Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 19) – 2020

5 minuten leestijd
nieuwe geschiedenisboeken

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.

<<< Signalementen week 18 | Signalementen week 20 >>>

Selectie week 19 (2020)

Bevrijdingsroute EuropaBevrijdingsroute Europa

Ter gelegenheid van het 75-jarig jubileum van de bevrijding van Nederland komt de ANWB met een unieke uitgave. Bevrijdingsroute is een project dat diverse partijen samenbrengt. De expertise van Rough Guides en de ANWB als traditierijke producenten en uitgevers van reisboeken valt samen met de Liberation Route Europe Foundation, die herdenkingstoerisme en internationale samenwerking promoot.
Fragment: Ontheemden en vluchtelingen in na-oorlogs Europa (1945)
Meer informatie / bestellen

De Tweede Wereldoorlog in honderd foto’sDe Tweede Wereldoorlog in honderd foto’s

De Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s is een nationaal project in het kader van 75 Jaar Vrijheid. Inwoners van Nederland zijn uitgenodigd om op uiteenlopende wijze te participeren. In eerste instantie per provincie en daarna op landelijk niveau, zijn de meest aansprekende foto’s van Nederland, Nederlands-Indië, Suriname en de Nederlandse Antillen tijdens de Tweede Wereldoorlog bijeengebracht.
Meer informatie / bestellen

De lange Tweede WereldoorlogDe lange Tweede Wereldoorlog

Een opmerkelijk en overtuigend overzichtswerk over ‘onze lange Tweede Wereldoorlog’, die begon met de Duitse inval in mei 1940 en eindigde in 1949, met de soevereiniteitsoverdracht aan Indonesië. Als het in Nederland over de oorlog gaat, bedoelen we daarmee bijna altijd de Duitse bezetting. In zijn nieuwe en opmerkelijke overzichtswerk komt historicus Peter Romijn tot een ander inzicht: onze ‘lange Tweede Wereldoorlog’, die begon met de Duitse inval in mei 1940, eindigde pas in de laatste dagen van 1949, met de soevereiniteitsoverdracht aan Indonesië.
Bespreking: De Romijnse Tienjarige Oorlog
Meer informatie / bestellen

Nulpunt 1945. De Lage Landen, een mensenleven laterNulpunt 1945. De Lage Landen, een mensenleven later

Toen op 8 mei 1945 de wapens in Europa eindelijk zwegen, konden België en Nederland de draad weer opnemen, de trauma’s van de bezetting opmeten en aan de heropbouw van het land beginnen. Vijfenzeventig jaar later lijkt 1945 een nulpunt te zijn geweest van de wereld waarin de Lage Landen nu leven. Maar veel van wat in 1945 in de steigers werd gezet, lijkt nu, een mensenleven later, ook onder vuur te liggen.
Fragment: Nederlandse oorlogsherdenkingen – Van nationale consensus…
Meer informatie / bestellen

Acht dagen in meiAcht dagen in mei – Volker Ullrich

De laatste week van het Derde Rijk
Duizend jaar zou het duren, maar in mei 1945 is de laatste week van het Derde Rijk aangebroken. Hitler heeft zelfmoord gepleegd, de oorlog woedt voort. Tussen Hitlers dood en de Duitse overgave liggen acht krankzinnige dagen. Even lijkt alles tot stilstand te komen, maar toch is alles in een ademloze beweging. Dit boek bevat Volker Ullrichs aangrijpende verslag van de laatste acht dagen van het naziregime. De capitulatie van Berlijn, de massale vernietiging, de zelfmoordepidemie, de laatste dodenmarsen, de bevrijding van de concentratiekampen, de jacht op de nazibonzen.
Meer informatie / bestellen

De langste nacht - Otto de KatDe langste nacht – Otto de Kat

Sinds de bevrijding woont Emma Verweij in Rotterdam, in een straat die tijdens de oorlog een bastion van vriendschap en liefde is geworden. Nu, 96 jaar oud, bereidt zij zich voor op het einde van haar leven. In de laatste nachten herleeft zij haar gelukkige jaren, maar meer nog komt terug wat verdwenen leek. De oorlog spookt in haar door, ze verdwaalt in haar herinneringen en ondergaat opnieuw en heviger dan ooit het leven dat ze leefde en niet leefde. Het is alsof de dood haar wakker schudt.
Voorpublicatie: De laatste nachten van Emma Verweij
Meer informatie / bestellen

