De nieuwsbrief van Historiek (week 43). Met artikelen over democratische fascisten, Lubbers I, het Manhattanproject, de slag bij Actium & veel meer geschiedenis.
Wekelijkse nieuwsbrief van Historiek (43/2022) Bekijk online
Online geschiedenismagazine
De slag bij Actium (31 v.Chr.) – Scharnierpunt in de geschiedenis

De slag bij Actium (31 v.Chr.) – Scharnierpunt in de geschiedenis

De Slag bij Actium in 31 v.Chr., die bijna 200.000 mensen het leven kostte, was een scharnierpunt in de geschiedenis. Octavianus, de latere keizer Augustus, won de zeeslag van misschien wel het bekendste liefdespaar uit de geschiedenis: Marcus Antonius en Cleopatra. Lees artikel

- advertentie -

Lezen én praten over het verleden - Samen over boeken praten is leuk en verrijkend. Je bekijkt een boek met andere ogen en ontmoet gelijkgestemden. Maak kennis met de leesclubs geschiedenis van Senia. Meer info >

Het Manhattanproject – Amerika stapt in de race om de atoomboom
Op 16 juli 1945, om 5.29 uur, lichtte er in de woestijn van New Mexico een bovennatuurlijke gloed op en klonk er een gerommel als de donder, dat tot 160 kilometer in de omtrek te horen was. Boven Los Alamos rees een zuil radioactieve rook op die tot ruim 12.000 meter hoogte reikte. Operatie Trinity was een succes: de eerste atoombom ooit was geëxplodeerd, waarbij een hoeveelheid energie was vrijgekomen die gelijkstond aan 20.000 ton TNT.
Lees bericht...
Netflix-serie ‘The Crown’ is nu officieel fictie
De populaire Netflixserie 'The Crown' heeft een disclaimer gekregen. Aan de trailer van voor het vijfde seizoen over het Britse koningshuis koningshuis is een kort bericht toegevoegd waarin wordt vermeld dat sprake is van fictie.
Lees bericht...
Slag bij de Nijl (1798)
Van 1 tot 2 augustus 1798 bezorgde de Britse Royal Navy de Franse marine haar ergste nederlaag van de achttiende eeuw. In de Baai van Aboukir te Egypte wist admiraal Horatio Nelson elf van de dertien vijandelijke slagschepen tot overgave te dwingen ofwel te vernietigen. Zulke complete overwinningen zijn zeldzaam in de maritieme geschiedenis. Deze zeeslag had verregaande strategische gevolgen voor de oorlog tegen Napoleon en Frankrijk.
Lees bericht...
Lubbers I betekende een waterscheiding in de Nederlandse politiek
Op 4 november 1982, bijna veertig jaar geleden dus, trad het eerste kabinet-Lubbers aan. Het betekende een waterscheiding in de Nederlandse politiek. De tijd van pappen en nathouden was voorbij. Voortaan luidde het devies: no-nonsense.
Lees bericht...
Het fascisme als hogere vorm van democratie
Hoewel fascisten de parlementaire democratie afwezen, prezen zij bij gelegenheid hun eigen staatkundige systeem als een hogere vorm van democratie. Het is een totalitaire kunstgreep waaraan ook communistische regimes zich geregeld schuldig maakten.
Lees bericht...

Het is vanaf nu - bij wijze van test - mogelijk om te reageren op artikelen. Onder ieder bericht op Historiek vindt u een reactieformulier.

Het verraad van een Oost-Duitse Stasi-agent
Een spectaculair geval van verraad vond plaats in de DDR. Een (dubbel)agent van de Stasi liep in 1979 met een koffer vol geheimen over naar het Westen. Waar in West-Duitsland de champagneflessen werden ontkurkt, knarsten de tanden in de DDR.
Lees bericht...
Waarom zal er altijd oorlog zijn?
Laat het altijd vrede zijn. Het is een wens die geregeld uitgesproken wordt, maar iedereen weet dat het een utopie is. Een wereld zonder oorlog bestaat simpelweg niet. Waarom niet?
Lees bericht...
Scheepsblokkade Amsterdam door Watergeuzen in 1572 met nieuwste technieken onderzocht
In het IJ bij Amsterdam wordt binnenkort bijzonder historisch onderzoek verricht. Archeologen hopen er sporen te vinden van de scheepsblokkade die geuzen hier in 1572 opwierpen, in een poging de vijandige Hollandse stad af te snijden van een van haar belangrijkste levensaders.
Lees bericht...
Bij de dood van John P. Meier
Dat is schrikken: drie dagen geleden overleed John P. Meier op tachtigjarige leeftijd. Hij is de auteur van A Marginal Jew, een ooit als driedelig werk begonnen studie over Jezus van Nazaret die uitgroeide tot vijf boeken.
Lees bericht...
Dat is een mijl op zeven – Herkomst en betekenis
Als je een enorme omweg maakt, kan je geërgerd uitroepen "het is een mijl op zeven!" De vraag waar deze uitdrukking vandaan komt, heeft taalkundigen langere tijd beziggehouden.
Lees bericht...
Deianeira en de dood van Herakles
Deianeira is een sterfelijke vrouw uit de Griekse mythologie en vooral bekend als de vrouw van de held Herakles (Hercules). Ze speelt verder indirect een rol in een verhaal over de mythische hoorn des overvloed.
Lees bericht...

Uit het archief:

De wrede executie van Maria Stuart (1587)
De koningin der Schotten reageerde ingehouden op het nieuws van haar aanstaande executie, niet alleen vanwege de lange duur van haar gevangenschap (ze zat al meer dan achttien jaar in huisarrest) maar ook vanwege haar diepe overtuiging dat het martelaarschap dat haar door Elizabeth werd aangedaan, goed was voor de katholieke zaak in Europa.
Lees bericht...
Ergens een zware dobber aan hebben – herkomst & betekenis
Ergens een zware dobber aan hebben is een bekend spreekwoord in de Nederlandse taal. Wie ergens een zware dobber aan heeft, heeft het moeilijk. Dat kan zijn met een bepaalde activiteit, maar je kunt ook aan andere personen een zware dobber hebben.
Lees bericht...
Hitlers nazi-resort in Berchtesgaden
Nadat Hitler in 1933 aan de macht kwam, werd Berchtesgaden – na Berlijn – het belangrijkste machtscentrum van de nazi’s.
Lees bericht...
De verloren zielen van Bedlam
Bedlam, oorspronkelijk gebouwd als gesticht voor paupers en andere ongewensten elementen, begon Bedlam vanaf de veertiende eeuw te fungeren als krankzinnigenhospitaal.
Lees bericht...
Nieuwe geschiedenisboeken (week 43) – 2022

Nieuwe geschiedenisboeken (week 43)

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Een wekelijks overzicht. Bekijk de boeken

Maak Historiek mede mogelijk:

Uw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft. Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 43.263 abonnees

facebook  twitter  pinterest  instagram 
Uitschrijven   |   Aanmelding wijzigen
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net