Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 20) – 2020

5 minuten leestijd

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.

<<< Signalementen week 19 | Signalementen week 21 >>>

Selectie week 20

De gave GodsDe gave Gods – Gerrit Valk & Leo Noordegraaf

Nadat het coronavirus zich ook in ons land snel verspreidde nam de belangstelling toe voor epidemieën die in de geschiedenis hun tol eisten, zoals de pest en de Spaanse griep. Vooral boeken als De pest van Albert Camus, dat zich afspeelt in Algerije, en Boccaccio’s Decamerone, over de Zwarte Dood in Italië, kwamen weer sterk in de belangstelling te staan. Maar hoe zat het met de pest in ons land? Tot aan het eind van de zeventiende eeuw teisterde de pest ons land met grote regelmaat en eiste talloze slachtoffers. In jaren dat de pest om zich heen greep, konden steden zomaar tien tot veertig procent van hun inwoners verliezen.
Meer informatie / bestellen

Antonina’s dierentuinAntonina’s dierentuin – Diane Ackerman

Dit boek vertelt het bewogen verhaal van Antonina, de vrouw van de directeur van de dierentuin in Warschau, en haar gezin. Maar ook dat van de dieren in de dierentuin, de ‘tijdelijke’ Joodse bewoners die er zich schuilhielden en van Warschau in een allesverwoestende oorlog. Met hun dierentuin in Warschau als dekmantel weten Antonina en haar man meer dan 300 joden uit handen van de nazi’s te houden. Een waargebeurd verhaal gebaseerd op archieven en dagboeken. Verfilmd als The Zookeeper’s Wife.
Fragment: Poolse dierentuin verborg tientallen Joden
Meer informatie / bestellen

StroomopwaartsStroomopwaarts – Jan Libbenga

Revoluties in elektriciteit; van telegraaf naar blauwe energie en verder
De geschiedenis van elektriciteit in Nederland kent een aaneenschakeling van schokgolven. Nadat gaslicht was vervangen door elektriciteit omarmde Nederland massaal elektrische huishoudelijke apparatuur, zoals stofzuigers, straalkachels en de radio. Ook de trein, de televisie, de computer en de smartphone veroorzaakten ware revoluties in ons dagelijks leven. En er wacht ons nog veel meer.
Fragment: De elektrische auto, het ‘vervoermiddel der toekomst’ (1899)
Meer informatie / bestellen

Droom of daadDroom of daad – Fik Meijer

In 1896 werden in Athene de eerste moderne Olympische Spelen georganiseerd. Vijftien eeuwen eerder had de christelijke keizer Theodosius I de oude Spelen ter ere van Zeus verboden omdat ze onverenigbaar waren met het geloof in de ene ware God. De Olympische Spelen zijn nu 124 jaar oud. Van de in de negentiende eeuw door Soutsos, Zappas en Brookes gekoesterde idealen is weinig meer over. De band met Olympia is volledig verloren gegaan. Pierre de Coubertin sloeg een andere weg in. De geschiedenis van de moderne Spelen in telkens een andere stad laat vele misstappen zien, ze hebben het imago van de Spelen geen goed gedaan.
Meer informatie / bestellen

Sergeant Baraka - Peter DickerSergeant Baraka – Peter Dicker

Een Nederlandse jongen in het Franse Vreemdelingenlegioen
Sergeant Baraka vertelt een verhaal dat maar zelden kan worden opgetekend. En al helemaal niet uit de mond van een Nederlander. Precies in de tijd dat de 23-jarige Wim Vaal vanuit Apeldoorn te voet aankomt in Frankrijk en zich meldt bij het Vreemdelingenlegioen nemen in Algerije rebellen voor het eerst de wapens op tegen het koloniale Franse bewind.
Fragment: Sergeant Baraka
Meer informatie / bestellen

Belgische republikeinenBelgische republikeinen. Radicalen tussen twee revoluties (1830-1850)

