De nieuwsbrief van Historiek (week 30). Met artikelen over Byblos, de opheffing van het KNIL, pauselijke excuses, een crash in de Koude Oorlog en veel meer geschiedenis.
Wekelijkse nieuwsbrief van Historiek (30/2022) Bekijk online
Online geschiedenismagazine
Van Imhoff-drama in Indië werkt door tot huidige dag

Van Imhoff-drama in Indië werkt door tot huidige dag

Een Nederlandse oorlogsmisdaad. Zo bestempelde in 1953 jurist/polemoloog Bert Röling (1906-1985) het drama dat zich begin 1942 bij Sumatra afspeelde met het Nederlandse schip Van Imhoff. Door een Japanse bom lekgeslagen kwam het tot zinken. Bemanning en bewaking brachten zichzelf in veiligheid, de 473 Duitse en Oostenrijkse geïnterneerden aan boord aan hun lot overlatend. Van hen vonden er 407 de dood. Lees artikel

Hoe de kousen in de 16e eeuw langzaam zwart kleurden
De zestiende eeuw staat bekend als de eeuw van politieke en religieuze verandering. Jos de Weerd onderzocht hoe de omwenteling van kerk en wereld werd beïnvloed door lokale gemeenschappen, en andersom.
Lees bericht...
Grote tentoonstelling over havenstad Byblos
Byblos was millennia lang de hofleverancier van de farao’s en het belangrijkste handelsknooppunt in de Middellandse Zee. De rijkdom van Byblos ontstond vijfduizend jaar geleden door de handel met onder andere Egypte in cederbomen uit de achterliggende bergen.
Lees bericht...
Paus biedt in Canada excuus aan voor leed inheemse kostscholen
Tijdens een bezoek aan de Canadese provincie Alberta heeft paus Franciscus nogmaals excuses aangeboden voor de rol die de rooms-katholieke kerk speelde bij misstanden op kostscholen voor inheemse kinderen.
Lees bericht...
De crash van de Russische JAK-28P
In 1966 stortte in de Stößensee bij West-Berlijn een Russische JAK-28P neer. Voor de westelijke geallieerden was dit een buitenkans. Men kon nu namelijk een Sovjet-vliegtuig van heel dichtbij bestuderen.
Lees bericht...
Over de opheffing van het KNIL in 1950
In juli 1950 kwam een einde aan het KNIL. Het beroepsleger in Nederlands-Indië werd opgeheven. De ontbinding ervan was een ongekend grote operatie: duizenden militairen moesten elders ondergebracht worden, besluiten dienden genomen te worden over vliegvelden, kanonnen en ander materieel.
Lees bericht...
‘Volledige Werken’ W.F. Hermans bijna voltooid
Koning Willem-Alexander neemt op 1 september het laatste deel van de Volledige Werken van Willem Frederik Hermans in ontvangst tijdens een bijeenkomst in De Nieuwe Kerk Amsterdam. Hiermee wordt het Willem Frederik Hermans-jaar officieel afgesloten.
Lees bericht...
De gedoodverfde winnaar – Betekenis & oorsprong
Gedoodverfde winnaars zijn sporters die op voorhand favoriet zijn om een wedstrijd te winnen. Je hoort deze zegswijze dan ook veel terugkomen in de sportwereld. Maar waar komt dit bijzonder gezegde vandaan?
Lees bericht...
Een duik in de Brabantse wielergeschiedenis
Brabant en de wielersport zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dat is ook terug te zien in het aantal wielerbanen dat hier werd aangelegd. Van de 160 banen die Nederland ooit telde, lag de helft in het traditioneel ‘wielerminnende’ Brabant.
Lees bericht...

Uit het archief:

Palingoproer in de Jordaan (1886)
Het Palingoproer was een Volksopstand in de Amsterdamse Jordaan in 1886, die uitbrak nadat de politie een einde probeerde te maken aan het dieronvriendelijke volksspel palingtrekken. Bij het oproer vielen zesentwintig doden. Het Palingoproer begon op 25 juli 1886.
Lees bericht...
Het Plakkaat van Verlatinge – “De tirannie verdrijven”
Het Plakkaat van Verlatinge, het document dat op 26 juli 1581 in Den Haag ondertekend werd, geldt als de onafhankelijkheidsverklaring van een aantal Nederlandse provinciën die de Spaanse Filips II afzworen als hun heerser.
Lees bericht...
Nieuwe geschiedenisboeken (week 29/30) – 2022

Nieuwe geschiedenisboeken (week 29-30) – 2022

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Bekijk de boeken van deze week

Maak Historiek mede mogelijk:

Uw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft. Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 42.369 abonnees

facebook  twitter  pinterest  instagram 
Uitschrijven   |   Aanmelding wijzigen
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net