Dark
Light

Netflix-serie ‘The Crown’ is nu officieel fictie

Auteur:
2 minuten leestijd
The Crown. Logo van de serie
The Crown. Logo van de serie

De populaire Netflixserie The Crown heeft een disclaimer gekregen. Aan de trailer van voor het vijfde seizoen over het Britse koningshuis koningshuis is een kort bericht toegevoegd waarin wordt vermeld dat sprake is van fictie. Lange tijd wilde de streamingdienst, ondanks felle kritiek, niets weten van zo’n disclaimer, maar nu is men dus toch gezwicht.

The Crown is een van de successeries van Netflix en draait om de lange regeerperiode van koningin Elizabeth II van het Verenigd Koninkrijk. In de serie lopen feit en fictie echter geregeld door elkaar heen. Dat zorgt soms voor verwarring. Lang niet alle kijkers beseffen namelijk dat de makers op verschillende momenten een loopje nemen met de feiten en gebeurtenissen omwille van het drama naar eigen believen inkleurden.

‘Als teken van respect’

De afgelopen jaren werd er geregeld kritiek geuit op de hitserie. Volgens velen is de serie The Crown prachtig gemaakt maar gaat het wel om fictionele dramatisering en bestaat het risico dat personen die de gebeurtenissen niet meemaakten, denken dat alles wat in de serie voorvalt ook echt is gebeurd en de verzonnen verhaallijnen dus voor waar zouden houden.

Trailer voor het vijfde seizoen van ‘The Crown’:

NB: De disclaimer is te zien in de beschrijving op YouTube, niet in de video zelf.

Dat de makers vrij met de feiten omgaan is wel duidelijk. Zo stelde de Britse oud-premier John Major eerder al dat in The Crown “een hoop onzin” te zien is. En recent riep de 87-jarige actrice Judi Dench de streamingdienst op een disclaimer toe te voegen. Dench, die naam maakte met haar rol van M in verschillende James Bond-films, zei onder meer:

“Niemand gelooft meer in artistieke vrijheid dan ik, maar dit kan zo niet langer. Hoe dichter de serie richting de tegenwoordige tijd komt, hoe vager de lijn lijkt te worden tussen historische nauwkeurigheid en wrede sensatie. […] Doe het als teken van respect voor een vorstin die haar volk zo plichtsgetrouw heeft gediend gedurende zeventig jaar, en om je eigen reputatie te behouden in de ogen van je Britse abonnees.”

In 2020 verzocht de Britse minister van Cultuur Oliver Dowden de streamingdienst ook al om een disclaimer toe te voegen. Netflix deed toen echter niets met die kritiek en stelde dat kijkers heus wel snapten dat er sprake is van fictie gebaseerd op historische gebeurtenissen. Nu is men echter toch overstag gegaan. Bij de trailer van het nieuwe seizoen is, vertaald, nu de volgende tekst te lezen:

“Geïnspireerd op echte gebeurtenissen, vertelt deze fictieve dramatisering het verhaal van koningin Elizabeth II en de politieke en persoonlijke gebeurtenissen die haar regering vormden.”

Deze tekst zal ook voor de afleveringen van de nieuwe serie worden getoond. Of deze disclaimer ook toegevoegd wordt aan de oude afleveringen is nog niet duidelijk. Het vijfde seizoen van de Netflix-serie verschijnt op 9 november. Hierin staan de jaren negentig centraal.

Bronnen

-https://www.rtlboulevard.nl/entertainment/tv/artikel/5341154/netflix-geeft-geen-commentaar-na-kritiek-judi-dench-op-crown
-https://nos.nl/artikel/2449269-serie-the-crown-krijgt-label-fictie-na-aanhoudende-kritiek
-https://www.nu.nl/296097/video/waarom-netflix-toegeeft-aan-kritiek-en-een-disclaimer-bij-the-crown-zet.html
-https://www.vorsten.nl/vorstenhuizen/netflix-voegt-na-aanhoudende-kritiek-disclaimer-toe-aan-the-crown/
×