De nieuwsbrief van Historiek (week 51). Met artikelen over keizer Domitianus, een Duitse zweefbaan, Vliegkamp Valkenburg, Kerstbalblazers en veel meer geschiedenis.
Wekelijkse nieuwsbrief van Historiek (51/2021) Bekijk online
Historiek Online geschiedenismagazine
Keizer Domitianus: heer en meester, god op aarde

Keizer Domitianus: heer en meester, god op aarde

Vijftien jaar was Domitianus als keizer van Rome aan de macht (81-96). Hij maakte niet alleen vrienden. Direct na zijn dood werd de keizer in de ban gedaan door de elite die hem intens haatte. Zelfs de herinnering aan hem moest zoveel mogelijk verdwijnen. Romeinse schrijvers schetsten direct na zijn dood een inktzwart portret van de man en zijn daden en dat bleef niet zonder gevolgen: Domitianus is als een van de slechtste keizers ooit de geschiedenisboeken ingegaan. Lees artikel

Volg ons op social media:
facebook  twitter  pinterest  instagram 
Documentaire gemaakt over voormalig Vliegkamp Valkenburg
Wat was er zo geheim aan het vliegveld dat het jarenlang volledig van de kaart was gepoetst alsof het niet bestond?
Lees meer...
De kerstbalblazers van het Thüringerwald
Nadat de Engelse kranten in 1848 geïllustreerde artikelen hadden gepubliceerd over de versierde dennenboom die het kerstfeest van de koninklijke familie had opgeluisterd, ontstond er in de gegoede kringen een rage om dit voorbeeld te volgen.
Lees meer...
Deel veteranen niet gerust op uitkomst groot Indië-onderzoek
In februari worden de resultaten bekend gemaakt van een groot onderzoek naar de toepassing van geweld in Indonesië in de jaren 1945-1950.
Lees meer...
De meest gelezen boeken in de negentiende eeuw
Wat lazen negentiende-eeuwers? Waar haalden ze hun boeken vandaan en wie waren hun favoriete auteurs?
Lees meer...
Oekraïense pogroms als voorbode van nazimisdaden twintig jaar later
“De pogroms van 1918-1921 hadden geweld tegen Joden al aanvaardbaar gemaakt, als reactie op de excessen van het bolsjewisme.”
Lees meer...
Hamsteren – Amsterdam werd tijdens WOI “Hamsterdam”
Hamsteren is ontleend aan de naam van het diertje, de hamster, die voorafgaand aan het winterseizoen via zijn wangzakken voedsel naar zijn verblijfplaats brengt.
Lees meer...
De Wuppertaler zweefbaan
In 1900 probeerde de Duitse keizer Wilhelm II samen met zijn vrouw keizerin Auguste Viktoria een voor die tijd zeer moderne vorm van transport uit: de ‘Wuppertaler Schwebebahn’.
Lees meer...
Domitianus en de Fiscus Judaicus
De heerschappij van keizer Domitianus markeert het scheiden der wegen (the parting of ways) van christendom en rabbijns jodendom. Eind eerste eeuw transformeerde het Joodse volk in twee gescheiden religies.
Lees meer...
Carl von Ossietzky - Boegbeeld van het verzet tegen Hitler
Carl von Ossietzky ontpopte zich al op jonge leeftijd als een overtuigde pacifist. Eind jaren twintig, begin jaren dertig van de vorige eeuw raakte hij bekend door zijn aanhoudend verzet tegen de oorlogsplannen van Hitler.
Lees meer...
Leda - De koningin en de zwaan
Op een dag wordt Leda bezwangerd door de oppergod Zeus, die de gedaante van een zwaan heeft aangenomen...
Lees meer...

Uit het archief:

Het succes van falende voorspellingen verklaard
De volgelingen van Marian Keech waren ervan overtuigd dat zij op de dag des oordeels opgepikt zouden worden door een vliegende schotel.
Lees meer...
Jaap Eden (1873-1925) - De eerste nationale sportheld
De legendarische sportman Jaap Eden wordt beschouwd als de eerste nationale sportheld van ons land. Hij werd zowel wereldkampioen bij het schaatsen als bij het baanwielrennen. Wie was Jaap Eden?
Lees meer...
Nieuwe geschiedenisboeken (week 51) – 2021

Nieuwe geschiedenisboeken (week 51) – 2021

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Bekijk de boeken van deze week

Maak Historiek mede mogelijk:

Uw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft. Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 39.772 abonnees
facebook  twitter  pinterest  instagram 
Pas uw aanmelding aan    |    Bekijk online
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net