Historiek Online geschiedenismagazine
De misdrijven van nazi-collaborateur Pieter Schaap

De misdrijven van nazi-collaborateur Pieter Schaap

De Amsterdamse politieagent Pieter Schaap pakte honderden Joden op als medewerker van Joodse Zaken en was medeverantwoordelijk voor het fatale lot van vele duizenden Joden. Ook ronselde hij de bekende collaborateur Ans van Dijk. Lees artikel

Image
Rijksmuseum van Oudheden koopt duizend jaar oude Vikingring
De ring is gevormd uit een staafje zilver met een gedraaide groef. Daarin loopt een fijn draadje filigraan (draad die uit kleine bolletjes bestaat), waardoor het lijkt alsof het sieraad gevlochten is.
Lees meer...
Image
Moslims bewaren sleutel Heilig Grafkerk
In de hoop botsingen tussen rivaliserende christelijke groeperingen om de controle over de kerk te vermijden worden de sleutels van het heiligdom toevertrouwd aan twee Palestijnse moslimfamilies.
Lees meer...
Image
Hoe Hitler zijn schuldgevoel afkocht bij Eva Braun
Nog binnen een half jaar na de tragische dood van Geli, kregen Adolf en Eva iets dat op een echte relatie begon te lijken. Daarover zei Hitler zo weinig mogelijk in het openbaar. Hij wilde de relatie geheim houden, wat op den duur vooral voor Eva een probleem werd.
Lees meer...
Image
Elizabeth Stuart (1596-1662) - De Winterkoningin
Elizabeth Stuart, dochter Jacobus I van Engeland en echtgenote van Frederik V van de Palts. Ook wel bekend als de Roos van Engeland, Hartenkoningin of de Winterkoningin.
Lees meer...
Image
De beugel: een korte geschiedenis van de orthodontie
In Nederland draagt ongeveer 40 procent van de jongeren tot zijn of haar achttiende jaar voor kortere of langere tijd een beugel. Beugels lijken een fenomeen dat nog maar enkele decennia oud is. Maar beugels zijn veel ouder dan je zou vermoeden.
Lees meer...
Image
Hoe de Britten Roosevelt de Tweede Wereldoorlog in loodsten
In de donkere en bijna om moedeloos van te worden begintijd van de Tweede Wereldoorlog was er maar één optie over: de Verenigde Staten overhalen om aan de Engelse kant mee te doen. Daarvoor moest alles uit de kast gehaald worden.
Lees meer...
- advertentie-
Tweedehands boeken
Vergeldingsbommen op Nordhausen

75 jaar geleden - Vergeldingsbommen op Nordhausen

Naar schatting 8800 – Duitsers en buitenlanders, gevangenen en dwangarbeiders – inwoners van Nordhausen, of 22 procent, stierven tijdens de geallieerde bombardementen op 3 en 4 april 1945. Lees artikel

Image
The S(c)illy War tussen Nederland en Engeland (1651-1986)
Op 17 april 1986 tekende de Nederlandse ambassadeur in Londen, Jan Louis Reinier Huydecoper (1922-2005) een papieren verdrag met het bestuur van de Scilly-eilanden, waarmee een einde kwam aan een 335 jaar oude papieren oorlog tussen Engeland en Nederland.
Lees meer...
Image
Papyrologie: vakgebied met problemen
Niet alleen oudheidkundigen hebben belangstelling voor antieke teksten. Ook vakantiegangers laten zich graag verleiden om iets authentieks uit een oeroude cultuur mee naar huis te nemen.
Lees meer...
Image
Nationale Museumweek gaat door (maar dan digitaal)
Vanwege de coronacrisis hebben de musea in Nederland de deuren gesloten. Desondanks gaat de Nationale Museumweek van deze maand door, zij het in digitale vorm.
Lees meer...
Image
Jean Schramme (1929-1988) - Belgische huurlingenleider in het Katangese leger
Met de dood in 1988 van Jean Schramme verdween één van de meest controversiële figuren uit de Belgische postkoloniale geschiedenis van het toneel.
Lees meer...
Image
Punk, punkers & punkmuziek: betekenis en herkomst
Punkers werden voor het eerst in Groot-Brittannië gesignaleerd, in de zomer van 1976. Wat is punk voor soort muziek? En wat is de betekenis en herkomst van deze term?
Lees meer...
Nieuwe geschiedenisboeken (week 15) – 2020

Nieuwe geschiedenisboeken (week 15) – 2020

Overzicht van nieuwe en besproken geschiedenisboeken. Bekijk de boeken van deze week

Maak Historiek mede mogelijk:

Uw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft. Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 30.631 abonnees
Facebook Twitter
Pas uw aanmelding aan    |    Bekijk online
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net