Waarom is België in 1830 geen republiek geworden? Na de revolutie wordt het land vrij snel de monarchie die het tot op vandaag is. Liberalen en katholieken verdelen de macht onder elkaar. De radicalen, een politieke minderheidsstroming, hebben een beslissende rol gespeeld in de opstand tegen Willem I. Maar ze worden na jarenlang hard verzet buitenspel gezet.
Voorpublicatie: Waarom werd België in 1830 geen republiek?
Meer informatie / bestellen

OorlogsgesprekkenOorlogsgesprekken. De erfenis van bezetting en bevrijding

Sigrid Kaag, Thom Hoffman, Ernst Jansz, Roxane van Iperen, Jaime de Bourbon, Isa Hoes, Paul van Vliet, Arnon Grunberg, Sonja Barend en vele andere Bekende Nederlanders vertellen welke invloed de Tweede Wereldoorlog op hun familie en op hun leven heeft gehad. Zij geven een onverwacht inkijkje in hun jeugd en spreken over getormenteerde ouders, ‘halve’ familieverhalen en vaders die plots verdwenen, en waar nooit meer over gesproken werd. Journalisten Leonard Ornstein en Larissa Pans maakten ‘gelegenheidsduo’s’ en spraken indringend met hen over de tijd van toen, en de tijd van nu.
Meer informatie / bestellen

Wat bomen ons vertellenWat bomen ons vertellen – Valerie Trouet

Als je wilt weten hoe oud een boom is, moet je zijn ringen tellen. Maar die jaarringen kunnen je veel meer vertellen dan dat. Dendrochronologie, de wetenschappelijke studie van jaarringen, levert een niet te onderschatten bijdrage aan ons begrip van de klimaatgeschiedenis van de aarde, de invloed ervan op de menselijke beschavingen in de afgelopen tweeduizend jaar en de complexe interactie tussen mens en natuur. In dit meeslepende boek neemt topwetenschapper Valerie Trouet je mee op een reis rond de aarde, van haar lab in Arizona tot afgelegen dorpen in Afrika en radioactieve bossen in Rusland.
Meer informatie / bestellen

Kinderen van de HolocaustKinderen van de Holocaust

De Holocaust maakte in België tienduizenden slachtoffers. Voor Joden die het overleefden, zou de oorlog nooit voorbij zijn. Immens was vaak het verlies dat ze een plaats moesten geven. Hun kinderen kregen een loodzware erfenis te verwerken. Ze moesten ook hun weg zoeken in een samenleving die pas met jaren vertraging de volle waarheid over de oorlog onder ogen wilde zien. Het zijn ervaringen waar ze een leven lang over hebben nagedacht. De getuigenissen uit de spraakmakende Canvasreeks Kinderen van de Holocaust zijn nu samengebracht in boekvorm.
Meer informatie / bestellen

Boer Tammens, Houzee – Christiaan Gevers

‘Moeilijkheden zullen mij niet doen wijken’, sprak de landbouwer Pé Tammens (1898-1986) bij zijn inhuldiging als burgemeester, ‘maar slechts meer vastberaden mijn weg bepalen’. De inwoners van Groningen zouden snel merken wat dat inhield. Voor de oorlog had Tammens zich jarenlang ingezet om de positie van de mensen in zijn omgeving te verbeteren, maar toen Mussert hem halverwege de bezettingstijd van zijn boerderij haalde om met tegenzin burgemeester te worden ging het vreselijk mis.
Meer informatie / bestellen

Wolgakinderen - Guzel JachinaWolgakinderen – Guzel Jachina

Jakob Bach leidt een eenvoudig leven als onderwijzer in het dorpje Gnadenthal, een afgesloten samenleving van Duitse kolonisten in de steppe langs de Wolga. Zijn leven verandert wanneer hem gevraagd wordt Klara, een boerendochter aan de andere oever, Duits te leren en hij op slag verliefd op haar wordt. Hun liefde kan echter niet ontsnappen aan de revolutie en de Burgeroorlog. Als Klara de geboorte van Anna niet overleeft, verliest Bach voorgoed zijn spraakvermogen. Hoe kan hij, stom en helemaal alleen, het meisje beschermen?
Meer informatie / bestellen

Meer geschiedenisboeken:

<<< Signalementen week 19 | Signalementen week 21 >>>

×