Dark
Light

Met de helm geboren worden – Betekenis & herkomst

1 minuut leestijd
Pasgeboren baby
Pasgeboren baby (CC0 - Pixabay - PublicDomainPictures)

De uitdrukking ‘met de helm op geboren worden’ of ‘met de helm op geboren zijn’ is bij veel mensen niet zo bekend. Wat heeft de geboorte van een kind te maken met een helm? In dit artikel een korte uitleg van de betekenis en herkomst van dit bijzondere gezegde.

Betekenis van met de helm geboren worden of zijn

De uitdrukking met de helm geboren worden, betekent zoveel als geboren worden met bijzondere, paranormale krachten. Soms worden kinderen namelijk geboren terwijl de vruchtvliezen (de helm) nog niet gebroken zijn. Bij de geboorte zit het vlies dan nog rond het babyhoofdje.

Waarom komt deze uitdrukking vandaan?

Volgens een oud bijgeloof, een legende uit de Middeleeuwen, zouden kinderen die op deze manier ter wereld kwamen, bijzondere bovennatuurlijke krachten hebben. Kinderen ‘met de helm op’ werden in volksverhalen zowel gezien als een positief verschijnsel, als een zondagskind, maar soms ook als iets negatiefs.

In de positieve verhaalvarianten waren deze kinderen sterk en zou het om gelukskinderen gaan. Volgens het bijgeloof hadden deze kinderen een soort ’tweede gezicht’ en konden ze bijvoorbeeld begrafenissen van tevoren zien. Om deze reden noemden bewoners van van de Zuid-Hollandse eilanden, zoals Oude-Tonge, personen die met de helm geboren waren ook wel ‘beeldwitten’, omdat zij toekomstige beelden zouden kunnen zien.

Maar ook beschouwde men baby’s met helmen wel als vloek. Direct na de geboorte verbrandde de vroedvrouw of een van de ouders dan het vlies, om ongeluk af te wenden en een vermeende vloek te neutraliseren.

Boek: Demonen. Volksverhalen – Jonas Thys & Marita de Sterck

Bronnen

Internet
-https://www.abedeverteller.nl/met-de-helm-op-geboren/
-https://nl.wikipedia.org/wiki/Helm_(volksgeloof)
-https://dekritischeverloskundige.wordpress.com/2015/10/08/met-de-helm-op-geboren/
-https://www.startpagina.nl/v/gezondheid/vraag/13497/helm-geboren/

×