De nieuwsbrief van Historiek (week 45). Met artikelen over Pompeii, het hondje Laika, een PvdA-vredesmissie, de Kristallnacht en veel meer geschiedenis
Wekelijkse nieuwsbrief van Historiek (45/2021) Bekijk online
Historiek Online geschiedenismagazine
‘Slavenkamer’ gevonden in Pompeii

‘Slavenkamer’ gevonden in Pompeii

Bij een opgraving in Pompeii hebben archeologen een kamer gevonden die mogelijk als slaapvertrek werd gebruikt door slaven. De kamer, die ook lijkt te zijn gebruikt als opslagruimte, bevindt zich in de villa van Civita Giuliana, net buiten de muren van Romeinse stad. Lees artikel

- advertentie -

Drees

Ontdek de wereld van wetenschap in Rijksmuseum Boerhaave. Wat zijn de belangrijkste ontdekkingen uit onze Nederlandse wetenschapsgeschiedenis? Welke onderzoekers zaten daarachter en hoeveel impact hebben hun ontdekkingen op ons leven van vandaag? Ontdek meer over hun uitvindingen en denk mee over grote vragen van nu. >>>

De Kristallnacht in de Nederlandse pers (1938)
Tijdens deze Reichskristallnacht worden honderden synagogen in brand gestoken en duizenden Joodse winkels en bedrijven verwoest. Hoe berichtte de Nederlandse pers over deze dramatische gebeurtenis?
Lees meer...
Handel en ambacht in de vroege Middeleeuwen
Hoewel maar weinig bronnen zijn overgeleverd uit de vroege Middeleeuwen (pakweg 500 tot 1000 na Chr.), vormt deze periode toch geen dode hoek in de achteruitkijkspiegel van de Nederlandse geschiedschrijving. Dat is voor een flink deel te danken aan Luit van der Tuuk.
Lees meer...
Het ontstaan van de rijks hogere burgerschool (rhbs)
Jan Blokker deed onderzoek naar het enthousiaste begin van de hbs in twaalf kleinere gemeenten in de buitengewesten van Nederland. De school was een typisch product van het optimistische vooruitgangsgeloof van de jaren 1860, ontworpen door staatsman Thorbecke en in de praktijk vormgegeven door enthousiaste liberale doeners.
Lees meer...
PvdA-vredesmissie Indië werd in 1947 fiasco
In een uiterste poging oorlog in Indië te voorkomen toog het prominente PvdA-Kamerlid Frans Goedhart in 1947 naar Java. Zijn vredesmissie liep op niets uit, op 20 juli 1947 begon de eerste Nederlandse ‘politionele actie’ tegen de Republiek Indonesië. Maar was Goedharts missie niet al vanaf het begin kansloos?
Lees meer...
De geschiedenis van België in 100 oude kaarten
‘Ik heb gehoord dat er lieden zijn die niets om kaarten geven,’ schreef Robert Louis Stevenson ooit en hij voegde er aan toe ‘maar ik kan het nauwelijks geloven’. Wie 'De geschiedenis van België in 100 oude kaarten' leest én bekijkt zal alvast tot dezelfde conclusie komen als de auteur van Schateiland.
Lees meer...
Gordon Cooper - Amerikaanse ruimtepionier
Gordon Cooper behoorde tot een select groepje van astronauten die na de soloruimtevlucht van de Sovjetkosmonaut Joeri Gagarin in het begin van de jaren zestig van vorige eeuw de eerste Amerikaanse bemande ruimtevluchten in een baan rond de aarde maakten en daarmee het pad effenden voor de latere Apollomissies en de succesvolle landing op de maan.
Lees meer...
Afsluitdijk Enkhuizen-Stavoren al in 1834 bedacht
Kranten en een tijdschrift publiceerden in de negentiende eeuw de eerste voorstellen om de Zuiderzee af te sluiten. Een dijk tussen Stavoren en Enkhuizen wordt het meest genoemd, voor het eerst in 1834, in het tijdschrift de Algemeene Konst- en Letterbode.
Lees meer...
Leusder oerbos stierf 12.750 jaar geleden door abrupte klimaatverandering
