Historiek Online geschiedenismagazine
Dolle Dinsdag (1944) in Kamp Vught en de Deppner-executies

Dolle Dinsdag (1944) in Kamp Vught en de Deppner-executies

De woorden van Gerbrandy – ‘Het uur van de bevrijding heeft geslagen’ – wakkerden de hoop aan. Niet alleen de Nederlanders geloofden het, ook de Duitsers. Er was sprake van paniek in hun leger en een ongeorganiseerde terugtocht. Toch werkte hun vernietigingsapparaat nog altijd efficiënt. In Kamp Vught, officieel Konzentrationslager-KL Herzogenbosch, het enige door de SS beheerde concentratiekamp in Nederland, werden begin september 1944 nog bijna vierduizend mensen vastgehouden, voornamelijk verzetsstrijders, zwarthandelaren en politieke gevangenen. Lees artikel

Het Pueblo-incident dat bijna een nucleair conflict veroorzaakte
De drieëntwintigste januari 1968 werd de USS Pueblo, een Amerikaans marineschip, voor de kust van het Koreaanse schiereiland door de Noord-Koreaanse marine geënterd. Het voorval nam al vlug enorme proporties aan en even leek het erop dat een nucleair conflict tussen de Verenigde Staten en communistisch Korea onafwendbaar was.
Lees meer...
De mislukte exfiltratie van Wiardi Beckman
In de ijskoude winter van 1941-1942 moeten een aantal geheim agenten en verzetsmensen de sociaaldemocratische politicus dr. H.B. Wiardi Beckman vanuit bezet Nederland naar Londen zien te krijgen.
Lees meer...
De tuin van Getsemane - Jezus in doodsangst
Volgens de evangeliën ging Jezus in de nacht voor zijn kruisiging een tuin of hof aan de voet van de Olijfberg binnen om daar tot God te bidden. Deze tuin kennen we als de tuin van Getsemane.
Lees meer...
Joods verleden heeft weer toekomst in Polen
Een verwaarloosde Joods begraafplaats in Bialystok, Polen, is de afgelopen jaren door vrijwilligers gerestaureerd. Een reportage van André Horlings, die de begraafplaats in 1991 bezocht en een artikel schreef over de deplorabele staat waren deze destijds verkeerde.
Lees meer...
De geschiedenis van Valencia
Valencia is een ruim 2000 jaar oude stad, ooit gesticht door de Romeinen. Nu geniet zij vooral bekendheid door de Ciudad de las Artes y Ciencias, een serie bouwwerken in gedurfde moderne stijl, gelegen in de oude rivierbedding van de rivier de Turia.
Lees meer...
Historiek heeft een eigen winkel:
De winkel van Historiek
Verenigde Naties – Geschiedenis & ontwikkeling

Verenigde Naties – Geschiedenis en ontwikkeling

De Verenigde Naties werden vlak na de Tweede Wereldoorlog door de geallieerden opgericht. Het doel van de VN laat zich, op papier althans, gemakkelijk samenvatten: het nastreven van een wereld zonder oorlog en armoede. In de praktijk is dat natuurlijk een enorme opgave. In dit artikel kijken we naar de ontstaansgeschiedenis van de VN, de doelen van de organisatie, de organisatiestructuur en naar de ontwikkelingen die de organisatie door de jaren heen doormaakte. Lees artikel

Duitse Boerenoorlog (1524-1525)
De Duitse Boerenoorlog (Deutscher Bauernkrieg) - van 23 juni 1524 tot 15 mei 1525 - was een godsdienstoorlog in het Heilige Roomse Rijk, die kort na het op gang komen van de Reformatie uitbrak.
Lees meer...
Alfred Packer, de man die vijf Democraten verorberde
De Amerikaanse berggids Alfred Packer is de geschiedenisboeken ingegaan als 'The man-eater of Colorado'.
Lees meer...
Russisch-Japanse Oorlog (1904-1905) - Oorzaken, tijdlijn, gebeurtenissen en gevolgen
De Russisch-Japanse Oorlog (1904-1905) is in het Westen, anders dan bijvoorbeeld de Koreaanse Oorlog of de Vietnamoorlog, niet de meest bekende oorlog die in Azië uitgevochten werd. Eigenlijk is dat onterecht, want de Russisch-Japanse Oorlog heeft in meerdere opzichten een flinke impact gehad op de wereldgeschiedenis.
Lees meer...
De ineenstorting van het Romeinse gezag in het Westen
In het jaar 376 verzocht een grote groep Tervingi, een Gotisch volk dat ten noorden van de Beneden-Donau woonde, aan de Romeinse autoriteiten in Thracië om de Donau te mogen oversteken en het Romeinse Rijk binnen te gaan.
Lees meer...
De ‘foute’ NSB-burgemeester van Callantsoog
In maart 1943 werd Johannes Klasinus Nieuwenhuis jr. door de Commissaris van Provincie Noord-Holland aangesteld als plaatsvervanger van de burgemeester van Zijpe, Dirk Breebaart.
Lees meer...
Nieuwe geschiedenisboeken (week 16) – 2020

Nieuwe geschiedenisboeken (week 16) – 2020

Overzicht van nieuwe en besproken geschiedenisboeken. Bekijk de boeken van deze week

Maak Historiek mede mogelijk:

Uw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft. Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 30.738 abonnees
Facebook Twitter
Pas uw aanmelding aan    |    Bekijk online
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net