Historiek Online geschiedenismagazine
‘Keltisch’ wagengraf uit IJzertijd ontdekt bij Nijmegen

‘Keltisch’ wagengraf uit IJzertijd ontdekt bij Nijmegen

In de bossen bij Heumen, ten zuiden van Nijmegen, is een rijk ‘Keltisch’ wagengraf uit de vijfde eeuw voor Christus ontdekt, met daarin onder meer wapens, vaatwerk, paardentuig en de resten van een tweewielige strijdwagen. Het graf behoort volgens onderzoekers toe aan een regionale leider die brede internationale contacten had. Lees artikel

Anton de Kom - Surinaamse vrijheidsstrijder
De vrijheidsstrijder, schrijver en verzetsman Anton de Kom (1898-1945) is de eerste Surinamer die is opgenomen in de Canon van de Nederlandse geschiedenis. Wie was Anton de Kom?
Lees meer...
Privilegium maius - Het bedrog van de Habsburgers
De oorkonde 'Privilegium maius' werd in 1358 opgesteld in opdracht van hertog Rudolf IV van Habsburg, maar pretendeert te zijn uitgevaardigd door Julius Caesar.
Lees meer...
Romeinse vervloekingstablet gevonden in Tongeren
In het centrum van Tongeren is een metalen plaatje met bijzondere inscripties uit de Romeinse tijd gevonden. Het gaat om een zogeheten defixio of vervloekingstablet, waarmee men destijds onheil over iemand probeerde af te roepen.
Lees meer...
Olympische Spelen van Antwerpen (1920)
Eén dag na de wapenstilstand van 1918 liet de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité, Pierre de Coubertin, weten de vooroorlogse kandidatuur van Antwerpen voor de organisatie van de VIIe Olympiade in 1920 te willen steunen.
Lees meer...
Leo Belgicus - De Nederlandse Leeuw
Op veel oude kaarten zijn de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden afgebeeld in de vorm van een leeuw. Dit cartografische beeld staat bekend als de Leo Belgicus, Latijn voor de Nederlandse Leeuw.
Lees meer...
Een archeoloog op zoek naar sporen van de Holocaust

Een archeoloog op zoek naar sporen van de Holocaust

In 2014 werden de fundamenten van de gaskamers van het nazivernietigingskamp Sobibor blootgelegd. Voor Ivar Schute was dit de climax van een jarenlange reis door een kampenlandschap. Hij onderzocht barakken, massagraven, gaskamers en liep tegen een hoop vragen aan. Mag een archeoloog zomaar opgraven in een vernietigingskamp? Is dat wetenschap of forensisch onderzoek? Lees artikel

De Habsburgers - Opkomst en ondergang van een wereldmacht
De Habsburgers zijn een van de succesvolste adellijke families van Europa. Beginnend in de Middeleeuwen als ridders klimmen ze op tot leiders van een rijk dat zo groot is, dat de zon er nooit ondergaat.
Lees meer...
Napoleon III (1808-1873) - Van president tot keizer
Napoleon III speelde in de tweede helft van de negentiende eeuw als president van de Tweede Franse Republiek en later als keizer een predominante rol op het politieke toneel.
Lees meer...
Gastarbeiders in Nederland
De term gastarbeiders kennen de meeste Nederlanders wel. Op 22 juni 2020 werd dit begrip, dat typerend is voor de geschiedenis van Nederland in de eerste decennia na de Tweede Wereldoorlog, toegevoegd aan de Canon van Nederland.
Lees meer...
Sara Burgerhart - Personage uit briefroman Betje Wolff en Aagje Deken
Het romanpersonage Sara Burgerhart is een fictieve vrouw, die voorkomt in het literaire werk van de bekende schrijfsters Betje Wolff (1738-1804) en Aagje Deken (1741-1804).
Lees meer...
De Collega’s - Televisieserie
Tussen 1978 en 1981 zond de Belgische Radio- en Televisieomroep (BRT) De Collega’s uit, een tragikomische reeks over de medewerkers van een afdeling van een landelijke overheidsdienst in Brussel.
Lees meer...
Binnen en buiten de museummuren van het Zeeuws Museum
De medewerkers van het Zeeuws Museum in Middelburg kwamen voor een grote uitdaging te staan om hun middeleeuwse gebouw coronaproof te maken.
Lees meer...
Archieven publiceren slavenregisters Curaçao
Het Nationaal Archief publiceert op 17 augustus de slavenregisters van Curaçao op zijn website. Op die dag is het precies 225 jaar dat de tot slaaf gemaakte Tula in de opstand kwam tegen de slavernij.
Lees meer...
Nieuwe geschiedenisboeken (week 27) – 2020

Nieuwe geschiedenisboeken (week 27) – 2020

Overzicht van nieuwe en besproken geschiedenisboeken. Bekijk de boeken van deze week

Maak Historiek mede mogelijk:

Uw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft. Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 31.578 abonnees
Facebook Twitter
Pas uw aanmelding aan    |    Bekijk online
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net