De nieuwsbrief van Historiek (week 11). Met artikelen over een Avalon, een muntschat in Bronkhorst, de Stalin-nota & veel meer geschiedenis.
Wekelijkse nieuwsbrief van Historiek (11/2022) Bekijk online
Online geschiedenismagazine
Avalon, het Keltische dodenrijk

Keltische en Germaanse dodenrijken

In de tijd waarin de Hebreeërs hun levensbeschouwingen ontwikkelden en het hindoeïsme en boeddhisme ontstonden, kwamen er in Europa naast de klassieke beelden van de oude Grieken en Romeinen ook andere ideeën op over het voortbestaan na de dood. Ten noorden van het Romeinse Rijk gingen volkeren als de Kelten en de Germanen hun eigen weg in het hiernamaals. Lees artikel

De definitieve tweedeling van Europa
Hitler en Goebbels hadden in de laatste maanden van de oorlog herhaaldelijk voorspeld dat de geallieerde coalitie van Anglo-Amerikaanse en Sovjettroepen uiteen zou vallen. Wat ze echter weigerden in te zien, was dat het doel van de vernietiging van nazi-Duitsland nu net datgene was wat het bondgenootschap bijeen hield.
Lees bericht...
De Stalinnota van maart 1952
Precies 70 jaar geleden deed Sovjet-leider Jozef Stalin een opmerkelijk voorstel. Hij stelde voor de beide Duitslanden te herenigen. Maar dit herenigde Duitsland mocht dan géén lid worden van een militair bondgenootschap, lees: de NAVO.
Lees bericht...
De Mona Lisa van Zeugma
Wie in de oudheid de buren wilde imponeren schafte een leuk mozaïekvloertje aan. Variërend van een eenvoudig en betaalbaar standaardpakket tot unieke werken van gerenommeerde kunstenaars.
Lees bericht...
Beroemd schip poolverkenner Ernest Shackleton gevonden
Op ruim drieduizend meter diepte is in de Weddelzee bij Antarctica het wrak van het beroemd poolschip Endurance gevonden. Dit schip van de Iers-Britse ontdekkingsreiziger Ernest Shackleton zonk 107 jaar geleden en verkeert volgens onderzoekers nog in opmerkelijk goede staat.
Lees bericht...
De Punische oorlogen - De strijd tussen Rome en Karthago
De Romeinen en Karthagers streden ruim een eeuw om de heerschappij in het Middellandse Zeegebied.
Lees bericht...
De internationale context van de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog
Was het Renville-akkoord (januari 1948) wel zo’n groot Nederlands succes als wordt beweerd? Hoe kwam Nederland ondanks boycots aan materieel voor de troepen in Indonesië? Het zijn twee van de vragen die aan de orde komen in het derde boek naar aanleiding van het grote Indonesië-onderzoek.
Lees bericht...
Muntschat gevonden tijdens verbouwing in Bronkhorst
Bij de verbouwing van een monumentaal huis in het Gelderse stadje Bronkhorst heeft een bouwvakker tientallen eeuwenoude munten gevonden. Het gaat om veertien gouden en achttien zilveren munten die rond 1620 zijn verstopt.
Lees bericht...
Van God Los: de onstuimige jaren zestig
Onder de enigszins schertsende titel Van God Los? presenteert het Catharijneconvent een boeiende historische tentoonstelling over de onstuimige jaren zestig. Anno 2022 is het nauwelijks meer voor te stellen, maar in 1960 was Nederland een van de meest christelijke landen van Europa. De expositie laat zien hoe daar in korte tijd verandering in kwam.
Lees bericht...
Ludwig Beck - Duitse generaal en tegenstander van Hitler
Ludwig Beck was tegen het einde van de jaren dertig van de vorige eeuw als Chef van de Generale Staf één van de invloedrijkste officieren in nazi-Duitsland. Het belette hem evenwel niet openlijk kritiek te uiten op de oorlogspolitiek van Hitler, een beslissing die hem uiteindelijk fataal werd.
Lees bericht...
Orestes en Electra - En de moord op hun moeder
Orestes en Electra zijn bekende figuren uit de Griekse mythologie. Ze waren de zoon en dochter van koning Agamemnon van Mycene en Clytaemnestra. De naam Electra betekent mogelijk ‘vonk’ en verwijst naar het Griekse woord voor barnsteen: elektron.
Lees bericht...
Nomen est omen - Betekenis en voorbeelden
De Latijnse uitdrukking 'Nomen est omen' wil zeggen dat de naam van iets of iemand een voorteken (omen) is. Veel Romeinen hechtten grote waarde aan namen en meenden dat deze iets zeiden over het lot van de dragers.
Lees bericht...
De VVD werd de grootste, maar betaalde wel een prijs
Begin deze eeuw was de VVD een tamelijk zieltogend partijtje. Bij de verkiezingen van 2002, die uitmondden in een monsteroverwinning van de Lijst Pim Fortuyn, raakte ze 14 Kamerzetels kwijt. Partijleider Hans Dijkstal moest vertrekken.
Lees bericht...

Uit het archief:

Cubacrisis (1962) - Oorzaken, gevolgen en verloop
De Cubacrisis was misschien wel het spannendste moment uit de Koude Oorlog. Een artikel over de aanloop, oorzaken en gevolgen van de crisis.
Lees bericht...
Het Kwartje van Kok (1991)
Het Kwartje van Kok is de naam van de accijnsverhoging op de autobrandstof die in 1991 door het kabinet-Lubbers III in Nederland werd ingevoerd.
Lees bericht...
Mirakel van Amsterdam (1345) - Stille Omgang
Het is 15 maart 1345, enkele dagen voor Palmzondag, als een stervende man in de Amsterdamse Kalverstraat een hostie uitbraakt.
Lees bericht...
Nieuwe geschiedenisboeken (week 11) – 2022

Nieuwe geschiedenisboeken (week 11) – 2022

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Bekijk de boeken van deze week

Maak Historiek mede mogelijk:

Uw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft. Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 40.847 abonnees

facebook  twitter  pinterest  instagram 
Uitschrijven   |   Aanmelding wijzigen
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net