De nieuwsbrief van Historiek (week 4). Met artikelen over het Morgenthau-plan, een kaart van Brugge uit 1562, duizend onbekende grrafheuveels & veel meer geschiedenis.
Wekelijkse nieuwsbrief van Historiek (4/2023) Bekijk online
Online geschiedenismagazine
Vrijwilligers ontdekken meer dan 1000 onbekende grafheuvels

Vrijwilligers ontdekken meer dan 1000 onbekende grafheuvels

Burgerwetenschappers hebben op de hele Veluwe en Utrechtse Heuvelrug meer dan 1000 tot nu toe onbekende grafheuvels ontdekt. De onderzoeksresultaten tonen volgens archeologen aan dat het gebied in de prehistorie veel intensiever werd bewoond dan gedacht. Lees artikel

Morgenthau-plan moest derde wereldoorlog voorkomen
De Amerikaanse federale minister van financiën Henry Morgenthau was na de Tweede Wereldoorlog voor een 'harde' vrede en een collectieve bestraffing. Met het naar hem vernoemde Morgenthau-plan wilde hij definitief voorkomen dat Duitsland ooit een Derde Wereldoorlog zou beginnen.
Lees bericht...
Facelift voor Marcus Gerards-kaart van Brugge uit 1562
In 1562 werkte schilder en graveur Marcus Gerards een plan van Brugge uit, dat de stad letterlijk weer op de kaart moest zetten. Recent kreeg deze kaart een facelift.
Lees bericht...
De grote hongersnood van 1315-16
Oogsten, niet alleen van graan, maar ook van groenten en fruit (zoals druiven), mislukten in een groot deel van Europa en daardoor was er in 1315-16 te weinig te eten en te weinig wijn. Vrome mensen zagen dit als een goddelijke straf voor hun zonden en wezen naar een komeet die in die eerste jaren te zien was.
Lees bericht...
Het Élysée-verdrag (1963)
Op 22 januari 1963 tekenden de Duitse bondskanselier Konrad Adenauer en de Franse president Charles de Gaulle in Parijs het Élysée-verdrag. Dit verdrag symboliseerde de naoorlogse vriendschap tussen Frankrijk en Duitsland.
Lees bericht...
Jaws aan de Jersey Shore (1916)
In 1916 stierven vier mensen na een reeks haaienaanvallen langs de kust van New Jersey. De gebeurtenissen schokten Amerika en vormden mede de inspiratiebron voor het verfilmde boek 'Jaws'.
Lees bericht...
Jan Wolkers jarenlang in de gaten gehouden door BVD
Als geheim lid van de Communistische Partij Nederland is de handel en wandel van schrijver Jan Wolkers voortdurend gevolgd door de BVD.
Lees bericht...
De Torentempel van Byblos
Eén van de heiligdommen in Byblos staat bekend als de Torentempel. Veel is er niet van over. Eigenlijk alleen een soort podium, waarop wel of niet een toren kan hebben gestaan. Groot was de cultusplek in elk geval niet.
Lees bericht...
De Eed van Hippokrates en de Tweede Wereldoorlog
In de tentoonstelling, getiteld Artsen(l)eed, staat de Eed van Hippocrates centraal, waarin artsen zorgvuldigheid zweren en patiëntenbelang voorop wordt gesteld.
Lees bericht...

Luchtige berichten van Enne Koops:

Bliksem doodt predikant tijdens preek (1855)
In de onstuimige zomer van 1855 pakken zich regelmatig donkere wolken samen boven Nederland. Het onweert en bliksemt vaker dan normaal. In het Friese Garijp vinden op 16 juli twee mannen en twee kinderen de dood door één enkele blikseminslag.
Lees bericht...
Griekse uitvinder geroosterd in eigen ‘Siciliaanse Stier’
De Siciliaanse koning Falaris krijgt rond 560 voor Christus een bijzonder geschenk, de 'Siciliaanse Stier'. Dit presentje, een verzinsel uit de koker van Perillos van Athene, is een executiemiddel dat criminelen levend roostert.
Lees bericht...
Duitse humor anno 1906: ‘Der Hauptmann von Köpenick’
‘Humor in Duitsland is een serieuze zaak’, zo is wel eens gezegd. Het is een wat flauw cliché dat Duitsers weinig humor hebben. Hoewel de voorbeelden lastig te vinden zijn, waren en zijn er genoeg grappige Duitsers.
Lees bericht...
Miracle Mike: de kip zonder kop
De plofkippen uit de supermarkten mogen in Nederland bekender zijn, maar die megakippen kunnen niet wedijveren met de internationale reputatie van de kippenheld 'Miracle Mike'.
Lees bericht...
Nieuwe geschiedenisboeken (week 4) – 2023

Nieuwe geschiedenisboeken (week 4)

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Bekijk de boeken

Maak Historiek mede mogelijk:

Maak Historiek mede mogelijkUw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft.

Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 44.868 abonnees

facebook  twitter  pinterest  instagram 
Uitschrijven   |   Aanmelding wijzigen
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net