Dark
Light

The S(c)illy War tussen Nederland en Engeland (1651-1986)

335 jaar lang papieren oorlog met Engeland…
1 minuut leestijd
Satellietfoto van de Scilly-eilanden, 2007 (NASA)
Satellietfoto van de Scilly-eilanden, 2007 (NASA)

Op 17 april 1986 tekende de Nederlandse ambassadeur in Londen, Jan Louis Reinier Huydecoper (1922-2005), een papieren verdrag met het bestuur van de Scilly-eilanden, waarmee een einde kwam aan een 335 jaar oude papieren oorlog tussen Engeland en Nederland. Hoe zat dit precies?

Er werd geen enkel schot gelost

Maarten Tromp (1598-1653)
Maarten Tromp (1598-1653)
De Scilly-eilanden vormen een kleine eilandengroep voor de zuidwestkust van Groot-Brittannië. De archipel bestaat uit zo’n 145 kleine eilandjes waarvan er slechts een vijftal wordt bewoond door in totaal circa 2250 mensen.

Op 30 maart 1651 – slechts enkele jaren na het einde van de Tachtigjarige Oorlog – verklaarde de admiraal van de Nederlandse vloot Maarten Harpertszoon Tromp (1598-1653) namens de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden de oorlog aan de Scilly-eilanden. Aanleiding waren herhaaldelijke Britse zeeaanvallen in Het Kanaal, die een hindernis opwierpen voor de Nederlandse handel overzee. Later in 1653 volgde nog de Act of Navigation of de Akte van Navigatie, die het Nederlandse handelaren nog moeilijker maakt.

Tijdens de 335 jaar die volgden na de Nederlandse oorlogsverklaring, werd er bij de Scilly-eilanden geen enkel schot gelost. Hiermee is de 335-jarige oorlog, ofwel de Scilly War, de langste oorlog uit de geschiedenis geworden zonder dodelijke slachtoffers.

Historicus besluit de kwestie aan te kaarten

Het initiatief voor het nogal late vredesverdrag was in 1985 afkomstig van de Britse historicus Roy Duncan. Hij woonde zelf op de Scilly-eilanden en hoorde regelmatig geruchten dat men nog in oorlog was met Nederland. Hierop toog Duncan naar de Nederlandse ambassade in Londen, die na onderzoek kon bevestigen dat de bewering klopte en geen broodjeaapverhaal was. Er bleek inderdaad nooit een vredesverdrag getekend te zijn. Vervolgens stelde men deze alsnog op en ondertekende Huydecoper het verdrag namens Nederland.

Boek: Boeken over de Tachtigjarige Oorlog

Bronnen â–¼

Internet
-https://www.historic-uk.com/HistoryUK/HistoryofEngland/The-335-Year-War-the-Longest-War-in-History/
-http://www.awn-beverwijk-heemskerk.nl/pdf/wistjedat16A.pdf
-https://nl.wikipedia.org/wiki/Driehonderdvijfendertigjarige_Oorlog

Enne Koops (1978-2023) was historicus en docent geschiedenis en maatschappijleer aan het Rietschans College in Ermelo. Zijn interesse ging uit naar onderwerpen als religie- en cultuurgeschiedenis, oorlogen, migratie, en de geschiedenis van Noord-Amerika, Nederland en Duitsland. Publiceerde vele artikelen op Historiek. Zie ook: In memoriam

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×