Dark
Light

Orion – Sterrenbeeld en reus uit de Griekse mythologie

2 minuten leestijd
Diana (Artemis) bij het levenloze lichaam van Orion, kort voordat hij als sterrenbeeld aan de hemel wordt gezet
Diana (Artemis) bij het levenloze lichaam van Orion, kort voordat hij als sterrenbeeld aan de hemel wordt gezet - Schilderij van Daniel Seiter, 1685

Orion is een bekend figuur uit de Griekse mythologie. Hij gold als een van de reuzen en was volgens de verhalen zo groot, dat zijn hoofd boven water kwam wanneer hij over de zeebodem liep. De Griekse schrijver Homerus identificeerde hem al met het gelijknamige sterrenbeeld.

Sterrenbeeld Orion verbeeld door Johann-Bayer, 1603
Sterrenbeeld Orion verbeeld door Johann-Bayer, 1603
Over de geboorte van Orion gaan verschillende verhalen rond. Volgens een van de legendes was hij een zoon van de zeegod Poseidon en een broer van de cycloop Polyphemos. Andere verhalen vermelden dat hij op aarde werd geboren uit een begraven stierenhuid waar drie goden op hadden geürineerd.

Orion stond bekend als een groot jager. Op een dag werd hij verliefd op Merope, de dochter van de koning van Chios. Deze laatste moest echter niets van de reus weten en stelde het huwelijk doorlopend uit. Om van hem af te komen liet hij Orion uiteindelijk zelfs blind maken. Dankzij de zonnegod Helios kreeg de reus zijn zicht later weer terug.

Sterrenbeeld

Over de dood van Orion bestaan ook verschillende verhalen. Volgens het bekendste verhaal werd hij per ongeluk gedood door Artemis, de godin van de jacht. Zij was verliefd geraakt op de reusachtige jager. Dit tot woede van haar broer Apollo, die uit wraak een grote schorpioen op Orion afstuurde. In een poging te ontkomen aan dit dier dook de reus onder water en zwom zo snel hij kon richting het eiland Delos.

Diana (Artemis) en Orion - Schilder uit de kring van Johann Heinrich Tischbein, na 1762
Diana (Artemis) en Orion – Schilder uit de kring van Johann Heinrich Tischbein, na 1762

In de tussentijd wees Apollo zijn zus op de zwemmende stip in de verte en maakte haar wijs dat het een misdadiger was die kort daarvoor een van haar geliefde nimfen had verkracht. Uitgedaagd door haar broer pakte Artemis hierna haar boog en mikte op de stip die zich in de verte door het water voortbewoog. Orion werd dodelijk getroffen door haar pijl. Bedroefd besloot Artemis de reus daarna onsterfelijk te maken door hem als sterrenbeeld aan het hemelgewelf te plaatsen. In oude Nederlandse zeemansboeken wordt dit sterrenbeeld ook wel omschreven als ‘de Reus’.

Volgens andere verhalen werd Orion uit jaloezie door Artemis gedood, nadat hij de godin van de dageraad, Eros (Aurora), boven haar had verkozen.

In de hemel wordt Orion nog altijd achtervolgd door een ander sterrenbeeld: de schorpioen. Zelf jaagt de reus in de lucht de zogeheten Pleiaden achterna. Homerus vermeldt dat Orion’s favoriete jachthond Sirius (Seirios) was. Dit dier zou na de dood van zijn baasje als ster aan de hemel zijn gezet.

Overzichtspagina: Griekse mythologie

Bronnen

-https://www.britannica.com/topic/Orion-Greek-mythology
-Mythologie – C. Scott Littleton (Librero) p.181-182
-De Grote Mythologie Encyclopedie – Arthur Cotterell e.a. (Veltman) p.79
-https://historiek.net/het-sterrenkompas-van-odysseus/148629/
×