Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 16) – 2020

Auteur:
4 minuten leestijd

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.

<<< Signalementen week 15 | Signalementen week 17 >>>

Selectie week 16

Ooggetuigen van de bevrijdingOoggetuigen van de bevrijding. September 1944 – mei 1945

Dit is het verhaal over het laatste oorlogsjaar, door de ogen van tien Nederlanders. Begin september 1944 is Nederland in afwachting van de bevrijding: de geallieerden staan aan de grens en het Duitse leger lijkt te zijn ingestort. Meer dan honderdduizend Joodse landgenoten zijn gedeporteerd. Honderden burgers zijn door geallieerde ‘vergissingsbombardementen’ om het leven gekomen en duizenden verzetsmensen zijn opgepakt, van wie velen werden omgebracht.
Voorpublicatie: Dolle Dinsdag (1944) in Kamp Vught en de Deppner-executies
Meer informatie / bestellen

Op verzoek van Hare MajesteitOp verzoek van Hare Majesteit – Frans en Tamara Becker

Bijna iedereen kent het verhaal van Erik Hazelhoff Roelfzema door boek, film of musical. Bijna niemand weet dat een van zijn belangrijkste opdrachten was om de SDAP-politicus Wiardi Beckman naar Londen te halen. Op verzoek van koningin Wilhelmina en minister-president Gerbrandy zou Wiardi Beckman daar het regeringsapparaat komen versterken. Maar ondanks alle hulp van Haagse verzetsmensen mislukte de missie: Wiardi Beckman werd opgepakt door de nazi’s.
Bespreking: De mislukte exfiltratie Wiardi Beckman
Meer informatie / bestellen

Oorlogskinderen -  Coen VerbraakOorlogskinderen – Coen Verbraak

Ze moesten onderduiken, leefden in angst omdat hun ouders deelnamen aan het verzet, ze hadden foute ouders, of waren kind van een Duitse soldaat; in Oorlogskinderen tekent Coen Verbraak de verhalen op van mensen die als kind de oorlog hebben meegemaakt en die hun leven lang met de schaduw van de bezetting hebben geleefd. Verbraak vertelt over hun oorlogservaringen, maar beschrijft ook hoe die belevenissen in hun verdere leven een rol hebben gespeeld. Werden ze door het verleden achtervolgd? Spraken ze erover met hun kinderen, of werd de oorlog juist verzwegen? Speelt het oorlogsverleden weer op nu ze ouder worden?
Meer informatie / bestellen

Aan tafel bij dictatorsAan tafel bij dictators – Witold Szablowski

Fidel Castro was dol op speenvarken, Pol Pot kon je wakker maken voor papajasalade en Saddam Hoessein likte z’n vingers af bij het visgerecht masgouf – een voorliefde die hem uiteindelijk noodlottig werd. Tijdens zijn journalistieke zoektocht van drie jaar over vier continenten heeft Witold Szablowski de chef-koks van vijf beruchte dictators weten op te sporen. Zij vertellen over het leven, de harde hand en de eetgewoontes van hun dictator. Wat aten ze tijdens de belangrijkste momenten in hun leven? Welke dictator stopte even het moorden voor zijn favoriete maaltijd?
Meer informatie / bestellen

Zwanenzang 1945Zwanenzang 1945 – Walter Kempowski

Twintig jaar lang verzamelde de Duitse schrijver Walter Kempowski brieven, dagboeken en memoires waarin de Tweede Wereldoorlog werd beschreven. In 1993 publiceerde hij de eerste vier boeken van een werk dat uiteindelijk tien delen zou beslaan. In Das Echolot bracht Kempowski honderden stemmen bijeen die van dag tot dag verslag doen van hun oorlogservaringen. Elk boek geeft een caleidoscopisch beeld van enkele weken uit de Tweede Wereldoorlog. Kempowski ontving louter lof voor dit uitzonderlijke project; Das Echolot werd in Duitsland een grote bestseller.
Meer informatie (+video) / bestellen

