Historiek Online geschiedenismagazine
De Pilgrim Fathers. Van Leiden naar het beloofde land (1620)

De Pilgrim Fathers. Van Leiden naar het beloofde land (1620)

Leiden, 1620. Een groep elf jaar eerder uit Engeland gevluchte puriteinen maakt zich zorgen: hoe kunnen zij hun geloof zuiver houden in het libertijnse Nederland? Ze besluiten de oceaan over te steken, om in de Nieuwe Wereld een nieuw bestaan op te bouwen. Lees artikel

Image
Ignaz Semmelweis - 'Handen wassen in het ziekenhuis!'
De Hongaarse arts Ignaz Semmelweis maakte zich in zijn tijd grote zorgen over de veelvoorkomende kraamvrouwenkoorts. In ziekenhuizen kwamen grote aantallen kraamvrouwen kort na de bevalling om het leven. Semmelweis legde een verband met onhygiënische gewoontes van de geneesheren in het hospitaal.
Lees meer...
Image
You'll never walk alone - Niet zomaar een liedje...
Natuurlijk weten wij dat You’ll Never Walk Alone beslist géén compositie is van Lee Towers. Onze Rotterdamse volkszanger was nog niet eens geboren toen het vermaarde Amerikaanse componistenduo Rodgers & Hammerstein het lied schreef.
Lees meer...
Image
Opnieuw inscriptie gevonden op paal Romeinse weg
Op een eikenhouten paal van een Romeinse weg die is opgegraven bij het Zuid-Hollandse Valkenburg, is voor de tweede keer een inscriptie gevonden.
Lees meer...
Image
Nieuwe website voor Middeleeuwse handschriftencollecties
Doel van het project is om een groot publiek toegang te bieden tot een volledige set digitale afbeeldingen en goede beschrijvingen van de middeleeuwse handschriften.
Lees meer...
Image
Wet van Murphy - Betekenis, voorbeelden & korte geschiedenis
De Wet van Murphy komt als eponiem in de media en in het taalgebruik regelmatig voorbij. Wat houdt de wetmatigheid van de Wet van Murphy precies in?
Lees meer...
- advertentie-
Tweedehands boeken
De uitvinding van het toiletpapier

De uitvinding van het toiletpapier

Ondernemer Joseph Gayetty beschouwde oude kranten met hun drukinkt als een smerig gif; het was gevaarlijk voor de gevoelige lichaamsdelen. Geïnspireerd door de opkomende papierindustrie kwam hij in 1857 op het idee om schoon papier te maken voor het vuile werk. Losse vellen. Het eerste echte toiletpapier. Lees artikel

Image
Hoe maakt een vervalser een antieke papyrus na?
Handig voor wie snel rijk wil worden: in onderstaande video legt oudheidkenner Jona Lendering uit hoe je in vijf niet al te ingewikkelde stappen een vals papyrusfragment kan maken om die vervolgens voor veel geld te slijten.
Lees meer...
Image
De zaak Irma Laplasse
Irma Laplasse werd kort na de bevrijding in 1944 wegens haar betrokkenheid bij de dood van zeven verzetsleden door een militaire rechtbank in Brugge ter dood veroordeeld. In Vlaams-nationalistische kringen werd haar terechtstelling beschouwd als het symbool van de naoorlogse repressie.
Lees meer...
Image
Het ontstaan van een gemeenschappelijke Europese cultuur
Rond 1900 werden in Europa overal dezelfde boeken gelezen, dezelfde opera's opgevoerd, dezelfde muziekstukken gespeeld.
Lees meer...
Image
Haags Gemeentearchief start online thuiswerkproject
Het Haags Gemeentearchief heeft maandag een thuiswerkproject gelanceerd: Hagenaars en Hagenezen, bevolkingsregister Den Haag 1913-1939.
Lees meer...
Image
Tureluurs of tierelier - Herkomst en betekenis
De begrippen tureluurs en tierelier worden in onze taal veel gebruikt. Ze hebben een vergelijkbare herkomst. Wat betekenen deze bijzondere woorden?
Lees meer...
Image
Schobbejak: betekenis en herkomst van dit scheldwoord
Het scheldwoord schobbejak is algemeen bekend in ons taalgebruik. Wat is een schobbejak precies voor soort persoon? Waar komt dit scheldwoord eigenlijk vandaan?
Lees meer...
Nieuwe geschiedenisboeken (week 13) – 2020

Nieuwe geschiedenisboeken (week 13) – 2020

Overzicht van nieuwe en besproken geschiedenisboeken. Bekijk de boeken van deze week

Maak Historiek mede mogelijk:

Uw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft. Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 30.652 abonnees
Facebook Twitter
Pas uw aanmelding aan    |    Bekijk online
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net