KlussenKlussen

Rijksmuseum presenteert meest gedetailleerde foto Nachtwacht ooit

Vanwege de corona-crisis heeft het Rijksmuseum de restauratie van de Nachtwacht van Rembrandt van Rijn uitgesteld tot begin volgend jaar. In de tussentijd wordt het beroemde kunstwerk al wel onderzocht. Men gebruikt hierbij onder meer een zeer gedetailleerde foto van de complete Nachtwacht. Deze is ook online te bekijken.

- ad -

Voor onderzoekers is de foto een belangrijke bron van kennis. Om de foto te kunnen maken heeft een zogeheten imagingteam van het Rijksmuseum 528 foto’s van De Nachtwacht gemaakt, 24 rijen van 22 foto’s. Deze zijn met behulp van neural networks digitaal aan elkaar genaaid. De afbeelding bestaat uit in totaal 44,8 gigapixels (44.804.687.500 pixels). De afstand tussen de pixels is 20 micrometer (0,02 mm). Dit stelt de wetenschappers in staat het schilderij op afstand zeer nauwkeurig te bestuderen. De foto wordt ook gebruikt om alle toekomstige verouderingsprocessen in het schilderij nauwkeurig bij te kunnen houden.

1,5 meter

Het werk in een glazen ruimte rondom de Nachtwacht heeft twee weken stilgelegen vanwege de corona-crisis. Vanaf vandaag worden de werkzaamheden hervat. Hierbij wordt wel rekening gehouden met de richtlijnen van de overheid en het RIVM. Dit heeft tot gevolg dat er, om minimaal 1,5 meter afstand te kunnen houden, niet meer dan twee personen tegelijkertijd aan het schilderij kunnen werken. De daadwerkelijke restauratie, die normaal gesproken na de zomer zou starten, is verplaatst naar begin volgend jaar.

Lees ook: Operatie Nachtwacht van start in Rijksmuseum
…of: De Nachtwacht, een vroeg staaltje ‘virtual reality’
Overzicht van Boeken over Rembrandt van Rijn

- advertentie-

- ad -
- advertentie -

Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister


Uit het archief:

 • Joost mag het weten

  Joost mag het weten

  'Joost mag het weten' verwijst vermoedelijk naar het Javaanse 'joos', een term die een Chinese godheid aanduidt of de afbeelding daarvan.Lees bericht »
 • Hoe de nazi’s Kerstmis wilden nazificeren

  Hoe de nazi’s Kerstmis wilden nazificeren

  Kerstballen met daarop hakenkruizen en Germaanse runentekens, koekbakvormpjes in de vorm van een swastika en kerstkaarten met vaderlandslievende taferelen en Wehrmachtsoldaten in plaats van rustieke winterlandschappen. Het is allemaal te zien in het documentatiecentrum van het nationaalsocialisme in Keulen, dat …Lees bericht »
 • De zaak Irma Laplasse

  De zaak Irma Laplasse

  Irma Laplasse werd kort na de bevrijding in 1944 wegens haar betrokkenheid bij de dood van zeven verzetsleden door een militaire rechtbank in Brugge ter dood veroordeeld. In Vlaams-nationalistische kringen werd haar terechtstelling beschouwd als het symbool van de naoorlogse …Lees bericht »
 • Israël – Het koninkrijk en de tempel van Salomo

  Israël – Het koninkrijk en de tempel van Salomo

  Een artikel over het oude koninkrijk Israël en de tempel van Salomo. Ook de geschiedenis van David en Batséba en die van Absalom komt voorbij.Lees bericht »

Veel meer tips ➱


Blij met deze site?

Klant bij Bol?Klant bij Bol? Bestel via deze link en Historiek krijgt een kleine vergoeding. Dank u wel!