Dark
Light

Rijksmuseum presenteert meest gedetailleerde foto Nachtwacht ooit

Auteur:
1 minuut leestijd
Detail van de Nachtwacht van Rembrandt van Rijn
Detail van de Nachtwacht van Rembrandt van Rijn (Rijksmuseum Amsterdam)

Vanwege de corona-crisis heeft het Rijksmuseum de restauratie van de Nachtwacht van Rembrandt van Rijn uitgesteld tot begin volgend jaar. In de tussentijd wordt het beroemde kunstwerk al wel onderzocht. Men gebruikt hierbij onder meer een zeer gedetailleerde foto van de complete Nachtwacht. Deze is ook online te bekijken.

Voor onderzoekers is de foto een belangrijke bron van kennis. Om de foto te kunnen maken heeft een zogeheten imagingteam van het Rijksmuseum 528 foto’s van De Nachtwacht gemaakt, 24 rijen van 22 foto’s. Deze zijn met behulp van neural networks digitaal aan elkaar genaaid. De afbeelding bestaat uit in totaal 44,8 gigapixels (44.804.687.500 pixels). De afstand tussen de pixels is 20 micrometer (0,02 mm). Dit stelt de wetenschappers in staat het schilderij op afstand zeer nauwkeurig te bestuderen. De foto wordt ook gebruikt om alle toekomstige verouderingsprocessen in het schilderij nauwkeurig bij te kunnen houden.

1,5 meter

Het werk in een glazen ruimte rondom de Nachtwacht heeft twee weken stilgelegen vanwege de corona-crisis. Vanaf vandaag worden de werkzaamheden hervat. Hierbij wordt wel rekening gehouden met de richtlijnen van de overheid en het RIVM. Dit heeft tot gevolg dat er, om minimaal 1,5 meter afstand te kunnen houden, niet meer dan twee personen tegelijkertijd aan het schilderij kunnen werken. De daadwerkelijke restauratie, die normaal gesproken na de zomer zou starten, is verplaatst naar begin volgend jaar.

Lees ook: Operatie Nachtwacht van start in Rijksmuseum
…of: De Nachtwacht, een vroeg staaltje ‘virtual reality’
Overzicht van Boeken over Rembrandt van Rijn

×