Dark
Light

Russische ijsbreker bereikt de noordpool (1977)

17 augustus 1977
Auteur:
2 minuten leestijd
Postzegel ter ere van de expeditie
Postzegel ter ere van de expeditie

De Russische atoomijsbreker Arktika schreef op 17 augustus 1977 geschiedenis door als allereerste oppervlakteschip ooit de geografische noordpool te bereiken. De historische gebeurtenis werd door de bemanning opgedragen aan de zestigste verjaardag van de Oktoberrevolutie.

De Arktika was de tweede atoomijsbreker van de Sovjet-Unie en werd ontwikkeld om de Noordoostelijke Doorvaart beter begaanbaar te maken voor schepen. Deze route is strategisch belangrijk omdat hij de kortste afstand vormt tussen Noord-Amerika, Europa en Azië. Het enorme door kernenergie voortgedreven schip had in 1975 de oudere ijsbreker Lenin vervangen. Dit laatste schip is tegenwoordig te bewonderen in een museum in Moermansk. Toen de Arktika de noordpool bereikte was dat groot nieuws in de Sovjet-Unie. De Russische televisie onderbrak de gewone uitzending en verklaarde:

“De eeuwige droom van generaties zeelieden en poolonderzoekers is werkelijkheid geworden. Russische wetenschap en technologie hebben een markante nieuwe overwinning geboekt.”

Arktika - De Russische atoomijsbreker
Arktika – De Russische atoomijsbreker

Bemanningsleden lieten een plaquette achter op het ijs met daarop een hamer en een sikkel, de naam van het schip en de datum. Voor de Sovjet-Unie was de expeditie ook politiek van belang, wat ook bleek uit het feit dat de Sovjet-minister Guzhenko van koopvaardij zich onder de bemanningsleden bevond. Het land ging in deze periode op allerlei terreinen de strijd aan met de Verenigde Staten. Schepen van deze eeuwige concurrent waren er eind jaren vijftig met kernonderzeeërs al in geslaagd de noordpool te bereiken. De Sovjet-Unie had nu echter ook een primeur door de noordpool als eerste met een oppervlakteschip te bereiken. Volgens de Russische minister was het nog een hele uitdaging om het doel te bereiken. Het ijs was op sommige plekken naar verluidt acht meter dik en bovendien bemoeilijkte dichte mist de oriëntatie.

De Arktika had twee kernreactoren die vier stoomturbines aandreven met een capaciteit van 75.000 pk. Destijds was het de grootste ijsbreker ter wereld. Het schip werd in oktober 2008 uit dienst genomen. Rusland heeft momenteel een andere ijsbreker met de naam Arktika.

Russische video over de expeditie van de Arktika:

Bronnen

-NRC Handelsblad, 18-08-1977 (https://resolver.kb.nl/resolve?urn=KBNRC01:000026063:mpeg21:a0009)
-https://archive.org/details/shipsofworldhist00pain/page/39
-De waarheid, 29-08-1977 (https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010376404:mpeg21:a0025)
×