Dark
Light

Celstraf voor Nederlander die Romeinse muntschat probeerde te stelen

Auteur:
1 minuut leestijd
Willekeurige foto van twee Romeinse gouden munten
Willekeurige foto van twee Romeinse gouden munten (CC BY-SA 2.0 - The Portable Antiquities Scheme/ The Trustees of the British Museum - wiki)

Een Duitse rechter gaat een 28-jarige Nederlandse man veroordelen tot 2,5 tot 3,5 jaar cel omdat hij probeerde een Romeinse goudschat uit een museum in de stad Trier te stelen. De beoogde buit was 18,5 kilo goud, ter waarde van zo’n 600.000 euro.

De inbraak in het museum vond plaats in oktober 2019 in het Rheinisches Landesmuseum. Samen met een kompaan zou de Nederlander via een steiger door een raam zijn geklommen. Een andere man stond in de tussentijd op de uitkijk. Binnen werd een zware deur met een hamer geforceerd. Het lukte de twee hierna niet om gewapend glas kapot te slaan om bij de schat bestaande uit ruim 2600 goudstukken uit de Romeinse tijd te komen. Nadat het alarm ging namen de mannen vervolgens de benen. De Duitse recherche kwam de Nederlandse man kort hierna op het spoor, dankzij DNA-materiaal op een sporttas die door de mannen in het museum was achtergelaten.

De Nederlander erkende tegenover de rechter zijn betrokkenheid bij de inbraak, maar gaf aan dat hij het museum niet had betreden. Dat zouden de andere twee mannen zijn geweest. Volgens de rechter heeft de advocaat van de man een deal gesloten met de aanklagers over zijn verklaring van medeplichtigheid en zal hij daarom veroordeeld worden tot een relatief lichte straf van tussen de 2,5 en 3,5 jaar.

De muntschat die de mannen probeerden te ontvreemden werd in 1993 ontdekt tijdens bouwwerkzaamheden in Trier, een stad die in de eerste eeuw voor Christus door de Romeinen werd gesticht als Augusta Treverorum. Rond het jaar 300 was dit de grootste stad ten noorden van de Alpen. De muntschat wordt door het Rheinisches Landesmuseum beschouwd als het topstuk uit de collectie. De munten worden momenteel niet tentoongesteld, omdat het museum na de recente inbraak eerst de beveiliging wil optimaliseren.

Ook interessant: Romeinse munten
…of: Porta Nigra – Romeinse stadspoort in Trier
Overzicht van boeken over het Romeinse Rijk

Bronnen

-https://www.dw.com/en/germany-trial-begins-over-failed-robbery-of-roman-golden-coins/a-58740610
-https://www.rd.nl/artikel/937978-nederlander-krijgt-celstraf-na-poging-diefstal-goudschat-in-trier
-https://www.trouw.nl/buitenland/duitsers-klagen-nederlander-aan-die-enorme-goudschat-wilde-stelen~b0c6ed6a/
-https://www.telegraaf.nl/nieuws/1966387294/nederlander-krijgt-celstraf-na-poging-diefstal-romeinse-goudschat

Beoordeel dit bericht

Score / 5. Stemmen:

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren:

×