De nieuwsbrief van Historiek (week 48). Met artikelen over eikels in de steentijd, de Wolga-Duitsers, forten van de VOC & veel meer geschiedenis.
Wekelijkse nieuwsbrief van Historiek (48/2022) Bekijk online
Online geschiedenismagazine
Hoe de geuzen aan hun naam kwamen

Hoe de geuzen aan hun naam kwamen

‘Goed,’ riep Brederode, ‘als wij dan geuzen zijn, laten we dan maar bedelzakken dragen en uit bedelnappen drinken!’ De toehoorders begrepen er niets van, maar toen een page hem een typische bedelzak bracht, werden ze uitzinnig. Brederode stak zijn hoofd door de opening tussen de twee samengenaaide tassen, waarna hij die ‘als een monnikenscapulier’ over zijn schouders drapeerde. Lees artikel

Zelf jagen-verzamelen: iets lekkers maken van eikels
Als we rondkijken in de wereld blijken er veel volken te zijn voor wie de eikel basisvoedsel is of was. Volgens de Karuk, de vertellers van de mythe over de eikelmeisjes, waren eikels ooit zelfs ‘spirit people’, die speciaal naar de aarde waren gekomen om als voedsel te dienen voor de mensen. Eikels zijn namelijk eersteklas eten.
Lees bericht...
De verloren heimat aan de Wolga
Ooit vond men rond de Russische stad Saratov aan de Wolga talrijke plaatsen met weinig Russisch klinkende namen als Hassenbach, Lindenau, Langenfeld en Unterdorf. Er was zelfs een dorp dat Zürich heette. Eeuwenlang leefden er inderdaad Duitsers aan de middenloop van de Wolga. Een blik op hun verhaal.
Lees bericht...
Forten van de VOC
Waar de Portugezen vanuit hun eigen vestingbouwtraditie grote kasteelachtige forten bouwden, probeerde de VOC vooral kleine en goedkope fortificaties te bouwen, door gebruik te maken van ook in Patria gangbaar bouwmateriaal, zoals hout, aarde en zoden.
Lees bericht...
Excuses slavernijverleden kabinet op acht verschillende plekken
Het Nederlandse kabinet gaat op 19 december aanstaande officieel excuses aanbieden voor het Nederlandse slavernijverleden. En dat niet op één locatie, maar op acht. Hiervoor reizen zeven kabinetsleden onder meer af naar Suriname en het Caribische deel van het Koninkrijk.
Lees bericht...
Afrikaanse macht: de ghana’s en de Fatimiyya
Het begon diep in de woestijn. In 905, toen Abd al-Rahman III nog maar een jongetje was, riep Said bin Husain, 35 jaar oud, zichzelf uit tot de Mahdi – de Gekozene, Gods vertegenwoordiger op aarde – in de afgelegen Marokkaanse oase Sijilmasa.
Lees bericht...
Schmelzer raakte imago van ‘gladde teckel’ nooit meer kwijt
De Nacht van Schmelzer was bepalend voor de verdere loopbaan van Schmelzer. Cabaretier Wim Kan typeerde hem als ‘een gladde teckel met een vette kluif in zijn bek’ en van die kwalificatie is Schmelzer zijn hele leven last blijven houden.
Lees bericht...
Museumdirecteur redde de kunstschatten van de Verboden Stad
Toen Japan in 1931 Mantsjoerije binnenviel, groeide de angst voor luchtaanvallen op Peking. Men vreesde voor het lot van de kunstschatten in de Verboden Stad.
Lees bericht...
Jan Bekker Teerlink en het leven in Kanton
De ondernemende Zeeuwse koopman Jan Bekker Teerlink (1759-1832) verbleef vier jaar lang in Kanton, de grootste havenstad van China. Op de terugreis namen de Engelsen zijn schip vol thee, porselein en zijde in beslag.
Lees bericht...
Track 61 – De mythe van de spoorlijn van F.D. Roosevelt
Over Amerikaanse presidenten doen uiteraard veel verhalen én mythen de ronde. Een weinig bekende mythe is die van Track 61, een spoorlijn die speciaal voor de Amerikaanse president Franklin Delano Roosevelt zou zijn aangelegd.
Lees bericht...
De Noord-Brabantse bevolking gemangeld tussen twee strijdmachten 1830-1831
De gezindheid van de voornamelijk katholieke en op het platteland levende en werkende Noord-Brabanders was van het begin af aan een punt van zorg voor de regering van Willem I. Stonden ze aan de kant van de Oranjevorst of dreef hun katholicisme, geschiedenis, taal, gewoonten, handelsbetrekkingen en nabuurschap de bevolking in de richting van de Belgen?
Lees bericht...
Alexis de Tocqueville – Politiek filosoof, historicus en staatsman
Alexis de Tocqueville (1805-1859) geldt als een van de bekendste politieke filosofen en staatsmannen uit de moderne tijd. Naast filosoof en politicus verdiende deze aristocraat zijn sporen ook als historicus en socioloog.
Lees bericht...
Rijksmuseum van Oudheden verwerft grote collectie cameeën
Het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden heeft 44 zogeheten cameeën aangekocht, kleine stenen siervoorwerpen, waarin een voorstelling in reliëf is uitgewerkt. De aangekochte stukken dateren uit de Klassieke Oudheid en de Middeleeuwen, tot en met de zeventiende eeuw.
Lees bericht...
Strategie en tactiek – De geschiedenis van de krijgskunst
Luc De Vos, emeritus professor militaire geschiedenis, staat in zijn boek 'Strategie en tactiek' stil bij de strategie en tactiek van de krijgskunst.
Lees bericht...

Uit het archief:

Propaganda en censuur in de Sovjet-Unie (1917-1991)
Tijdens de Russische Oktoberrevolutie van 1917 grepen de bolsjewieken, onder leiding van Lenin, de macht in de Sovjet-Unie. Zij probeerden hierna om zo veel mogelijk sympathisanten voor het communisme te verenigen en schakelden in minder dan twee jaar tijd alle anti-communistische kranten uit.
Lees bericht...
The Dutch, wie zijn dat eigenlijk?
Als alle uitdrukkingen waarin de Dutch een rol spelen een kern van waarheid bevatten, staat het er niet best voor met ons Nederlanders. Dan zijn we een land vol zuipschuiten en gierigaards.
Lees bericht...
Anton de Kom (1898-1945) – Surinaamse vrijheidsstrijder
De vrijheidsstrijder, schrijver en verzetsman Anton de Kom (1898-1945) is de eerste Surinamer die is opgenomen in de Canon van de Nederlandse geschiedenis. Wie was Anton de Kom?
Lees bericht...
‘Rembrandt evenzeer als Vermeer meester van de fijne motoriek’
Simon Schama over de jonge Rembrandt. “Rembrandt was maar zelden eenvoudig. Hij ging er alleen prat op dat hij er gewoon uitzag.”
Lees bericht...

Nieuwe geschiedenisboeken (week 48)

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Een wekelijks overzicht. Bekijk de boeken

Maak Historiek mede mogelijk:

Uw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft. Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 43.917 abonnees

facebook  twitter  pinterest  instagram 
Uitschrijven   |   Aanmelding wijzigen
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net