De nieuwsbrief van Historiek (week 47). Met artikelen over de onbeschaamde Diogenes, de schoorsteen van een emigrantenschip, de draak van Gelre & veel meer geschiedenis.
Wekelijkse nieuwsbrief van Historiek (47/2022) Bekijk online
Online geschiedenismagazine
Wakkerde de aardbeving van 1923 de Japanse oorlogszucht aan?

Wakkerde de aardbeving van 1923 de Japanse oorlogszucht aan?

Een van de grootste aardbevingen in de Japanse geschiedenis vond plaats op 1 september 1923, om twee minuten voor twaalf in de voormiddag. Er is nooit een goed moment voor een aardbeving, maar het tijdstip, zo net voor het middaguur, was wel heel erg ongelukkig. De gevolgen van de ramp waren groot. Lees artikel

Uitgestorven in de schaduw van mediagenieke dinosaurussen
Wanneer tegenwoordig aan de Nederlandse kust een walvis strandt, is dat een unieke gebeurtenis waar de media gretig verslag van doen. Het is moeilijk voor te stellen dat deze dieren eeuwen geleden in grote aantallen voorkwamen in onze Noordzee en Waddenzee.
Lees bericht...
Holland in de veertiende eeuw
De historische omstandigheden en diverse gebeurtenissen juist in de veertiende eeuw hebben ervoor gezorgd dat de graafschappen Holland, en in iets mindere mate Zeeland, de kans hebben gekregen om uit te groeien tot welvarende gewesten. Met name Holland nam toen een voorsprong op de andere ‘landen’ binnen wat nu Nederland is.
Lees bericht...
Schoorsteen gevonden van emigrantenschip dat 175 jaar geleden verging
Recent zijn resten gevonden van de Phoenix, een stoomschip vol Nederlandse emigranten dat op 21 november 1847 verging op Lake Michigan, een van de vijf Grote Meren in het noorden van de Verenigde Staten.
Lees bericht...
Koorblad keert na vijf eeuwen terug in Athenaeumbibliotheek Deventer
De Athenaeumbibliotheek in Deventer heeft vorige maand een blad uit een oud koorboek aangekocht. Het koorblad keerde afgelopen donderdag na vijfhonderd jaar weer terug in de Lebuinuskerk in Deventer.
Lees bericht...
De schaamteloosheid van Diogenes
Diogenes maakte zowel van het straffen van zijn lichaam als van het toegeven aan zijn lichamelijke behoeften een publieksshow. De zelfontzegging en het prediken van armoede zouden in latere periodes, met name binnen het christendom, van enorme invloed blijken, terwijl het andere, toegeven aan seksuele drang, zelfs in het geniep ondenkbaar werd.
Lees bericht...
Hoe de Oostkantons Belgisch werden
Bij het einde van de Eerste Wereldoorlog kreeg België het Duitse gebied rond Eupen en Malmedy. Een bescheiden gebiedsuitbreiding, hoewel sommigen meer hadden gewild.
Lees bericht...
Transnistrië, potentiële brandhaard in Oost-Europa
Transnistrië mag dan een maar een kleine enclave zijn, het feit dat deze ‘Pridnestrovische Moldavische Republiek’ volledig door Moskou gedomineerd wordt (inclusief aanwezigheid van een troepenmacht) maakt haar wellicht tot een volgende conflictbron tussen Rusland en het Westen.
Lees bericht...
De uitvinding van de kaasschaaf
De kaasschaaf is als eetgerei een onmisbaar accessoire. Bijna ieder Nederlands huishouden heeft wel een of meer kaasschaven in huis. Veel mensen denken dat de kaasschaaf een Nederlandse uitvinding is, maar dat is niet het geval.
Lees bericht...
Gelre en het verhaal van de draak
De middeleeuwse naam ‘Gelre’ zou verbonden zijn met een drakenverhaal. Een woeste draak met lichtgevende ogen zou zijn gedood door de broers Wichard en Lupold van Pont.
Lees bericht...
Nieuwe beelden ontdekt van Rotterdam kort na het bombardement van 1940
Een filmarchivaris heeft tot nu toe onbekende beelden gevonden van Rotterdam kort na het bombardement van 14 mei 1940. Op de beelden zijn nog smeulende resten te zien.
Lees bericht...
Migranten uit kolonies waren erg actief in het verzet
In Den Haag waren er twee Indonesische studentenverenigingen die een cruciale basis vormen voor het verzet tegen de Duitse bezetter, waarin niet alleen jonge mannen maar ook jonge vrouwen actief waren. ‘Eerst Nederland, dan Indonesië bevrijden’ was de gedachte onder de studentenverenigingen.
Lees bericht...
Dat is vaste prik – Herkomst en betekenis
Bijna iedereen kent de uitdrukking dat iets ‘vaste prik’ is. Hoe zijn we aan deze zegswijze gekomen?
Lees bericht...
Ivan IV de Verschrikkelijke – Russische tsaar
Ivan IV, ook wel Ivan Grozny. De eerste tsaar van Rusland en de voorlaatste vertegenwoordiger van de Rurik-dynastie. In het westen vooral bekend onder de naam 'Ivan de Verschrikkelijke'.
Lees bericht...

Uit het archief:

Keizer Domitianus: heer en meester, god op aarde
Domitianus is als een van de slechtste keizers ooit de geschiedenisboeken ingegaan.
Lees bericht...
De granaten die vijf vissers het leven kostten (1900)
Wat doe je als arme visser die zijn kinderen nauwelijks te eten kan geven? Dan grijp je iedere kans aan om een inkomen te vergaren, ook al is het werk levensgevaarlijk. Ruim 120 jaar geleden zette een groep vissers in op de ontvangst van vindersloon voor granaatscherven, maar zo ver kwam het uiteindelijk niet. Bij de berging kwamen vijf van…
Lees bericht...
Geschiedenis van kunstmest: van vogelpoep tot ammoniaksynthese
Al eeuwenlang waren boeren op zoek naar methodes om het gras beter te laten groeien. Ze reden mest uit, sloegen de opgedroogde koeienvlaaien stuk en verdeelden afgeplagde vruchtbare grond over het land. Voor nog betere voeding van gewassen werd kunstmest toegediend op het land.
Lees bericht...
Jerrycan: moffenblik voor benzine en drinkwater
Britse soldaten doopten het blik - oorspronkelijk een Duitse uitvinding - om tot jerrycan, letterlijk vertaald ‘moffenblik’.
Lees bericht...
Nieuwe geschiedenisboeken (week 47) – 2022

Nieuwe geschiedenisboeken (week 47)

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Een wekelijks overzicht. Bekijk de boeken

Maak Historiek mede mogelijk:

Maak Historiek mede mogelijkUw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft. Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 43.779 abonnees

facebook  twitter  pinterest  instagram 
Uitschrijven   |   Aanmelding wijzigen
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net