De nieuwsbrief van Historiek (week 11). Met berichten over Deshima, Hooiplukkers in Lochem, eten onderweg, communistisch Rusland & veel meer geschiedenis
Historiek Online geschiedenismagazine
De Hooiplukkers – Een mislukte Spaanse list in Lochem (1590)

De Hooiplukkers – Een mislukte Spaanse list in Lochem (1590)

In 1590 raakten de Spaanse troepen de belangrijke stad Breda kwijt, dankzij een beroemde list van de Nederlandse opstandelingen. Deze list met het turfschip is een van de bekendste voorvallen uit de Tachtigjarige Oorlog. Veel minder bekend is dat de Spanjaarden in hetzelfde jaar de Gelderse stad Lochem met een list probeerden in te nemen. Lees artikel

Molotovcocktail dankt naam aan de Finnen
Wat een molotovcocktail is weten de meeste mensen wel. Minder bekend is waarom dit wapen een Russische naam heeft. Dat hebben we te danken aan de Finnen die het wapen tijdens de zogeheten Winteroorlog op grote schaal inzetten tegen de Russen.
Lees meer...


Arend Willem Feith, VOC-opperhoofd van Deshima, Japan
Het verhaal van Arend Willem Feith, de VOC-medewerker die na enkele jaren kantoorwerk in Batavia opklom tot VOC-opperhoofd in Deshima, Japan.
Lees meer...


De ondergang van het VOC schip Westerbeek (1742)
Op de terugtocht vanuit Nederlands-Indië kwam het VOC-schip Westerbeek in 1742 bij de Faeröer eilanden in de problemen. Het schip kapseisde voor het woeste eiland Suðuroy. Gezonde bemanningsleden wisten zich met veel moeite in veiligheid te brengen en moesten vervolgens overwinteren op de eilanden.
Lees meer...


Joop en Ad Hoogendoorn: strijders voor het vrije woord
Geen enkel ander Europees land had tijdens de Tweede Wereldoorlog zo’n bloeiende illegale pers als Nederland. Er verschenen hier meer dan 1200 illegale bladen, van handgeschreven of gestencilde uitgaven tot professioneel vervaardigd drukwerk. Maar de strijders voor het vrije woord betaalden wel een hoge prijs.
Lees meer...


Eten onderweg - Toen en nu
Eten koken terwijl je op pad bent of op zee, is een kunst op zich. Door de eeuwen heen veranderde het dieet van de reiziger net als het dieet van de thuisblijver. Culinair historica Charlotte Kleyn vroeg zich af wat zeelieden in voorbije tijden op zee aten, op wat voor voer soldaten door de eeuwen heen marcheerden.
Lees meer...


Wee de bloedstad
Historicus Daan Nijssen biedt in zijn boek 'Het wereldrijk van het tweestromenland' een overzicht van de opkomst van Assyrië, Babylonië en Perzië. Na de veldtocht van Xerxes tegen de Grieken zou dat enorme Perzische rijk nog zo’n honderdvijftig jaar voorbestaan, tot Alexander de Grote er rond 330 voor Christus een einde aan maakte.
Lees meer...


De status van het huwelijk in de late Middeleeuwen
Trouwen was in de Middeleeuwen een gevoelige kwestie. Het ging immers om familiebelangen, beteugeling van de lust en het voortbrengen van nageslacht. En hoewel al deze elementen eeuwenlang van belang bleven, was de juridisch status van het huwelijk aan verandering onderhevig.
Lees meer...


Communistisch Rusland (1917-1940) #longread
In 1917 maakt een revolutie in Rusland een eind aan het eeuwenoude tsaristisch bewind waarna de communisten onder leiding van Lenin de macht grijpen. Zij zetten in op economische groei door industrialisering en collectivisering van de landbouw.
Lees meer...


De gevangenisverhalen van Milovan Djilas
Milovan Djilas was een van de oprichters en architecten van de socialistische federatie Joegoslavië. In datzelfde land ging hij echter ook ten onder als antagonist van dictator Josip Broz Tito. Tussen 1956 en 1966 zat hij meerdere gevangenisstraffen uit, vooral vanwege zijn kritische artikelen over het communisme, eerst in de Joegoslavische, en later in de internationale pers.
Lees meer...


Afscheid nemen van de politiek valt niet mee
‘Slotakkoord. Het einde van politieke levens’, luidt de titel van een verzamelbundel van de geschiedkundigen Diederick Slijkerman en Henk te Velde. Maar veel van de hoofdstukken in het boek gaan niet alleen over het afscheid van de beschreven politici.
Lees meer...


Ondergrondse bunkers Koude Oorlog in beeld gebracht
In het diepste geheim zijn tijdens de Koude Oorlog in ons land onder overheidsgebouwen beschermde onderkomens gecreëerd. Na een eventuele aanval met een atoombom, zouden de ministers met een aantal ambtenaren in deze ondergrondse noodzetels nog een paar weken het bestuur van het land voort kunnen zetten.
Lees meer...


De Sint-Elisabethkerk in Haren (Brussel)
Het nog steeds landelijk aandoend dorpscentrum van Haren wordt beheerst door de wit zandstenen Sint-Elisabethkerk waarvan de resten van de twaalfde eeuwse romaanse westertoren later geïntegreerd werden in het gotische godshuis dat in de daaropvolgende eeuwen werd opgetrokken.
Lees meer...


Addergebroed - Herkomst van het scheldwoord
Het bijzonder scheldwoord ‘addergebroed’ of ‘adderengebroed’ is vooral bekend onder mensen die een christelijke opvoeding hebben gehad. Het begrip is namelijk afkomstig uit de Bijbel.
Lees meer...


Samenwerking Willy Brandt (SPD) en Walter Scheel (FDP)
In 1969 gingen in de Bondsrepubliek Duitsland de SPD (Sociaaldemocratische Partij van Duitsland) en de liberale FDP, (Vrije Democratische Partij) voor het eerst samen regeren.
Lees meer...


Uit het archief:

Mirakel van Amsterdam (1345) - Stille Omgang
Het is 15 maart 1345, enkele dagen voor Palmzondag, als een stervende man in de Amsterdamse Kalverstraat een hostie uitbraakt.
Lees meer...


Nieuwe geschiedenisboeken

Een overzicht van nieuw verschenen of besproken geschiedenisboeken. Bekijk de boeken

Maak Historiek mede mogelijk:

Uw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft. Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 35.716 abonnees
Facebook Twitter
Pas uw aanmelding aan    |    Bekijk online
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net