De nieuwsbrief van Historiek (week 49). Met artikelen over 'Geluksjoden', de Merovingen, de pest, Goya en veel meer geschiedenis.
Wekelijkse nieuwsbrief van Historiek (49/2021) Bekijk online
Historiek Online geschiedenismagazine
Is de pest echt verdwenen?

Is de pest echt verdwenen?

De verdwijning van Yersinia pestis van ons continent is een mysterie. Niemand weet waarom hij in het midden van de achtste eeuw verdween, en niemand weet waarom hij bij zijn terugkeer duizend jaar later onze voorouders met rust liet. Er zijn meer dan genoeg potentiële verklaringen, maar het definitieve antwoord moet nog worden gegeven. Lees artikel

- advertentie -

Kerst 2021
Verzet en verraad in de Beethovenstraat (1943)
De belangrijkste winkelstraat in Amsterdam-Zuid, de Beethovenstraat, gaat door voor chic, maar achter de luxe etalages schuilt een tragische geschiedenis. Het vooroorlogse joodse karakter van de straat, vooral ontstaan door de komst van veel Duits-joodse vluchtelingen in de jaren dertig, werd door de Duitse bezetters tenietgedaan vanuit twee panden in de buurt.
Lees meer...
Wie waren de Merovingen van Koksijde?
Dertig individuen van wie vijf jaar geleden de resten werden ontdekt op een Merovingisch grafveld in Koksijde in België waren meestal niet verwant aan elkaar. Dat blijkt uit een uitgebreid oud-DNA-onderzoek. Bovendien is deze gemeenschap uit de vroege middeleeuwen heel divers. De resultaten uit het onderzoek lijken eigenlijk heel sterk op de variatie die aanwezig is in de huidige Vlaamse bevolking.
Lees meer...
Geluksjoden
Soms overtreft de werkelijkheid elk voorstellingsvermogen. Geluksjoden, wat moet een mens zich daar bij voorstellen? Aan de jodenuitroeiing ontsnapte joden? Joden die het groot lot gewonnen hebben of om een andere reden dolgelukkig zijn? Niets van dat alles, maar wel beeldjes en afbeeldingen van joods-orthodox ogende mannen die verondersteld worden voorspoed, vruchtbaarheid, geluk of fortuin te brengen voor… niet-joden.
Lees meer...
Joséphine Baker - Franse artieste, spionne en activiste
De Frans-Amerikaanse Joséphine Baker is de geschiedenis ingegaan als een bekende revue-artieste. Als vrouw van kleur zette ze zich ook in voor gelijke rechten van Afro-Amerikanen. Daarnaast speelde ze in de Tweede Wereldoorlog een rol in het Frans verzet.
Lees meer...
Reliek Sint-Nicolaas naar Amsterdamse basiliek
Aankomende zondag wordt in de Amsterdamse Nicolaasbasiliek een reliek van de heilige Nicolaas bijgezet. Het gaat om een stukje van een vermeende rib van de bisschop dat de afgelopen duizend jaar in bezit was van de benedictijnerabdij van Egmond.
Lees meer...
Rijksmuseum komt met grote Vermeer-tentoonstelling
Voor het eerst in zijn geschiedenis wijdt het Rijksmuseum in Amsterdam over anderhalf jaar een overzichtstentoonstelling aan de zeventiende-eeuwse meester Johannes Vermeer. Mede dankzij bruiklenen vanuit de hele wereld moet dit “de grootste Vermeer-tentoonstelling ooit” worden.
Lees meer...
Albrecht Dürer, de reizende kunstenaar-ondernemer
In 1520/21 – 500 jaar geleden dus – drentelde Albrecht Dürer (1471-1528) door onze contreien. De Duitse kunstenaar combineerde een ‘zakenreis’ met nieuwe ontdekkingen, nieuwe ontmoetingen die zijn werk beïnvloedden. Tijdens die laatste grote reis hield de Renaissance-artiest dagboeknotities bij en maakte hij verbluffende schetsen.
Lees meer...
Abdoel Rivai: wegbereider voor Indonesische nationalisten
Zachtjes gaat bij hedendaagse Indonesiërs soms nog een belletje rinkelen bij het horen van de naam Abdoel Rivai, maar grotendeels is deze arts/journalist vergeten. Ten onrechte, want hij was, begin twintigste eeuw, een wegbereider voor Indonesische nationalistische organisaties.
Lees meer...
Yuval Noah Harari en de pijlers van de beschaving
Bespreking van het tweede deel van Yuval Noah Harari's graphic novel over de geschiedenis van de mens, getiteld 'De pijlers van de beschaving'.
Lees meer...
Geld voor herstel en restauratie Joodse begraafplaatsen
Doel is ook om, via de begraafplaatsen, meer mensen kennis te laten maken met ruim vierhonderd jaar Joodse geschiedenis van Nederland. Dit onder andere door verhalen te vertellen over de herdenkingsplekken en educatief materiaal te ontwikkelen.
Lees meer...
Leopoldo Galtieri - Generaal en Argentijnse president
Generaal Leopoldo Galtieri was van eind 1981 tot aan de zomer van 1982 de laatste president van Argentinië die tijdens de militaire junta aan de macht was. Hij haalde zich de toorn van de Engelse premier Margaret Thatcher op de hals door de Britse Falklandeilanden te willen inlijven en daarmee een oorlog te ontketenen.
Lees meer...
De drie Gratiën - Beeldschone godinnen
De Gratiën (Kharites) zijn charmante godinnen in de Griekse mythologie. Ze worden meestal gezien als dochters van de oppergod Zeus en de oceanide Eurynome. De Romeinen kenden de godinnen als de Gratiae. Volgens hen waren zij de dochters van Bacchus en Venus.
Lees meer...
Kat in 't bakkie - Betekenis en herkomst
De uitdrukking dat iets een ‘kat in ’t bakkie’ is, houdt in dat het om een gemakkelijk klusje gaat. Waar komt deze uitdrukking vandaan? En waar hebben we de betekenis aan te danken?
Lees meer...

Uit het archief:

Een beknopte geschiedenis van de pizza
De pizza is een Italiaans gerecht, dat bij veel mensen in de smaak valt. Maar hoe oud is dit Italiaanse gerecht eigenlijk? Waar komt de pizza vandaan en hoe zijn we in Nederland in aanraking gekomen met dit belegde bakbrood?
Lees meer...
Beatrix der Nederlanden (1938-)
Prinses Beatrix, was van 30 april 1980 tot en met 30 april 2013 koningin der Nederlanden. Weduwe van prins Claus van Amsberg.
Lees meer...
Nieuwe geschiedenisboeken (week 49) – 2021

Nieuwe geschiedenisboeken (week 49) – 2021

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Bekijk de boeken van deze week

Maak Historiek mede mogelijk:

Uw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft. Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 39.568 abonnees
facebook  twitter 
Pas uw aanmelding aan    |    Bekijk online
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net