Dark
Light

Track 61 – De mythe van de spoorlijn van F.D. Roosevelt

2 minuten leestijd
Bagagewagen die ten onrechte is geïdentificeerd als de persoonlijke wagon van Franklin D. Roosevelt. Deze kreeg een plek bij spoor 61 voordat hij werd verplaatst naar het Danbury Railway Museum.
Bagagewagen die ten onrechte is geïdentificeerd als de persoonlijke wagon van Franklin D. Roosevelt. Deze kreeg een plek bij spoor 61 voordat hij werd verplaatst naar het Danbury Railway Museum. (CC BY-SA 4.0 - Michelle Young - wiki)

Over Amerikaanse presidenten doen uiteraard veel verhalen én mythen de ronde. Een weinig bekende mythe is die van Track 61, een spoorlijn die speciaal voor de Amerikaanse president Franklin Delano Roosevelt zou zijn aangelegd. Hoe zit het precies met dit verhaal?

Waldorf salade

New York City is een stad die oorspronkelijk door Nederlanders is opgericht in de zeventiende eeuw. Veel lokale naamgevingen herinneren hier nog aan. Denk aan de stadswijk Harlem (Haarlem) en Brooklyn (Breukelen) of aan Wall Street (vroeger de Walstraat) en Coney Island (Coneynen Eiland).

In het midden van Manhattan, waar de Nederlanders ooit Nieuw-Amsterdam bewoonden, is het Waldorf-Astoria Hotel te vinden. In dit hotel, dat overigens geen Nederlandse oorsprong heeft, werd in maart 1896 een feest gehouden. Op dit gelegenheidsbal vond de introductie plaats van de ‘waldorf salade’. In deze salade zitten onder meer walnoten, vandaar de naamgeving.

Track 61 in New York City

In het interbellum en tijdens de Tweede Wereldoorlog bezocht de Amerikaanse president Franklin Delano Roosevelt geregeld het Waldorf-Astoria Hotel, om daar onder meer te genieten van de beroemde waldorf salade. Precies onder het hotel, in de Grand Central Terminal, ligt een verborgen treinspoor, dat Track 61 genoemd wordt. Inmiddels is dit spoortraject buiten gebruik. Maar volgens een hardnekkige mythe zou Track 61 speciaal voor Roosevelt aangelegd zijn. De president leed namelijk aan polio en kon via Track 61 ongezien en onopvallend het Waldorf-Astoria Hotel bereiken om zijn maag te vullen.

Franklin Delano Roosevelt
Franklin Delano Roosevelt (CC BY 2.0 – FDR Presidential Library & Museum – wiki)
Het spoor is dus niet speciaal voor Roosevelt gebouwd. Track 61 diende samen met Track 63 om vracht te vervoeren naar een stoomcentrale die zich indertijd op 49th Street bevond. In 1929 kocht het Waldorf-Astoria Hotel de rechten op de spoorlijnen op. De New York Times meldde kort hierna dat de spoorlijnen gebruikt zouden worden om gasten snel naar het hotel te kunnen vervoeren. Een van deze gasten was Roosevelt.

Er is echter slechts één bron beschikbaar die kan aantonen dat de spoorlijn door Roosevelt is gebruikt, namelijk een verslag uit 1944. Op 21 oktober 1944 gebruikte Roosevelt de spoorlijn tijdens een campagnestop in New York City. Ondanks dat dit het enige gedocumenteerde gebruik van de baan was, werd president Roosevelt synoniem met Track 61, dat in mythes aangeduid wordt als het ‘presidentiële zijspoor’ (presidential siding).

Boekentip: De Roosevelts – Frans Verhagen

Bronnen

×