Dark
Light

Grote tentoonstelling over havenstad Byblos

De eerste internationale zeehaven ter wereld
Auteur:
2 minuten leestijd
Beeldje van de Egyptische god Bes, afkomstig uit Byblos
Beeldje van de Egyptische god Bes, afkomstig uit Byblos (Persbeeld RMO)

Vanaf komend najaar is in het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) in Leiden een tentoonstelling te zien over de oude havenstad Byblos. De geschiedenis van de stad – gelegen aan de kust van het huidige Libanon – begon rond 6500 v.Chr. met een eenvoudig vissersdorpje, dat uitgroeide tot een welvarende stad. Rond 3000 v.Chr. speelde Byblos een belangrijke rol in het Middellandse Zeegebied en het Midden-Oosten, als eerste internationale zeehaven ter wereld.

Krijgerbeeldjes uit Byblos
Krijgerbeeldjes uit Byblos ©National Museum Beiroet DGA / via RMO
Het RMO brengt voor de tentoonstelling verschillende bijzondere objecten uit Byblos bijeen. Te zien zijn onder meer vondsten uit de koningsgraven en tempels van Byblos, beeldjes van goden en godinnen, rijk versierde wapens en sieraden. Ook te zien zijn verschillende krijgerbeeldjes, waarvan er in Byblos meer dan drieduizend zijn gevonden.

Byblos was millennia lang de hofleverancier van de farao’s en het belangrijkste handelsknooppunt in de Middellandse Zee. De rijkdom van Byblos ontstond vijfduizend jaar geleden door de handel met onder andere Egypte in cederbomen uit de achterliggende bergen. Die waren beroemd om hun rechte stammen die wel veertg meter hoog konden worden. Elke zichzelf respecterende heerser uit die tijd kocht destijds cederhout in Byblos om paleizen en tempels van te bouwen. Het hout en andere kostbare materialen uit het hele Middellandse Zeegebied als zilver, wijn, olie en lapis lazuli vonden vanuit Byblos hun weg naar Egypte.

Vanuit Egypte kreeg Byblos edelstenen, goud, linnen en olifantenivoor. Deze goederen werden vervolgens weer verhandeld met steden in onder meer Mesopotamië. Voor deze grootschalige handel was een goede administratie onmisbaar. Niet verwonderlijk is dan ook dat in Byblos de voorloper van ons alfabet ontstond.

Spiegel uit Byblos
Spiegel uit Byblos © Nationaal Museum Beiroet DGA

‘Dame van Byblos’

In Leiden zijn komend najaar zo’n 600 objecten te zien uit onder andere het Nationaal Museum van Beiroet, het Louvre en het British Museum. Van eenvoudige vishaken, ankers en kleitabletten tot gouden wapens, juwelen van kleurrijke edelstenen, een Romeins mozaïek en een bronzen beeld van Heracles. Een hoofdrol is weggelegd voor de koningen, mythologische helden, handelslieden en gelukszoekers die Byblos bezochten en bewoonden, in het bijzonder voor de godin ‘Dame van Byblos’ en de bijzondere banden met Egypte.

De tentoonstelling ‘Byblos’ loopt van 14 oktober 2022 tot en met 12 maart 2023.

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×