Historiek Online geschiedenismagazine
Van nationale consensus tot morele paniek – Nederlandse oorlogsherdenkingen

Van nationale consensus tot morele paniek? – Nederlandse oorlogsherdenkingen

De Tweede Wereldoorlog vormt bij uitstek het morele ijkpunt voor de Nederlandse samenleving en is als zodanig ook een kernelement van het Nederlandse nationalisme. Herdenkingen ervan zijn bijna heilig. Er ontstaat wrevel als er te veel “nu” aan wordt toegevoegd. Lees artikel


- advertentie -
Podcast De Jodenverraadsters

Beluister het aangrijpende, vijfdelige NTR-podcastdrama: De Jodenverraadsters. Een lang verzwegen en waargebeurde oorlogstragedie wordt eindelijk verteld. De Joodse Ans van Dijk en Rosa Roozendaal verraden, geronseld door twee rechercheurs van het beruchte Bureau Joodse Zaken, honderden Joden. Om zelf niet gedeporteerd te worden door de Duitsers. In tijden van oorlog worden slachtoffers soms daders en maken onmenselijke keuzes. Met verstrekkende gevolgen. www.nporadio1.nl/podcasts/de-jodenverraadsters

Dansende Beren - Heimwee naar het communisme
In Bulgarije is het temmen en trainen van dansberen een traditie die in zigeunerfamilies van generatie op generatie overgaat. Maar sinds de toetreding van Bulgarije tot de EU is het hebben van dansberen verboden.
Lees meer...
Ontheemden en vluchtelingen in na-oorlogs Europa (1945)
Toen de laatste Duitse soldaten zich in mei 1945 overgaven en de gevechten in Europa ten einde liepen, werden de geallieerden met allerlei nieuwe problemen geconfronteerd, met op de eerste plaats de miljoenen zieke, ondervoede en dakloze mensen die door Europa trokken of vastzaten in ontheemdenkampen.
Lees meer...
Rutger Jan Schimmelpenninck (1761-1825) - Raadpensionaris
In juli 1805 stelde Napoleon Bonaparte de jurist Rutger Jan Schimmelpenninck aan tot raadspensionaris van de Bataafse Republiek (1795–1806). Hiermee klom Schimmelpenninck op tot hoogste machthebber in Nederland.
Lees meer...
De Romijnse Tienjarige Oorlog
Als het in Nederland over de oorlog gaat, bedoelen we daarmee bijna altijd de Duitse bezetting. In zijn overzichtswerk komt historicus Peter Romijn tot een ander inzicht: onze ‘lange Tweede Wereldoorlog’, die begon met de Duitse inval in mei 1940, eindigde pas in de laatste dagen van 1949, met de soevereiniteitsoverdracht aan Indonesië.
Lees meer...
Mogelijk oudste Nederlandse geluidsopname gevonden
De Alkmaarse onderzoeker Jan Daniël Boeke maakte de geluidsopname op 9 maart 1898 met een zogenaamde fonograaf, een soort voorloper van de platenspeler. Hij is te horen terwijl hij een reeks klinkers uitspreekt en afsluit met ‘Hiep hiep hiep hoera!’
Lees meer...
De Groninger Ziekte (1826)
De Groninger Ziekte van 1826 is – samen met cholera en de Spaanse Griep – een van de ergste epidemieën die het noorden van Nederland ooit getroffen heeft. Met name de stad en provincie kregen veel te verduren.
Lees meer...
Geobsedeerd door de verborgen werelden onder onze voeten
Hoewel een mensenleven zich over het algemeen grotendeels bovengronds plaatsvindt, hebben ondergrondse ruimten altijd al een belangrijke rol gespeeld binnen onze samenlevingen.
Lees meer...
Historiek heeft een eigen winkel:
De winkel van Historiek
Meisje met de parel staat voor groen gordijn …en heeft wimpers

Meisje met de parel staat voor groen gordijn… en heeft wimpers

Een internationaal team wetenschappers boog zich twee jaar geleden over het werk. Deze week zijn de onderzoeksresultaten bekendgemaakt. Er werden ontdekkingen gedaan over penseelvoering, gebruik van pigmenten en op welke manier Vermeer zijn schilderij met verschillende lagen ‘opbouwde’. Lees artikel

Het “graf met de handjes” in Roermond
Weinigen zullen het echtpaar zijn geluk hebben misgund maar zij was rooms-katholiek en hij was protestant, en dat was bij de uitvaart toch wel wat problematisch, omdat de begraafplaats was geordend naar religieuze overtuiging.
Lees meer...
Andrej Vlasov - De Sovjetgeneraal die aan Duitse zijde vocht
Tijdens de Tweede Wereldoorlog keerde de Sovjetgeneraal Andrej Vlasov zich tegen het regime van Stalin en vocht aan het hoofd van een Russisch patriottisch leger mee aan Duitse zijde.
Lees meer...
Met de helm geboren worden - Betekenis & herkomst
De uitdrukking ‘met de helm op geboren worden’ of ‘met de helm op geboren zijn’ is bij veel mensen niet zo bekend. Wat heeft de geboorte van een kind te maken met een helm?
Lees meer...
De dans ontspringen - Herkomst van de uitdrukking
Mensen die de dans ontspringen, ontkomen (meestal met meer geluk dan wijsheid) aan een gevaarlijke situatie. De uitdrukking ‘de dans ontspringen’ is het tegenovergestelde van ‘het onderspit delven’.
Lees meer...
Bij Kornwerderzand werd er stand gehouden
Tijdens hun bestorming boekten de Duitsers het ene, na het andere succes. Maar dat betekende niet dat ze bij ieder treffen als overwinnaar uit de strijd kwamen. Er waren enkele stellingen die de Duitsers niet in konden nemen. Sommige hielden stand. Een daarvan was de stelling Kornwerderzand bij Friesland.
Lees meer...
T. E. Lawrence - Lawrence van Arabië
De Britse militair, schrijver, archeoloog en wetenschapper Thomas Edward Lawrence, beter bekend als Lawrence of Arabia, is vooral bekend geworden als adviseur en steunpilaar van de Arabische vrijheidsstrijders tegen het Ottomaanse Rijk.
Lees meer...
Nieuwe geschiedenisboeken (week 19) – 2020

Nieuwe geschiedenisboeken (week 19) – 2020

Overzicht van nieuwe en besproken geschiedenisboeken. Bekijk de boeken van deze week

Maak Historiek mede mogelijk:

Uw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft. Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 31.176 abonnees
Facebook Twitter
Pas uw aanmelding aan    |    Bekijk online
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net