De nieuwsbrief van Historiek (week 33). Met artikelen over de Japanse capitulatie, de noordpool, de roof van een bestseller, LEGO en veel meer geschiedenis
Wekelijkse nieuwsbrief van Historiek (33/2021) Bekijk online
Historiek Online geschiedenismagazine
Het geroofde kookboek – hoe de nazi’s een bestseller stalen

Het geroofde kookboek – hoe de nazi’s een bestseller stalen

De succesvolle joodse kookboekenauteur Alice Urbach verliest in 1938 na de Anschluss haar huis, gezin en carrière. In 1939 lukt het haar naar Engeland te vluchten. Tijdens een bezoek aan een Weense boekhandel vindt ze later haar eigen kookboek terug, met op het omslag als auteur de naam van een man die ze helemaal niet kent... Lees artikel

15 augustus 1945 - Capitulatie van Japan
Met de capitulatie van Japan kwam er op 15 augustus 1945 officieel een eind aan de Tweede Wereldoorlog. Kort daarvoor hadden de Amerikanen de Japanners op de knieën gedwongen door atoombommen te gooien op de Japanse steden Hiroshima en Nagasaki. Tienduizenden mensen kwamen hierbij om het leven.
Lees meer...
Frida Kahlo en Diego Rivera
Het Cobra Museum voor Moderne Kunst toont voor het eerst in Nederland een bijzondere privécollectie met topkunst uit Mexico. Naast schilderijen van Frida Kahlo (Mexico, 1907-1954) en de andere Mexicaanse modernisten, is ook een selectie tekeningen en foto’s te zien.
Lees meer...
Russische ijsbreker bereikt de noordpool (1977)
De Russische atoomijsbreker Arktika schreef in 1977 geschiedenis door als allereerste oppervlakteschip ooit de geografische noordpool te bereiken. De historische gebeurtenis werd door de bemanning opgedragen aan de zestigste verjaardag van de Oktoberrevolutie.
Lees meer...
De zeeslag bij Kopenhagen (1801)
Begin april 1801 behaalde een Britse vloot voor de kust van Kopenhagen een klinkende overwinning op de Deense marine. Het verhaal.
Lees meer...
730 jaar oude gasthuisarchief in Grave openbaar toegankelijk
Het Sint-Catharinagasthuis in Grave zorgde sinds zijn stichting rond 1291 tot ver in de twintigste eeuw voor de zieke en behoeftige personen in Grave en omstreken. Deze verzorgende taak wordt tot op de dag van vandaag voortgezet door zijn opvolger: Catharinahof. Zorgden de regenten vroeger voor hun minder bedeelde medemensen, nu waren het de eeuwenoude documenten van het gasthuis die verzorging nodig hadden.
Lees meer...
Het ontstaan van de Paralympische Spelen
In 1960 werden de Paralympische Spelen voor het eerst gehouden. In Rome, de stad waar dat jaar ook de Olympische Zomerspelen werden gehouden.
Lees meer...
Profeten van de atoombom
De meeste mensen denken bij de ontwikkeling van de atoombom aan de wetenschappers van het Manhattan Project, onder leiding van J. Robert Oppenheimer. Maar voor het idee en de naam van het wapen dat op 6 en 9 augustus 1945 twee Japanse steden verwoestte, komen we bij twee negentiende-eeuwse sciencefictionschrijvers terecht.
Lees meer...
'Gorinchem is allermooiste vestingstad van Nederland'
Het Zuid-Hollandse stadje Gorinchem is de allermooiste vestingstad van ons land. Dat is althans de uitkomst van een verkiezing van de ANWB. Eerder dit jaar kon het publiek stemmen op de favoriete vestingstad. Zo’n 70.000 mensen maakten van die mogelijkheid gebruik.
Lees meer...
Het korte partijleiderschap van Rudolf de Korte
Partijleiders bestaan formeel niet in Nederland, maar alle politieke partijen hebben iemand die de baas is en de grote lijnen uitzet. Vaak is dat de fractievoorzitter. Soms (zoals Mark Rutte bij de VVD of Jan Peter Balkenende bij het CDA) de premier. Soms ook (onder meer Wouter Bos bij de PvdA in de periode 2006-2010) de vicepremier.
Lees meer...
De uitvinding van de contactlens
Wie aangemerkt moet worden als dé uitvinder van de contactlens, een hulpmiddel dat anders dan de bril direct óp het oog gedragen wordt, is niet helemaal duidelijk. Soms wordt gewezen op alleskunner Leonardo da Vinci.
Lees meer...
Valdemar Poulsen, pionier in de radiotechniek
De Deense uitvinder Valdemar Poulsen ontwikkelde in 1898 de allereerste magnetische bandrecorder, de telegrafoon. Enkele jaren later maakte de Deen ook het antwoordapparaat voor de telefoon.
Lees meer...
Mars op Rome - Mussolini grijpt de macht
Op 28 oktober 1922 organiseerde de Italiaanse fascist Benito Mussolini met zijn aanhangers de Mars op Rome. Deze politieke mars van de fascisten was niet bijster goed georganiseerd, maar hij leidde uiteindelijk wel de machtsgreep van het fascisme in.
Lees meer...

Uit het archief:

De Slag der Zilveren Helmen (1914)
De Slag der Zilveren Helmen. Enkele dagen na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog vond te Halen een gewapend treffen plaats tussen eenheden van het Belgisch leger en Duitse ruiterkorpsen.
Lees meer...
Afrikaanse kinderen als cadeautjes
Menselijke cadeautjes als Cupido en Sideron werden door hun gevers over het algemeen zorgvuldig uitgekozen.
Lees meer...
Het Hermannsdenkmal in Detmold
De Germaanse aanvoerder Arminius bracht de Romeinen tijdens de Slag bij het Teutoburgerwoud een vernietigende slag toe. Na zijn dood raakte hij in vergetelheid.
Lees meer...
De geschiedenis van LEGO (animatie)
In deze - knap gemaakte - animatie wordt de geschiedenis van LEGO uit de doeken gedaan. Die geschiedenis begint in 1916 als Ole Kirk Christiansen in het Deense stadje Billund een houtbewerkingszaakje begint.
Lees meer...
Nieuwe geschiedenisboeken

Nieuwe geschiedenisboeken (week 32/33) – 2021

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Het overzicht van deze week. Lees artikel

Maak Historiek mede mogelijk:

Uw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft. Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 37.835 abonnees
facebook  twitter 
Pas uw aanmelding aan    |    Bekijk online
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net