Dark
Light

Nieuwe beelden ontdekt van Rotterdam kort na het bombardement van 1940

Auteur:
1 minuut leestijd
Still uit de video
Still uit de video

Een filmarchivaris heeft tot nu toe onbekende beelden gevonden van Rotterdam kort na het bombardement van 14 mei 1940. Op de beelden zijn nog smeulende resten te zien.

De ontdekking van het 8 millimeter filmpje is gedaan door filmarchivaris Bas Romeijn. Het filmpje is ongeveer vijf minuten lang en bevat verschillende titelkaarten die aangeven waar de betreffende beelden zijn geschoten. De beelden zijn afkomstig uit de nalatenschap van amateurfilmer Joop Stolk (1918-1995). Volgens de ontdekker zijn de beelden hoogstwaarschijnlijk geschoten op een zondag.

Want er wordt geen puin geruimd, maar je ziet mensen in hun zondagse pak in drommen als ramptoeristen, tussen de nog na rokende puinhopen en ruïnes lopen. Als in een begrafenisstoet zo rustig en zonder heftige gebaren. Zij zijn duidelijk onder de indruk van de verwoesting die het bombardement achterliet.

Bas Romeijn beheert al jaren een website waarop hij oude gedigitaliseerde films publiceert. Zijn laatste ontdekking deed hij samen met zijn zoon. De twee dachten aanvankelijk van doen te hebben met al eerder gebruikte beelden, maar het bleek uiteindelijk dus om onbekende beelden te gaan. De filmbeelden zijn inmiddels gedigitaliseerd en online toegankelijk gemaakt. Het originele 8mm filmpje wordt overgedragen aan Stadsarchief Rotterdam.

De ontdekte film:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.552 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×