Week van de koloniale geschiedenis
Dark
Light

Thomas a Kempis krijg museum in Zwolle

1 minuut leestijd
Thomas a Kempis
Thomas a Kempis

In een voormalig schoolgebouw in een buitenwijk van Zwolle wordt over enige tijd een museum geopend dat gewijd is aan de middeleeuwse theoloog en mysticus Thomas a Kempis, vooral bekend om zijn invloedrijke werk De Imitatio Christi (De navolging van Christus, 1424). Dat meldt RTV Oost.

Monument voor Thomas a Kempis bij de ingang van Begraafplaats Bergklooster in Zwolle. (cc - Onderwijsgek)
Monument voor Thomas a Kempis bij de ingang van Begraafplaats Bergklooster in Zwolle. (CC BY-SA 2.5 nl – Onderwijsgek – wiki)
Het initiatief voor het museum is genomen door Bert Pierik, beheerder van de naastgelegen begraafplaats Bergklooster. Hij verzamelt al lange tijd spullen die te maken hebben met Thomas a Kempis. Zijn collectie omvat bijvoorbeeld verschillende uitgaven van De Imitatio Christi, waaronder een die eigendom is geweest van de Oostenrijkse keizer Frans Josef.

Zwolle is een logische plek voor een Thomas a Kempis-museum. De theoloog en leidsman van de spirituele beweging van de Moderne Devotie werd geboren in Kempen in het huidige Duitsland, maar vestigde zich eind veertiende eeuw in het Bergklooster op de Agnietenberg in Zwolle. Hij zou verbleef daar tot zijn dood in 1471 als kloosterbroeder. In het museum zullen straks ook verschillende restanten te zien zijn van dit klooster, dat in de zestiende eeuw werd afgebroken in opdracht van het protestantse gemeentebestuur van Zwolle. Delen van het klooster werden vervolgens gebruikt voor de versterking van de stad.

Topstuk van het museum wordt een schilderij met een afbeelding van Thomas a Kempis op de Sint-Agnietenberg. Wanneer het museum precies de deuren opent is nog niet duidelijk.

Lees ook: Thomas a Kempis (ca.1380-1471) – ‘De navolging van Christus’
Boek: De navolging van Christus

Reportage RTV Oost over het Thomas a Kempis-museum

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Meer informatie

Lezers maken Historiek mede mogelijk. Ons steunen kan op verschillende manieren. Lees hier meer.

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief

48.278 actieve abonnees

"Een onafhankelijk online geschiedenismagazine, sinds 2008."

Meer informatie

Volg ons: