De nieuwsbrief van Historiek (week 31). Met artikelen over de Koloniën van Weldadigheid, de geschiednis van de pizza, een Joodse begraafplaats in Rotterdam en veel meer geschiedenis.
Wekelijkse nieuwsbrief van Historiek (31/2021) Bekijk online
Historiek Online geschiedenismagazine
Grafstenen confronteren met de bijna-vernietiging van Joden in Rotterdam

Grafstenen confronteren met de bijna-vernietiging van Joden in Rotterdam

Niet ver van de verkeersdrukte van de Van Brienenoordbrug is de Joodse begraafplaats aan het Toepad in de Rotterdamse wijk Kralingen een oase van rust. Aan twee kanten ingeklemd tussen volkstuintjes en zelf rijkelijk begroeid met dennenbomen, berken en kastanjes verlaat je hier de chaotische stedelijke omgeving. Je stapt in de rijke en verdrietige geschiedenis van de Joodse gemeenschap in Rotterdam. Lees artikel

Scheepswrak fluitschip in Baltische zee gedateerd
De internationale duikgroep Badewanne heeft ontdekt uit welk jaar het unieke scheepswrak stamt dat op de bodem van de Baltische Zee ligt. Het wrak van een Nederlands fluitschip werd vorig jaar op een diepte van 85 meter aangetroffen en is buitengewoon goed bewaard gebleven.
Lees meer...
Weg en kanaal uit Romeinse tijd gevonden bij Nijmegen
De ontdekking werd gedaan langs het dijkversterkingstraject Wolferen-Sprok. De weg en het kanaal zijn ongeveer tweeduizend jaar oud en zijn volgens onderzoekers aangelegd en gebruikt door het Romeinse leger.
Lees meer...
Oogstmaand Augustus, vernoemd naar de eerste Romeinse keizer
Augustus is op het noordelijk halfrond de maand, waarin de graanoogst binnengehaald wordt. De maand is genoemd naar de Romeinse keizer Augustus.
Lees meer...
De verovering en plundering van Bagdad (1258)
Toen in februari 1258 een Mongools leger onder leiding van één van Dzjengis Khan’s kleinzonen Bagdad innam en onder de inwoners van de stad een ware slachting aanrichtte, betekende dit tegelijkertijd ook het einde van het Abbasidisch kalifaat.
Lees meer...
Franciscus Zypaeus (1579-1650) - Kerkjurist
Franciscus Zypaeus, geboren als Frans van der Zypen. Jurist en kerkjurist uit de Zuidelijke Nederlanden in de zestiende en zeventiende eeuw. Schreef onder meer over de verhouding tussen kerk en staat.
Lees meer...
Neder-Germaanse Limes toegevoegd aan werelderfgoedlijst
Tijdens de vergadering van het Werelderfgoedcomité van Unesco is dinsdag bekendgemaakt dat de Neder-Germaanse Limes wordt opgenomen op de werelderfgoedlijst. Eerder deze week kregen ook de Koloniën van Weldadigheid en de Nieuwe Hollandse Waterlinie een plek op de prominente erfgoedlijst.
Lees meer...
Celstraf voor Nederlander die Romeinse muntschat probeerde te stelen
Een Duitse rechter heeft een 28-jarige Nederlandse man veroordeeld tot 2,5 tot 3,5 jaar cel omdat hij probeerde een Romeinse goudschat uit een museum in de stad Trier te stelen. De beoogde buit was 18,5 kilo goud, ter waarde van zo’n 600.000 euro.
Lees meer...
Stolpersteine voor homoseksuele oorlogsslachtoffers
Aan het begin van Pride Amsterdam worden in de hoofdstad enkele stolpersteine geplaatst voor Joodse homoseksuele en lesbische oorlogsslachtoffers en verzetsstrijders die in de Tweede Wereldoorlog door nazi-Duitsland zijn vermoord.
Lees meer...
Een beknopte geschiedenis van de pizza
De pizza is een Italiaans gerecht, dat bij veel mensen in de smaak valt. Maar hoe oud is dit Italiaanse gerecht eigenlijk? Waar komt de pizza vandaan en hoe zijn we in Nederland in aanraking gekomen met dit belegde bakbrood?
Lees meer...
Thomas a Kempis krijg museum in Zwolle
In een voormalig schoolgebouw in een buitenwijk van Zwolle wordt over enige tijd een museum geopend dat gewijd is aan de middeleeuwse theoloog en mysticus Thomas a Kempis, vooral bekend om zijn invloedrijke werk De Imitatio Christi (1424)
Lees meer...

Nieuwe geschiedenisboeken (week 30/31)

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Bekijk de nieuwste boeken hier

Verhalen uit de Koloniën van Weldadigheid

 

De Koloniën van Weldadigheid zijn vorige week toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van Unesco. Wil Schackmann schreef vanaf 2006 verschillende boeken over de Koloniën van Weldadigheid. Op Historiek publiceerde hij een groot aantal stukken uit deze boeken.

 

Lees ze hier terug

Uit het archief:

Toerisme in de Romeinse Keizertijd
Bestond er toerisme in de oudheid? Waarheen reisde een Romein om even weg van het alledaagse te zijn? En hoe kwam hij daar?
Lees meer...
Slag bij Vlaardingen (29 juli 1018)
Ruim duizend jaar geleden, op 29 juli 1018, vond de Slag bij Vlaardingen plaats, een gevecht tussen graaf Dirk III van West-Frisia en Hendrik II, keizer van het Heilige Roomse Rijk. Tegen alle verwachtingen in won Dirk III deze slag, met een veel kleiner leger.
Lees meer...

Maak Historiek mede mogelijk:

Uw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft. Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 37.584 abonnees
facebook  twitter 
Pas uw aanmelding aan    |    Bekijk online
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net