Dark
Light

Rijksmuseum van Oudheden koopt duizend jaar oude Vikingring

Auteur:
2 minuten leestijd
Persfoto van de Vikingring van Hoogwoud (RMO - Julius van Roemburg)
Persfoto van de Vikingring van Hoogwoud (RMO - Julius van Roemburg)

Het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden heeft een zilveren Vikingring aangekocht. Het sieraad dateert uit de tiende eeuw en werd op eerste kerstdag 2019 met een metaaldetector gevonden in een maisveld bij Hoogwoud, in de kop van Noord-Holland. Deze regio was vanaf de negende eeuw een uitvalsbasis voor Vikingen uit Scandinavië voor plundertochten naar verder landinwaarts gelegen steden.

Het Leidse museum kocht het sieraad van de vinder. Conservator Annemarieke Willemsen nam het in ontvangst op haar allerlaatste afspraak voor de tijdelijke sluiting van het museum in verband met de coronacrisis. Voorlopig is de ring alleen online te bewonderen.

Miniatuur

De ring is gevormd uit een staafje zilver met een gedraaide groef. Daarin loopt een fijn draadje filigraan (draad die uit kleine bolletjes bestaat), waardoor het lijkt alsof het sieraad gevlochten is. Op één plek is de ring wat dunner en daar komt het vlechtwerk samen. Met een doorsnede van 25 millimeter is de ring erg groot om aan een vinger te dragen. Vermoedelijk is het geen vingerring, maar een miniatuurversie van de dikke gedraaide halsringen die uit Scandinavië bekend zijn. Waarschijnlijk is deze ring als hanger gedragen, bijvoorbeeld aan een leren koordje om de hals. Daarop wijzen volgens het museum ook de slijtsporen, juist aan het dunne deel van de ring. Van Vikingen zijn ook miniatuurversies van andere belangrijke bezittingen bekend, zoals zwaarden en bijlen, die als sieraad werden gedragen.

Vikingen in Noord-Holland

De ring uit Hoogwoud is een losse vondst. Waarschijnlijk verloor een Viking de ring tijdens zijn verblijf in Noord-Holland. Soortgelijke zilveren ringen zijn gevonden in Engeland. De ring lijkt erg op een gouden Vikingring uit Friesland, die zich in het Fries Museum bevindt. De aanwezigheid van Vikingen in Noord-Holland blijkt onder meer uit de bekende Vikingschat van Westerklief op Wieringen, bestaande uit munten, zilverbaren en sieraden, waaronder een dikke gevlochten halsring. Deze zilverschat bevindt zich eveneens in de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden.

Door deze aankoop is de ring onderdeel geworden van de Rijkscollectie en kan er verder onderzoek naar worden gedaan. Vondsten uit de tiende en elfde eeuw zijn in Nederland vrij zeldzaam en het museum bereidt een tentoonstelling voor over deze onbekende periode (rond het jaar 1000), waar deze ring te zien zal zijn.

Overzicht van boeken over de Vikingen

×