À proposÀ propos – Woody Allen

In de zes decennia dat hij films maakt, heeft hij vijftig films geschreven en geregisseerd, en speelde hij in vele ervan mee. Hij won diverse Amerikaanse en internationale prijzen, er zijn standbeelden te zijner ere neergezet (iets wat hij nooit zal hebben bedacht), en zijn films zijn lesmateriaal op scholen en aan universiteiten over heel de wereld. In À propos schrijft Allen onder meer over zijn eerdere huwelijken, zijn romance en levenslange vriendschap met Diane Keaton, en zijn persoonlijke en professionele relatie met Mia Farrow, die resulteerde in een aantal klassieke films.
Meer informatie / bestellen

Soldaat van Hitler - Benoït RondeauSoldaat van Hitler – Benoït Rondeau

Het dagelijkse leven in het Duitse leger van 1939 tot 1945
Kon men een soldaat van Hitler zijn en ‘gewoon’ soldaat blijven? Hoe was de Duitse soldaat bewapend en hoe werd hij geleid? Hoe was zijn contact met de burgers? Hoe beleefde hij de oorlog? En in welke mate was hij genazificeerd? Dit gedetailleerde overzichtswerk brengt alle facetten van het Duitse soldatenleven in oorlogstijd in kaart: de opleiding in de kazerne, de gevechtshandelingen, de tactieken, de materiële levensomstandigheden aan het front in verschillende delen van de wereld…
Meer informatie / bestellen

Zwarte jaren - Han van der HorstZwarte jaren – Han van der Horst

Op 10 mei 1940 werden de Nederlanders onverhoeds het wereldtoneel op gesleurd. Ze hadden gehoopt de Tweede Wereldoorlog als toeschouwers te kunnen volgen. In de kleine uurtjes van de tiende mei haalde het gedreun van Heinkel-bommenwerpers ze uit de droom. In de vijf zwarte jaren die volgden kwamen ze bijna allemaal voor existentiële keuzes te staan. Brave burgers toonden grootsheid, kleinheid, lafheid, moed, beginselvastheid, gewetenloosheid en het vermogen om weg te kijken. Tegelijk leerden ze wat het betekende te leven op het scherp van de snede. Dat is het verhaal van Zwarte jaren.
Meer informatie / bestellen

KAIS - Bas KreugerKAIS – Bas Kreuger

Het historische verhaal van een gewaagde redding in Nieuw Guinea, zomer 1944
In de zomer van 1944 was niet alleen Normandië het toneel van de oorlog tegen een genadeloze bezetter. Ook in de Oost leverden de geallieerden strijd. In Nederlands Nieuw Guinea vochten Amerikanen, Australiërs en Nederlanders zij aan zij tegen de Japanners. KAIS is het verhaal van een verkenningsmissie boven de Vogelkop die dramatisch afloopt.
Meer informatie / bestellen

Het verhaal van Edith De oorlogsjaren van een Haags meisjeHet verhaal van Edith. De oorlogsjaren van een Haags meisje

Het dagboek van het joodse meisje Edith begint in 1938, als zij nog een onbezorgd Haags leven leidt. Ze schrijft over school, feestjes en jongens. Maar dan doet de oorlog zijn intrede. Edith moet onderduiken in Breda, waar zij, afgesneden van haar familie, zware jaren doorbrengt. Uiteindelijk zullen alleen zij en haar broer Guus de oorlog overleven. Het verhaal van Edith, waarin Edith Velmans-van Hessen haar dagboek heeft aangevuld met herinneringen en brieven, verscheen in 1997. Er werden wereldwijd meer dan een miljoen exemplaren verkocht.
Meer informatie / bestellen

Set Militaire historie van NederlandSet Militaire historie van Nederland

De Tachtigjarige Oorlog gaat over het militaire raadsel van de Republiek der Verenigde Nederlanden. Toen in 1568 in de Nederlandse gewesten een opstand uitbrak tegen de Spaanse koning, was niet te voorzien dat deze zou uitmonden in de scheuring van de Nederlanden. Alleen de noordelijke gewesten wisten zich militair staande te houden. Zij vormden een onafhankelijke Republiek die steeds beter opgewassen was tegen het machtige Spanje.
Meer informatie / bestellen

Meer geschiedenisboeken:

<<< Signalementen week 15 | Signalementen week 17 >>>

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×