een zogeheten imagingteam van het Rijksmuseum 528 foto’s van De Nachtwacht gemaakt, 24 rijen van 22 foto’s.
Lees meer...
Hemelvaartsdag in kunstwerken
Veel kunstenaars hebben zich in de loop der eeuwen laten inspireren door het verhaal van Hemelvaartsdag. Hier een serie van deze kunstwerken.
Lees meer...
Nieuwe geschiedenisboeken (week 21) – 2020

Nieuwe geschiedenisboeken (week 21) – 2020

Overzicht van nieuwe en besproken geschiedenisboeken. Bekijk de boeken van deze week

Maak Historiek mede mogelijk:

Uw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft. Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 31.505 abonnees
Facebook Twitter
Pas uw aanmelding aan    |    Bekijk online
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net