Dark
Light

Geld voor herstel en restauratie Joodse begraafplaatsen

Auteur:
1 minuut leestijd
Joodse begraafplaats in Muiderberg
Joodse begraafplaats in Muiderberg

Het ministerie van Cultuur trekt 2,5 miljoen euro uit voor het herstel en de restauratie van Joodse begraafplaatsen. Volgens de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) gaat het “om de grootste herstel- en restauratieoperatie van Joods erfgoed ooit”.

In Nederland zijn ongeveer tweehonderdvijftig historische Joodse begraafplaatsen te vinden. De RCE:

“Een niet onaanzienlijk deel van deze begraafplaatsen is niet meer in gebruik, soms onherkenbaar, of men weet niets meer over het ontstaan van die begraafplaatsen en de gemeenschap die daar ooit heeft geleefd en heeft bijgedragen aan het leven van dat dorp, die stad of streek.”

Met de overheidssubsidie kan naar verwachting de helft van de historische begraafplaatsen onder handen genomen worden. De werkzaamheden vinden plaats in samenwerking met onder meer het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap en andere eigenaren. Doel is ook om, via de begraafplaatsen, meer mensen kennis te laten maken met ruim vierhonderd jaar Joodse geschiedenis van Nederland. Dit onder andere door verhalen te vertellen over de herdenkingsplekken en educatief materiaal te ontwikkelen.

“Joden hebben door de eeuwen heen immers hun bijdrage geleverd aan de vorming van de Nederlandse maatschappij zoals we die nu kennen. Kleine en grotere bedrijven van Joodse origine zorg(d)en lokaal, nationaal en mondiaal voor werkgelegenheid. Rechtsgeleerden namen deel aan de totstandkoming van wet- en regelgeving. Kunst en cultuur werden door diverse Nederlandse Joden geformuleerd en overgedragen. Maar ook arme of ongeletterde Nederlandse Joden hebben vier eeuwen lang bijgedragen aan de maatschappij waarin wij leven.”

Ook interessant: Beth Haim, de oudste nog gebruikte Joodse begraafplaats van Nederland
…of: Joodse begraafplaatsen aan het Toepad in Rotterdam
Boek: Geschiedenis van de joden in Nederland

×