De nieuwsbrief van Historiek (week 13). Met berichten over Marcus Aurelius, het kofschip, de oudste dijk van Nederland & veel meer geschiedenis
Historiek Online geschiedenismagazine
Gezichtsreconstructies van 2000 jaar oude Tongenaren

Gezichtsreconstructies van 2000 jaar oude Tongenaren

In 2013 kwam tijdens opgravingen aan de Beukenbergweg in Tongeren een Romeins grafveld aan het licht, daterend uit het begin van onze jaartelling. Eén graf trok in het bijzonder de aandacht van de onderzoekers: de laatste rustplaats van een volwassen man en twee kinderen. De drie werden gezamenlijk begraven. DNA-onderzoek heeft aangetoond dat de kinderen broer en zus zijn, de man is geen familie. Recent zijn gezichtsreconstructies van hen gemaakt. Lees artikel

Oorlog in de West tijdens de Spaanse Successieoorlog
De Spaanse Successieoorlog (1701-1714) speelde zich voor een belangrijk deel in Europa af, met spectaculaire veldslagen in de Zuidelijke Nederlanden en hoofdrollen voor John Churchill, de hertog van Marlborough, koning-stadhouder Willem III en de Franse koning Lodewijk XIV. Minder bekend is dat tijdens deze oorlog ook gevochten is in en bij de Nederlandse koloniën in West-Indië.
Lees meer...


Aarden wal uit tweede eeuw voor Christus gevonden in Vlaardingen
Archeologen hebben in Vlaardingen een aarden wal ontdekt uit de tweede eeuw voor Christus. Volgens de archeologen gaat het om een unieke vondst: niet eerder werd in Nederland uit deze periode een dergelijke constructie aangetroffen.
Lees meer...


De halfgod van Urga
Een moordlustige psychopaat die zijn gang kon gaan in de chaos en ontrafeling van de Russische burgeroorlog, of een excentrieke visionair die een hopeloze strijd voerde tegen zowel sovjetcommunisme als Chinees expasionisme. Wie was baron Roman von Ungern-Sternberg, de Russische krijgsheer die honderd jaar geleden kort over Mongolië heerste?
Lees meer...


Het ultieme vechtkabinet: Van Agt II
Het ultieme vechtkabinet is toch wel Van Agt II. Dat trad aan op 11 september 1981. Zo’n driekwart jaar later kwam het alweer ten val. In de tussentijd hing zijn voortbestaan bijna voortdurend aan een zijden draadje.
Lees meer...


Alfonso’s VI mislukte Reconquista (1086)
Eind oktober 1086 kwam het in Sagrajas nabij Badajoz in de huidige Spaanse regio Extremadura tot een bloedig treffen tussen de troepen van koning Alfonso VI van Castillië en Léon en een Berberleger aangevoerd door Yussuf ibn Tashfin. De nederlaag van Alfonso’s christelijk leger markeerde het begin van een nieuw tijdperk op het Iberisch schiereiland.
Lees meer...


Marcus Aurelius (121-180) - Biografie van de Romeinse keizer
De Romeinse keizer Marcus Aurelius (121-180) geldt als een van de bekendere keizers uit de geschiedenis van het Romeinse Rijk. Wie was deze man? Hoe zag zijn bestuur eruit? En wat heeft Marcus Aurelius, die tussen 161 en 180 Romeins keizer was, op korte en langere termijn betekend voor de geschiedenis van het Romeinse Rijk?
Lees meer...


Een passie voor historische kleding
"De aantrekkingskracht van deze kleding is een mooi beginpunt om een veel uitgebreider verhaal te vertellen over mode, sociale posities en gedragingen, stoffen en materialen en alle beroepen die nodig waren om tot een kledingstuk te komen."
Lees meer...


De Kastalische Bron in Delfi
De Kastalische bron in Delfi bevindt zich niet in het eigenlijke heiligdom van Apollo zelf, maar een eindje vóór de hoofdingang tot het tempelcomplex. Volgens Euripides’ toneelstuk Ion gingen de bezoekers van het orakel eerst naar deze bron om zich ritueel te reinigen.
Lees meer...


Het Kofschip, hoe zag dat er eigenlijk uit?
Het kofschip is in Nederland vooral bekend vanwege het taalkundige ezelsbruggetje, maar slechts weinigen weten hoe dit schip er eigenlijk uitzag.
Lees meer...


'Netherlands Carillon' keert terug naar Amerika
In 1951 schonk Nederland een carillon aan de Verenigde Staten, als dank voor de Amerikaanse hulp tijdens de oorlog en bij de wederopbouw. Dit carillon kreeg een plek in een modernistische klokkentoren vlak naast Arlington National Cemetery, met uitzicht op de Amerikaanse hoofdstad Washington.
Lees meer...


De Royal Albert Hall in Londen
Op 29 maart 1871 werd in Londen de Royal Albert Hall officieel geopend door koningin Victoria. De beroemde concertzaal is vernoemd naar haar echtgenoot, Albert van Saksen-Coburg-Gotha.
Lees meer...


De totstandkoming van Donbass
‘Donbass’ wordt tegenwoordig vooral geassocieerd met de oorlog in Loegansk en Donetsk in Oekraïne. Het oude industriegebied heeft echter ook een identiteit die nauw verbonden is met de sociale geschiedenis van deze steppestreek. Een blik op een episode die, nota bene, niet zo ver van ons bed hier in West-Europa staat.
Lees meer...


Over de geschiedenis en ontwikkeling van de bureaustoel
De bureaustoel is een bijzondere uitvinding. Zeker in deze tijd, waarin veel mensen een thuiskantoor hebben, is een goede bureaustoel onmisbaar. Maar waar komt deze handige stoel vandaan?
Lees meer...


Ezelsbruggetjes - Herkomst van het begrip
Om iets te onthouden maken we soms gebruik van ezelsbruggetjes. Waar komt het woord ezelsbruggetje eigenlijk vandaan?
Lees meer...


Uit het archief:

De Inferno (Hel) van Dante Alighieri
Vijfendertig jaar oud was de Florentijnse dichter Dante Alighiero degli Alighieri (1265-1321), toen hij in het jaar 1300 zijn reis doorheen de Hel (Inferno), over de Louteringsberg (Purgatorio) en door de Hemel (Paradiso) maakte.
Lees meer...


We hebben onze 24 tijdzones te danken aan de trein
Als de industriële revolutie een spin was, was het wereldwijd uitdijende spoorwegennet zijn web. Ongewild kregen de spoorwegen er direct een concurrent bij. Een concurrent, die met elke kilometer dat de trein voortraasde krachtiger werd. Hoe sneller de trein ging, des te prominenter was haar aanwezigheid. Het was de zon.
Lees meer...


Toen het staatshoofd nog een rol speelde bij formaties
Liepen kabinetsformaties soepeler toen het staatshoofd daarin nog een rol speelde? Dat hoor je vaak beweren nu de onderhandelingen in een impasse zijn beland.
Lees meer...


Nieuwe geschiedenisboeken

Een overzicht van nieuw verschenen of besproken geschiedenisboeken. Bekijk de boeken

Maak Historiek mede mogelijk:

Uw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft. Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 35.952 abonnees
Facebook Twitter
Pas uw aanmelding aan    |    Bekijk online
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net