Dark
Light

Zo klonk het Oudnederlands in de elfde eeuw

Auteur:
1 minuut leestijd
Still YouTube
Still YouTube

Historisch taalkundige Peter-Alexander Kerkhof heeft in samenwerking met Archeologie Rotterdam een reconstructie gemaakt van het Oudnederlands zoals dat rond de elfde eeuw in grote delen van het huidige Nederland werd gesproken. De tekst is te horen in een animatievideo waarin ook beelden getoond worden van de oude nederzetting Rotta, gelegen op de oevers van het riviertje de Rotte.

Het Oudnederlands is bij het grote publiek vooral bekend van het elfde-eeuwse gedichtje ‘Hebban olla vogala’. Er zijn echter meer teksten bekend, zoals onder meer de zogeheten Wachtendonckse Psalmen uit de tiende eeuw. Historisch taalkundige Peter-Alexander gebruikte deze oude bronnen om een tekst in het Nederlands van duizend jaar geleden te schrijven en uit te spreken voor de film. De film is zowel ondertiteld in het hedendaagse Nederlands als in het Oudnederlands.

Rotta

Opgravingen in de binnenstad van Rotterdam hebben in de loop der tijd veel informatie opgeleverd over Rotta. In een bouwput van de Markthal is zo’n tien jaar geleden bijvoorbeeld een terp met de resten van zes elkaar opvolgende boerderijen uit de periode 950-1050 gevonden. Archeologie Rotterdam:

“De gegevens van de jongste boerderij zijn gebruikt om de animatie te maken. De film toont het landschap van de Rotte rond 1020 na Chr. met op de oevers de erven en boerderijen. De jongste boerderij van de Markthal is in detail te zien. Het verhaal van Rotta wordt in het Oudnederlands verteld door een bewoner van de boerderij. Zijn opa was een van de eerste ontginners van het uitgestrekte moerasgebied van de Rotte.”

Archeologische onderzoeken van de afgelopen dertig jaar in de Rotterdamse binnenstad hebben aangetoond dat de bewoning langs de benedenloop van de Rotte veel verder teruggaat dan de dertiende eeuw, die vaak wordt genoemd als de startperiode van Rotterdam.

“De vondsten en sporen zijn toe te schrijven aan het dorpje Rotta dat we voor het eerst tegenkomen in een oorkonde uit 1028. De inwoners van Rotta hielden zich in de tiende en elfde eeuw bezig met akkerbouw, veeteelt en handel. Het einde van Rotta kwam in de twaalfde eeuw, toen het Maasmondgebied ernstig te lijden had van hevige overstromingen.”

Meer over het project: treasuresofdutch.com
Boekenrubriek: Taalgeschiedenis

Oorspronkelijk gepubliceerd op 18 mei 2020

×