Ondergronds - Will HuntOndergronds – Will Hunt

Een kleine geschiedenis van de verborgen werelden onder onze voeten
Een allesomvattend boek met daarin de filosofie, geschiedenis, mythologie en neurowetenschap over de werelden die onder onze voeten verscholen liggen. Een kleine geschiedenis van de verborgen werelden onder onze voeten. Al vanaf zijn jongensjaren koestert de Amerikaanse journalist en fotograaf Will Hunt een mateloze fascinatie voor de werelden die onder het aardoppervlak verscholen liggen, ondergronds. Inmiddels is hij een half leven verder en maakte hij talloze ondergrondse reizen.
Bespreking: Geobsedeerd door de verborgen werelden onder onze voeten
Meer informatie / bestellen

BevrijdingskindBevrijdingskind – Herman van Veen & Rob Chrispijn

De soundtrack van 75 jaar leven in vrijheid
Herman van Veen is een kind van de bevrijding, net als Rob Chrispijn. Samen schrijven ze, geleid door de muziek die hun leven vormgaf, over wat dat voor hen betekent. Liedjes, bijzondere musici en flarden van coupletten roepen een wereld op die vaak allang vergeten was. ‘We’ll meet again’, ‘Get back’, ‘Dancing Queen’, ‘Leef ’ van André Hazes en ‘Damn’ van Kendrick Lamar; stuk voor stuk maken ze deel uit van ons collectieve geheugen en hebben ze een plaats in de geschiedenis.
Meer informatie / bestellen

Dansende beren - Witold SzabłowskiDansende beren – Witold Szablowski

Heimwee naar het communisme
Gedurende vele jaren leerden Bulgaarse zigeuners beren dansen. Met de val van het communisme kregen ook de beren hun vrijheid. Bij stress of onverwachte situaties echter schieten ze in een oude reflex en gaan op hun achterste poten staan, klaar om een kunstje te vertonen. Tijdens zijn journalistieke reis door onder meer Polen, Albanië en Bulgarije tekent Witold Szablowski de intrigerende verhalen op van mensen die vrij zijn, net als de getemde beren, maar nog vaak verlangen naar de communistische tijd.
Bespreking: Heimwee naar het communisme
Meer informatie / bestellen

Oorlog in onderzoekOorlog in onderzoek. 75 jaar NIOD

Het NIOD doet sinds 75 jaar wetenschappelijk onderzoek naar oorlogsgeweld. Op 8 mei 1945, drie dagen na de bevrijding, opende het instituut zijn deuren. Spoedig daarna volgde de opdracht tot een groot onderzoek naar de net beëindigde oorlog. Dat resulteerde in de bekende boekenreeks Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog van prof. Loe de Jong. De vermaarde historicus was lang het gezicht van het NIOD. Onder zijn leiding verzamelde het instituut talloze overheidsdocumenten, dagboeken, kaarten, kranten, foto’s, brieven en boeken over de Tweede Wereldoorlog en de oorlog in Nederlands-Indië.
Meer informatie / bestellen

De rattenlijnDe rattenlijn – Philippe Sands

Leugens, liefde en gerechtigheid op het spoor van een nazi-vluchteling
Otto von Wächter was tijdens de Tweede Wereldoorlog verantwoordelijk voor de dood van honderdduizenden Joden en Polen. Vijfenzeventig jaar later is zijn zoon Horst nog altijd overtuigd van zijn onschuld. Aan het einde van de oorlog werd Otto Wächter beschuldigd van massamoord. Achternagezeten door de Sovjets, de Amerikanen en de Britten sloeg hij op de vlucht. Drie jaar lang verschool hij zich in de Oostenrijkse Alpen, waarna hij zich naar Rome begaf en met steun van het Vaticaan kon onderduiken.
Meer informatie / bestellen

Meer geschiedenisboeken:

<<< Signalementen week 18 | Signalementen week 20 >>>

×