De nieuwsbrief van Historiek (week 24). Met artikelen over een conflict over een piepklein eilandje, een doedelzakspeler tijdens D-Day, een DDR-turbojet en veel meer geschiedenis.
Wekelijkse nieuwsbrief van Historiek (24/2022) Bekijk online
Online geschiedenismagazine
Bill Millin – Doedelzakspeler tijdens D-Day

Bill Millin – Doedelzakspeler tijdens D-Day

Het moet een bijzonder gezicht zijn geweest tijdens D-Day. Terwijl Sword Beach, een van de codenamen voor de Normandische stranden, door commando’s werd bestormd, wandelde de Schotse doedelzakspeler Bill Millin heen en weer over het strand om zo het moreel van de manschappen hoog te houden. Lees artikel

Canada en Denemarken beëindigen conflict over piepklein eilandje
Met een oppervlakte van 1,3 vierkante kilometer is het onbewoonde Hanseiland, iets ten noordwesten van het vasteland van Groenland, vrij klein. Toch hadden Denemarken en Canada al decennialang een conflict over het eiland. Nu is dit territoriale geschil eindelijk opgelost.
Lees bericht...
Resten middeleeuwse brug gevonden bij Alkmaar
Tijdens opgravingen in Alkmaar hebben archeologen resten van een nog intacte middeleeuwse brug gevonden. De ontdekking is gedaan aan de Munnikenweg in de Oudorperpolder. Deze brug bevond zich op steenworp afstand van het verdwenen kasteel de Middelburg.
Lees bericht...
Wim Hora Adema - Journaliste, feministe en oprichtster van Opzij
Wim Hora Adema was een Nederlandse journaliste en medeoprichtster van het feministische maandblad Opzij. Ze verzorgde lange tijd de vrouwenrubriek van Het Parool.
Lees bericht...
Vrouwen en hun macht over de maan
Vooral vrouwen vrouwen werden vroeger met de maan geassocieerd. En het waren dan ook in het bijzonder vrouwen die volgens het bijgeloof de maan konden betoveren. Zij beschikten over magische krachten en hadden profetische gaven.
Lees bericht...
Waarom het KNIL in 1927 een charme-offensief uitvoerde
Het is juni 1927. Het detachement Van Heutsz toert door Nederland. Wekenlang is er een charme-offensief. En met succes: overal worden de KNIL-militairen ontvangen, tot aan het hof toe.
Lees bericht...
Provincie Utrecht op zoek naar ’trage wandelpaden’
De provincie Utrecht gaat op zoek naar zogeheten 'trage wandelpaden', zodat deze beter beschermd kunnen worden. Het gaat dan om wandelpaden die ooit spontaan ontstonden, zoals jaagpaden of kerkenpaden, en in de vijftiende of zestiende eeuw alleen werden gebruikt door voetgangers om zich te verplaatsen.
Lees bericht...
Het fiasco van DDR-turbojet ‘Baade 152’
De opbouw en het einde van een eigen vliegtuigindustrie in de Duitse Democratische Republiek (DDR) was nauw verbonden met het in Dresden gebouwde straalverkeersvliegtuig “Baade 152”. Het was de trots en de hoop van de vliegtuigbouwers in de nog jonge republiek.
Lees bericht...
Het Romeinse Rijk door de lens van Alfred Seiland
Al vijftien jaar lang legt de Oostenrijkse fotograaf Seiland allerhande overblijfselen van het Romeinse Rijk op beeld vast, van de Pont du Gard in Frankrijk tot het amfitheater van Pula in Kroatië.
Lees bericht...
Orion – Sterrenbeeld en reus uit de Griekse mythologie
Orion is een bekend figuur uit de Griekse mythologie. Hij gold als een van de reuzen en was volgens de verhalen zo groot, dat zijn hoofd boven water kwam wanneer hij over de zeebodem liep. De Griekse schrijver Homerus identificeerde hem al met het gelijknamige sterrenbeeld.
Lees bericht...

Uit het archief:

De Moffenzeef – Tóch naar Radio Oranje Luisteren
Vanaf 1942 gebruikten sommige Nederlanders een moffenzeef om de stoorsignalen van de Duitsers te elimineren. Zo kon men tóch naar Radio Oranje luisteren.
Lees bericht...
Hotten-tottententententoonstelling
Het begrip Hottentottententententoonstelling is een kunstmatig woord, dat verwijst naar het volk van de Hottentotten, ofwel de Khoikhoi. Waar komt dit woord vandaan?
Lees bericht...
De ineenstorting van het Romeinse gezag in het Westen
In het jaar 376 verzocht een grote groep Tervingi, een Gotisch volk dat ten noorden van de Beneden-Donau woonde, aan de Romeinse autoriteiten in Thracië om de Donau te mogen oversteken en het Romeinse Rijk binnen te gaan.
Lees bericht...
Nieuwe geschiedenisboeken (week 24) – 2022

Nieuwe geschiedenisboeken (week 24) – 2022

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Bekijk de boeken van deze week

Maak Historiek mede mogelijk:

Uw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft. Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 42.055 abonnees

facebook  twitter  pinterest  instagram 
Uitschrijven   |   Aanmelding wijzigen
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net