Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 13) – 2021

Auteur:
4 minuten leestijd
geschiedenisboeken

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.


<<< Signalementen week 12 | Signalementen week 14/15 >>>

Selectie week 13 (2021)

  • Neergestort

    De Tweede Wereldoorlog speelde zich voor een groot deel in de lucht af. Geallieerde bommenwerpers groeiden in vijf jaar tijd uit tot een cruciale factor die een eindoverwinning mogelijk maakte. Terwijl de Duitsers Europa bezet hielden, vochten de Britten in de lucht door. Ten koste van enorme verliezen bracht de Royal Air Force de oorlog bijna dagelijks naar Duitsland met het doel daar dood en verderf te zaaien. Vanaf de tweede helft van 1942 bijgestaan door de Amerikaanse 8th Air Force. De route van de geallieerde vliegtuigen liep vaak over Nederland. Niet zelden vielen ze op weg naar hun doel of op de thuisreis ten prooi aan luchtafweer of Duitse nachtjagers. Duizenden geallieerde vliegtuigen sloegen op Nederlandse bodem te pletter.

  • De Spaanse Successieoorlog, 1701-1714

    De Spaanse Successieoorlog (1701-1714) is van grote betekenis geweest voor de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden maar heeft geen belangrijke plaats in het collectieve geheugen van de Nederlanders ingenomen. Dat heeft wellicht met de naam te maken, die suggereert immers een dynastiek conflict in Zuid-Europa. Dat die oorlog zich voor een belangrijk deel in de directe omgeving van Nederland afspeelde, is echter niet algemeen bekend. Dit boek gaat niet alleen over de oorlog, maar biedt ook een brede context die nodig is om te begrijpen waarom deze militaire krachtmeting niet alleen voor de Republiek van grote betekenis was, maar ook voor de geschiedenis van Europa.
    Fragment: Oorlog in de West tijdens de Spaanse Successieoorlog

  • Dochters van het daglicht

    Dochters van het daglicht van Judy Batalion vertelt het vergeten verhaal van de joodse gettomeisjes die in opstand kwamen tegen de nazi’s. In de krochten van de British Library stuitte kunsthistoricus Judy Batalion vijftien jaar geleden op een obscuur Jiddisch boekje uit 1946, Freuen in di Ghettos. Deze ‘gettomeisjes’ brachten hun vijanden al flirtend het hoofd op hol, kochten ze om, maar vermoordden ze als het moest in koelen bloede. Ze saboteerden de Duitse spoorwegen, bouwden bunkers en smokkelden wapens, maar droegen ook zorg voor de kinderen en de zieken.

  • Misdaadjournalist Hendrik Jan Korterink

    In het voorjaar van 2006 ontstond bij hem het idee voor een weblog over misdaad: Dagboek van een Misdaadjournalist. Vanaf het eerste moment hield hij nauwgezet iedere dag bij wie hij gesproken had, welke rechtszaak hij had bezocht, wie er waren opgepakt of vermoord en vooral: waarom. Korterink zelf had in 2006 niet kunnen bevroeden dat de website zijn levenswerk zou worden, en veel belangrijker: zijn voornaamste bron van informatie. In de loop der jaren groeide het weblog uit tot de succesvolle website www.misdaadjournalist.nl. Per maand werd deze geraadpleegd door ruim twee miljoen unieke bezoekers.

  • Om de liefde, voor de troon

    Het meeslepende verhaal van prinses Irene die brak met haar geloof en haar familie om de droom van haar katholieke echtgenoot, Carlos Hugo Van Bourbon-Parma waar te maken: koning van Spanje worden. Het dynastieke avontuur van prinses Irene en prins Carlos Hugo in Spanje: een verhaal dat begon met hoge verwachtingen, maar triest zou eindigen. Om de liefde, voor de troon is het meeslepende verhaal van de protestantse prinses die brak met haar geloof en haar familie om de droom van haar katholieke echtgenoot, Carlos Hugo Van Bourbon-Parma waar te maken: koning van Spanje worden.

  • De geschiedenis van Suriname

    Vier eeuwen Surinaamse geschiedenis wordt op heldere en boeiende wijze beschreven. Een volledig overzicht, van de oorspronkelijke indiaanse bewoners en de ontdekking door de Europese kolonisten tot de dekolonisatie met de opkomst van de drugsbaronnen en Desi Bouterse.

  • Partizanen aan de Schelde

    In ‘Partizanen aan de Schelde’ verhaalt John Brosens over het Zeeuwse verzet. Over de Vlissingse illegaliteit in de Tweede Wereldoorlog is weinig bekend. De hoofdrolspelers deden er na 1944 vooral het zwijgen toe. In samenwerking met de Stichting Oorlogsverleden Vlissingen ontrafelde John Brosens de ware gang van zaken. Hij sprak met de nazaten van verzetsleiders als Willem Poppe en Frans van Sabben en reconstrueerde de geschiedenis van het verzet in Vlissingen aan de hand van deze interviews en originele documenten.

  • Pater familias

    Pater familias van Russell Shorto is het verhaal van zijn familie en de gangsters. In Johnstown, Pennsylvania, bouwden ‘Little Joe’ Regino en Russ Shorto een gokimperium op, met de inkomsten van de arme lokale fabrieksarbeiders als inleg. Bij dit illustere duo konden de gokkers weddenschappen afsluiten op een paard, flipperspel of ‘tip seal’. Voor hen was er geen betere kans om hun American dream te zien uitkomen. Decennia later wordt Russell Shorto aangespoord om het verhaal van zijn familie op te schrijven.

  • De onvermoede schatkamer van de Duitse barokmuziek

    Na de Dertigjarige Oorlog (1618-1648) komt in de meest geteisterde gebieden van het Duitse Rijk het culturele leven stilaan weer op gang. Musici leven en werken in steeds comfortabelere omstandigheden. De hoven nemen de meest getalenteerde componisten en musici in dienst. Voor de liturgie en de gebedsstonden komt een uitgebreid en waardevol repertoire tot stand. De instrumentale muziek kent een opmerkelijke bloei.

  • Sjeik Mujibur Rahman

    Op 7 maart 2021 is het precies 50 jaar geleden dat Sjeik Mujibur Rahman, leider van het verzet tegen Pakistan, voor een gehoor van circa 2 miljoen mensen de Volksrepubliek Bangladesh uitriep (Bangla Desh = Vrij Bengalen). Dit boek is het zeer indrukwekkende ooggetuigenverslag van de man die de langzame vorming van de natiestaat Bangladesh van zeer nabij heeft meegemaakt: Sjeik Mujibur Rahman (1920-1975). In 1947 vond de opdeling plaats van het subcontinent India, in de hindoeïstische natiestaat India en het moslimland Pakistan, dat vervolgens uit twee, zo’n 2.400 kilometer uit elkaar gelegen delen bestond.

Meer geschiedenisboeken:


<<< Signalementen week 12 | Signalementen week 14/15 >>>

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.323 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×