Dark
Light

Haags Gemeentearchief start online thuiswerkproject

‘Hagenaars en Hagenezen, bevolkingsregister Den Haag 1913-1939’
Auteur:
1 minuut leestijd
Voorbeeld van een gezinskaart - Foto: Haags Gemeentearchief

Het Haags Gemeentearchief heeft maandag een thuiswerkproject gelanceerd: Hagenaars en Hagenezen, bevolkingsregister Den Haag 1913-1939. De archiefinstelling hoopt via dit project ruim 500.000 gezinskaarten uit het Haagse bevolkingsregister digitaal beschikbaar te kunnen stellen aan het publiek.

Door de maatregelen in verband met het coronavirus heeft ook het Haags Gemeentearchief de deuren gesloten. Wie toch met Haags historisch materiaal bezig wil zijn, kan zich aansluiten bij het project.

Vanaf 1913 tot 1939 hield de gemeente Den Haag haar bevolkingsregister bij op gezinskaarten. Dit was een losbladig systeem waarop per kaart het gezinshoofd en zijn vrouw en kinderen werden genoteerd. Ook werden er zaken als woonadres, beroep, burgerlijke staat en religie op aangetekend. Niet elke inwoner van Den Haag leefde in gezinsverband. Er zijn daarom ook veel kaarten die gegevens van slechts één persoon bevatten. In 1939 werden de gezinskaarten vervangen door persoonskaarten.

De gezinskaarten zijn momenteel al digitaal beschikbaar, maar de kwaliteit van dit huidige online aanbod voldoet volgens de archiefinstelling niet meer aan de wensen van deze tijd. Ook is het bestand onvolledig en zitten er fouten in de indexering, waardoor zoekresultaten soms onbetrouwbaar zijn. Voor het Haags Gemeentearchief voldoende aanleiding om alle gezinskaarten opnieuw te scannen en te beschrijven. Dit is een grote klus en daarom roept het archief de hulp van het publiek in. Hierbij wordt gewerkt met VeleHanden, een crowdsourcing website waar onder meer archieven, musea en universiteiten en voetbalclubs hun gedigitaliseerde collecties aanbieden om deze met hulp van vrijwilligers voor iedereen digitaal toegankelijk te maken.

Loosduinen

Het project gaat over de gezinskaarten van de gemeente Den Haag, inclusief Scheveningen. Omdat het huidige stadsdeel Loosduinen tot 1 juli 1923 een zelfstandige gemeente was, en tot 1939 haar eigen gezinskaarten bij hield, maken de Loosduinse gezinskaarten (nog) geen deel uit van het VeleHanden-project.

Belangstellenden kunnen zich aanmelden via www.velehanden.nl.

×