In 2017 vonden archeologen op landgoed Den Treek-Henschoten bij het Utrechtse Leusden sporen van een ongeveer 13.000 jaar oud bos. Het dennenbos bleek te stammen uit een relatief warme periode tegen het einde van de laatste ijstijd. Recent onderzoek heeft aangetoond dat het bos verdween als gevolg van een abrupte klimaatverandering.
Lees meer...
Daphne - De nimf die in een laurierboom veranderde
Daphne (Daphnê) is een beeldschone nimf uit de klassieke mythologie. Haar naam betekent laurier. Ze trok met haar uiterlijk veel aanbidders aan, maar de nimf wees ze allemaal af. Ovidius beschreef in zijn Metamorphosen hoe de achtervolging van de verliefde god Apollo haar tot wanhoop dreef.
Lees meer...
Nachtwacht voor onderzoek van muur gehaald
Het schilderij 'De Nachtwacht' is vanwege de laatste fase van een groot onderzoeksproject van de muur gehaald. Het kunstwerk is vervolgens in een speciaal ontworpen houder geplaatst zodat onderzoekers van het Rijksmuseum de achterkant van het schilderij kunnen bestuderen.
Lees meer...
Het hondje Laika en haar ruimtereis (1957)
Op 3 november 1957 lanceerden de Russen de kunstmaan Spoetnik II. Aan boord bevond zich een hondje genaamd Laika. De viervoeter werd het eerste dier dat levend rond de aarde zou cirkelen. Tijdens ruimtevaartprogramma's waren al eerder dieren de ruimte ingestuurd, maar die hadden allemaal geen volledige omloop volbracht. Laika zou de historische ruimtereis niet overleven.
Lees meer...
Het uitd(r)agen van (Belgisch) erfgoed, dankzij iedereen
Erfgoed verkommert en verkruimelt. Zo verglijdt het geheugen van het verleden. Het (Belgisch) Koninklijk Instituut van het Kunstpatrimonium (KIK), internationaal gerenommeerd voor zijn know-how inzake onderzoeks- en restauratietechnieken, wil iets doen aan die teloorgang.
Lees meer...
Wie is de ‘vader’ van de tiramisu?
De tiramisu (tiremesu) is een bekend dessert dat over de hele wereld op menukaarten staat. Afgelopen week overleed de Italiaan Adol Campeol die ‘de vader van de tiramisu’ wordt genoemd. Maar klopt die benaming? Een korte blik in het verleden laat zien dat het toetje vermoedelijk meer dan één vader kent.
Lees meer...
Iemand op stang jagen - Herkomst en betekenis
Als je iemand heel erg achter de broek aan zit en irriteert, zo erg dat de persoon in kwestie boos wordt, dan heb je iemand op stang gejaagd. Waar komt deze uitdrukking eigenlijk vandaan en om wat voor soort 'stang' gaat het hier?
Lees meer...

Uit het archief:

Zo groeide Amsterdam in de Gouden Eeuw (animatie)
Deze mooie animatie toont in vogelvlucht hoe de wereldberoemde Amsterdamse grachtengordel tussen 1600 en 1700 ontstond.
Lees meer...
De Luxemburgse kwestie (1867)
Het koningschap van Willem III werd maar door één serieuze internationale aangelegenheid geplaagd: de Luxemburgse kwestie in 1867.
Lees meer...
Léon Foucault liet draaiing van de aarde zien
De naam van Léon Foucault leeft voort vanwege zijn visualisatie van de draaiing van de aarde om haar as, en de manier waarop hij dat deed.
Lees meer...
Nieuwe geschiedenisboeken (week 45) – 2021

Nieuwe geschiedenisboeken (week 45) – 2021

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Bekijk de boeken van deze week

Maak Historiek mede mogelijk:

Uw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft. Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 39.073 abonnees
facebook  twitter 
Pas uw aanmelding aan    |    Bekijk online
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net