Historiek Online geschiedenismagazine
De elektrische auto, het ‘vervoermiddel der toekomst’ (1899)

De elektrische auto, het ‘vervoermiddel der toekomst’ (1899)

De Groningse hoogleraar scheikunde Sibrandus Stratingh wordt vaak aangehaald als de uitvinder van de elektrische auto. Op basis van de ideeën van Jacobi zocht hij naar een goedwerkende roterende elektromotor met een draaiende anker. Reeds in 1834 construeerde hij een modelvoertuig met elektromotor. Lees artikel


- advertentie -
Nulpunt 1945

‘Nederlandse en Vlaamse pennen schetsen de wereld van de Lage Landen, 75 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog. Een niet te missen verzameling van prikkelende verhalen, scherpe analyses en verrassende beschouwingen. Nog tot en met eind mei zonder verzendkosten.’ >>>

Een geschiedenis van bier & pils
De alcoholhoudende drank bier – ook wel bekend als de goudgele rakker, opgewonden appelsap, natte klets, Bierella of Spa Goud – is al duizenden jaren oud. Hoe is bier ontstaan? In dit artikel lees je alles over de geschiedenis van gerstenat, pils, de glazen boterham, ofwel bier.
Lees meer...
Enthousiasme -"Het mooiste woord van onze taal"
Het uit het Grieks afkomstige woord enthousiasme begint met ‘enthou’, dat ontleend is aan het Griekse en theo (ἔνθεος): een innerlijke God of: God in zich hebbend.
Lees meer...
Wim Vaals, een Nederlandse jongen in het Vreemdelingenlegioen
Precies in de tijd dat de 23-jarige Wim Vaals vanuit Apeldoorn te voet aankomt in Frankrijk en zich meldt bij het Vreemdelingenlegioen, nemen in Algerije rebellen voor het eerst de wapens op tegen het koloniale Franse bewind.
Lees meer...
George Maduro - Antilliaans-Joodse verzetsheld
De Antilliaans-Joodse George Maduro was een verzetsheld in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Enige Antilliaan aan wie de Militaire Willemsorde is toegekend.
Lees meer...
Hoe zag Jezus eruit?
Willie van Peer behandelt in zijn nieuwste boek hoe Jezus in de loop van de geschiedenis en in verschillende regio’s is voorgesteld.
Lees meer...

- advertentie -
Podcast De Jodenverraadsters

Beluister het aangrijpende, vijfdelige NTR-podcastdrama: De Jodenverraadsters. Een lang verzwegen en waargebeurde oorlogstragedie wordt eindelijk verteld. De Joodse Ans van Dijk en Rosa Roozendaal verraden, geronseld door twee rechercheurs van het beruchte Bureau Joodse Zaken, honderden Joden. Om zelf niet gedeporteerd te worden door de Duitsers. In tijden van oorlog worden slachtoffers soms daders en maken onmenselijke keuzes. Met verstrekkende gevolgen. www.nporadio1.nl/podcasts/de-jodenverraadsters

Waarom werd België in 1830 geen republiek?

Waarom werd België in 1830 geen republiek?

Rond 1830 woedde een ferme vechtscheiding in het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. De Belgen waren het ‘Noorden’ spuug beu. Ze wrikten zich los en gingen voor hun eigen geschiedenis. België werd een nieuwe Europese monarchie. Geen republiek. Waarom niet? Lees artikel

Moederdag, geschiedenis van het feest
In Nederland en België wordt op iedere tweede zondag in mei Moederdag gevierd. Op deze dag zetten veel (kleine) kinderen hun moeders in het zonnetje, bijvoorbeeld door hen ontbijt op bed te brengen of een (zelfgemaakt) kado te geven. Wat is de herkomst van de dag?
Lees meer...
Poolse dierentuin verborg tientallen Joden
Tijdens de Tweede Wereldoorlog verborg Antonina Zabinski, de vrouw van de directeur van de dierentuin in Warschau, tientallen Joden voor de Duitse bezetter.
Lees meer...
“Aktion T4” - Het nazi-eugenetica programma
Aktion T4, het eugenetische programma van de nazi's waarbij gehandicapten en psychiatrisch patiënten verplicht gesteriliseerd en later ook vergast werden. Het programma werd in oktober 1939 gestart op bevel van Adolf Hitler.
Lees meer...
16e-eeuws boerderijcomplex gevonden op Goeree-Overflakkee
Op Goeree-Overflakkee hebben archeologen de mogelijke resten van een groot boerderijcomplex uit de zestiende eeuw gevonden.
Lees meer...
Mérida - Hoofdstad van de Spaanse regio Extremadura
Mérida is de hoofdstad van het Spaanse autonome gebied (Autonomía) Extremadura, gelegen in het zuidwesten van het land. Geen imposante metropool, maar de stad herbergt een schat aan Romeinse bouwwerken en kunst zonder weerga.
Lees meer...
Tot de laatste man - Doorvechten tot het bittere einde (1945)
Waarom bleef het Duitse volk tijdens de Tweede Wereldoorlog tot het bittere eind doorvechten? De gevolgen waren enorm. In de laatste maanden van de oorlog stierven nog een half miljoen burgers en de Wehrmacht had maandelijks nog 350.000 slachtoffers te betreuren.
Lees meer...
Nieuwe geschiedenisboeken (week 20) – 2020

Nieuwe geschiedenisboeken (week 20) – 2020

Overzicht van nieuwe en besproken geschiedenisboeken. Bekijk de boeken van deze week

Maak Historiek mede mogelijk:

Uw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft. Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 31.338 abonnees
Facebook Twitter
Pas uw aanmelding aan    |    Bekijk online
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net