Dark
Light

‘Slavenkamer’ gevonden in Pompeii

Auteur:
1 minuut leestijd
De gevonden kamer met bedden in Pompeii
De gevonden kamer met bedden in Pompeii (Archeologisch Park Pompeii)

Bij een opgraving in Pompeii hebben archeologen een kamer gevonden die mogelijk als slaapvertrek werd gebruikt door slaven. De kamer, die ook lijkt te zijn gebruikt als opslagruimte, bevindt zich in de villa van Civita Giuliana, net buiten de muren van Romeinse stad.

De kamer heeft een afmeting van zestien vierkante meter. Binnen zijn drie houten bedden gevonden, twee grote en een kleinere van ongeveer anderhalve meter lang. Vanwege deze bedden denken de onderzoekers dat de ruimte waarschijnlijk als slaapvertrek werd gebruikt door een slavenfamilie die overdag in de villa werkte. De gevonden bedden zijn gemaakt van enkele ruw bewerkte houten planken. Aangenomen wordt dat het kleinste bed gebruikt werd door een kind.

De kamer werd van licht voorzien via een klein raampje bovenin het vertrek. In een hoek van de kamer zijn acht zogeheten amfora’s aangetroffen, oude kruiken die vaak werden gebruikt om vloeistoffen in te bewaren. Gabriel Zuchtriegel, directeur van het Pompeii Archeologisch Park, is opgetogen over de vondst. Die geeft volgens hem een…

“…inkijkje in de hachelijke realiteit van mensen die zelden in de historische bronnen voorkomen, omdat die vooral zijn geschreven door mannen die tot de elite behoorden.”

Bij de villa van Civita Giuliana werd eerder dit jaar al een ceremoniële strijdwagen met erotische afbeeldingen blootgelegd. In de deze week gevonden kamer troffen de onderzoekers een deel van een paardentuig aan die mogelijk onderdeel heeft uitgemaakt van deze wagen.

Ook interessant: Tombe bevrijde Romeinse slaaf gevonden in Pompeii
…of: Een dag in Pompeii – animatie
Boek: Pompeii – Het dagelijks leven in een Romeinse stad

Beelden van de gevonden kamer:

×