Dark
Light

16e-eeuws boerderijcomplex gevonden op Goeree-Overflakkee

Auteur:
1 minuut leestijd
Willekeurige oude kaart van Goeree-Overflakkee
Willekeurige oude kaart van Goeree-Overflakkee (CC BY-SA 4.0 - RCE - wiki)

Op Goeree-Overflakkee hebben archeologen de mogelijke resten van een groot boerderijcomplex uit de zestiende eeuw gevonden. Volgens provinciaal archeoloog René Proos gaat het om een unieke vondst.

“Alles wijst erop dat dit een gebouw is uit de beginperiode van de polder de Oude Plaat, drooggelegd in 1480.”

Van deze boerderijen – mogelijk al van voor de Tachtigjarige oorlog (1568-1648) – zijn niet veel voorbeelden in Nederland bekend. Verder onderzoek kan antwoord geven of de vermoedens juist zijn en informatie geven over de omvang van het complex en over de mensen die hier vroeger woonden.

De opgraving vond eind vorige week plaats naast de N215. Het terrein wordt klaargemaakt voor de aanleg van een ventweg voor het langzame verkeer en een sloot. Afgelopen december werd ook al onderzoek gedaan in de nabijheid van de huidige vondst. Toen werd een ander deel van de muur gevonden en werden veel losse vondsten gedaan. De resten van de boerderij zijn toevallig ontdekt, want eerder bureauonderzoek in archieven en op kaarten leverde niets op. Wel is recentelijk een kaart uit 1602 opgedoken waarop een hofstede staat.

De archeologen hebben een groot vlak uitgegraven en de resten blootgelegd. Vrijwilligers van de historische vereniging de Motte hebben hierbij geholpen. Naast de muur werden verderop in het veld onder andere ook twee trekankers, aardewerk en metaal gevonden. Bijzonder vonden de archeologen ook dat op een groot gebied een matwerk van takken zijn ontdekt. Wat de achtergrond hiervan is, is onduidelijk.

De gemeente Goeree-Overflakkee is blij met de vondst, omdat deze nieuwe kennis en inzichten kan brengen over de ontwikkeling van het eiland en de polders. Ze hoopt dat een link gelegd kan worden met de vondst van de muntschat in 2018 door Dirkslander Arco Hoekman. Hij vond een klomp van samengeklonterde munten en de kookpot waar het in de zestiende eeuw was ingestopt. Het bleek de grootste laatmiddeleeuwse schatvondst in Nederland ooit.

Overzicht van Boeken over archeologie en archeologische opgravingen

×