Het ontstaan van de Paralympische Spelen

Vandaag beginnen de Paralympische Spelen in Pyeongchang, Zuid-Korea. Het evenement is bedoeld voor mensen met onder meer een lichamelijke handicap, visuele beperking of hersenverlamming. In 1960 werden de Paralympische Spelen voor het eerst gehouden in Rome, de stad waar dat jaar ook de Olympische Zomerspelen werden gehouden.

Logo van de Paralympische Spelen van 1960
Het evenement is voortgekomen uit een sportwedstrijd die na de Tweede Wereldoorlog in Engeland werd georganiseerd voor veteranen met rugletsel. Deze wedstrijd was opgezet door de arts sir Ludwig Guttman (1899-1980), een van de grondleggers van de gehandicaptensport.

Veteranen tijdens de Stoke Mandeville Games, de voorloper van de Paralympische Spelen – Foto: IPC
De arts was van mening dat sport een goede therapie was voor patiënten. Ze zouden er niet alleen fysiek beter van worden, maar ook mentaal doordat ze meer zelfvertrouwen kregen. Guttman bedacht dat er steeds grote wedstrijden moesten worden georganiseerd in het jaar dat ook de Olympische Zomerspelen werden gehouden.

Internationaal

Tijdens de eerste editie van de zogenaamde International Wheelchair Games in 1948 was er eigenlijk nog geen sprake van een internationaal evenement. Er deden alleen Britten mee. Vier jaar later werd het evenement opnieuw gehouden en toen deden er ook Nederlandse veteranen mee. Het evenement werd internationaal.

- advertentie -

Deze eerste sportwedstrijden voor veteranen, die bekend werden als de Stoke Mandeville Games, worden gezien als de voorloper van de Paralympische Spelen.

Openingsceremonie van de Paralympische Spelen van 1960 – Foto: IPC

Verruiming

De eerste officiële Paralympische Spelen van 1960 waren niet meer alleen bedoeld voor veteranen. Aan deze eerste editie deden in totaal vierhonderd atleten uit drieëntwintig landen mee. Aanvankelijk mochten er alleen personen deelnemen die in een rolstoel zaten. Vanaf 1976 waren ook mensen met een visuele beperking en geamputeerden welkom. In dat jaar werden ook de eerste Paralympische Winterspelen gehouden, in het Zweedse Örnsköldsvik.

Meer sportgeschiedenis

Rolstoelbasketbal tijdens de Paralympische Spelen van 1960
De succesvolle Britse boogschutster Margaret Maughan tijdens de Paralympische Spelen van 1960

Geschiedenis van de Paralympische Spelen:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: