Dark
Light

Reliek Sint-Nicolaas naar Amsterdamse basiliek

Auteur:
2 minuten leestijd
Portret van Sint Nicolaas - Carlo Crivelli, 1472
Portret van Sint Nicolaas - Carlo Crivelli, 1472

Aankomende zondag wordt in de Amsterdamse Nicolaasbasiliek een reliek van de heilige Nicolaas bijgezet. Het gaat om een stukje van een vermeende rib van de bisschop al circa duizend jaar in bezit zou zijn van de benedictijnerabdij van Egmond.

Basiliek van de Heilige Nicolaas, gezien vanaf het Oosterdok
Basiliek van de Heilige Nicolaas, gezien vanaf het Oosterdok (CC0 – Christoph Braun – wiki)
Het reliek wordt tijdens een speciale mis in aanwezigheid van bisschop Jan Hendriks bijgezet in de basiliek. Of het daadwerkelijk om een stuk bot van de vierde-eeuwse bisschop gaat is niet vast te stellen. Na onderzoek door een patholoog is wel duidelijk geworden dat het om een menselijk bot van meer dan duizend jaar oud gaat.

De beenderen van de in 550 heilig verklaarde bisschop zouden in 1087 door zeelieden vanuit Myra (Turkije) zijn overgebracht naar het westen. Dit uit angst voor moslims in het gebied die het graf mogelijk konden vernietigen. Het merendeel van de beenderen van de bisschop belandden hierna in het Italiaanse Bari waar men een speciale basiliek voor de heilige liet bouwen. De verering van Sint-Nicolaas breidde zich in de periode hierna steeds verder uit over Europa. Ook gingen er her en der verhalen rond over relieken van de bisschop. Zo zou in het Franse Nancy een vingerkootje van Nicolaas bewaard worden en in de benedictijnerabdij van Egmond dus een stukje rib. Enkele jaren geleden verzocht het Turkse ministerie van Cultuur tevergeefs nog om teruggave van de beenderen.

Nicolaasjaar

Met de overdracht van het reliek in Amsterdam wordt zondag tevens het Nicolaasjaar ingeluid. De Amsterdamse parochie wil inwoners komend jaar via lezingen, concerten en missen laten kennismaken met de heilige. De bekende tatoeëerder Henk Schiffmacher ontwierp een speciaal logo voor Nicolaasjaar. De parochie:

“Juist in een tijd waarin binnen de stad verschillende groepen tegenover elkaar komen te staan en de verbinding soms moeilijk te leggen valt, kan de barmhartigheid van de H. Nicolaas inspireren om verschillen te overbruggen. Volgens de verhalen stond hij immers open voor anderen en stak hij graag een helpende hand toe.”

Ook interessant: De Sinterklaasdiscussie van de 19e eeuw
…of: Geschiedenis van de Zwarte Piet-kritiek

Sinterklaas

In Nederland en België vindt het kinderfeest Sinterklaas zijn oorsprong in Nicolaas van Myra. Vanaf zijn jonge jaren zou Nicolaas al wonderen hebben verricht. Direct na zijn geboorte zou hij bijvoorbeeld al rechtop in een badje hebben kunnen staan en op vastendagen wilde hij niet drinken van zijn moeders borst. De naamdag van de man die na zijn dood heilig werd verklaard is 6 december. Oorspronkelijk werd de bisschop alleen in het oosten van Europa vereerd. Vanaf de dertiende eeuw vond die verering ook in West Europa plaats.

De bijzetting van het reliek is zondag 5 december vanaf 10.30 uur live te volgen via onderstaande stream:

Bronnen

-https://www.nicolaas-parochie.nl/nicolaas/nicolaasjaar-zet-stadspatroon-centraal/
-https://www.nd.nl/geloof/katholiekinside/1071892/bot-van-sinterklaas-naar-amsterdamse-nicolaasbasiliek-https://www.parool.nl/amsterdam/reliek-van-sint-nicolaas-bijgezet-in-nicolaasbasiliek~bdcf48fd/
×