Historiek Online geschiedenismagazine
Mauritshuis herenigt bruidspaar na 125 jaar

Mauritshuis herenigt bruidspaar na 125 jaar

Het Mauritshuis in Den Haag heeft een portret verworven van Jakob Omphalius, geschilderd door Bartholomäus Bruyn de Oude. Daarmee komt een bruidspaar weer bij elkaar dat bijna 125 jaar geleden op een veiling van elkaar werd gescheiden. Lees artikel

Verhalen uit de Keltische wereld
Herman Clerinx deed een greep in het verhalenaanbod van de oude Ieren, Welshmen, Cornishmen en Bretoenen. Hij bevrijdde hun mythen en legenden van hun middeleeuwse stof.
Lees meer...
NSB-kamp Rhijnauwen (1945-1948)
In Kamp Rhijnauwen, net buiten Utrecht, werden na de Tweede Wereldoorlog NSB’ers (en anderen die in de oorlog de kant van de bezetter hadden gekozen) geïnterneerd.
Lees meer...
James Ensor, leven van een excentrieke schilder-schrijver
'De toekomst is aan Ensor', voorspelde de krant L’Indépendance belge in 1884 over de – dan – vierentwintigjarige schilder. Zeventig jaar na de dood van de Oostendse kunstenaar galmt die waarheid nog na.
Lees meer...
De 10 beste geschiedenisboeken van het jaar
Zaterdag is de longlist met tien genomineerden voor de Libris Geschiedenis Prijs 2020 bekendgemaakt. De prijs bekroont historische boeken die een algemeen publiek aanspreken. Oorspronkelijkheid, leesbaarheid en historische degelijkheid zijn de belangrijkste criteria.
Lees meer...
De lugubere zelfmoord van actrice Peg Entwistle in 1932
Op 13 juli 1923 plaatsen Amerikanen letters in de heuvels bij Los Angeles, met als tekst: ‘Hollywoodland’. De dertien letters, in het wit, waren elk liefst vijftien meter hoog. Jaren later, in september 1932, stonden de letters er nog en zouden ze het toneel vormen voor een lugubere zelfmoord.
Lees meer...

- advertentie- Bestel geschiedenisboeken in onze winkel
De moeizame start van de Volkenbond

De moeizame start van de Volkenbond

Nooit meer oorlog! Dat is de hartenkreet van de 28e Amerikaanse president Woodrow Wilson als de Eerste Wereldoorlog ten einde loopt. Hij vecht voor zijn ideaal: de creatie van een Bond der Volkeren waarmee een eind gemaakt zal worden aan de machtspositie van de grote Europese mogendheden die elkaar al eeuwen de tent uitvechten. Wilson slaagt in zijn opzet, maar dat gaat niet zonder slag of stoot en het wordt geen onverdeeld succes. Lees artikel

'Voorburcht van Kasteel Oud Haerlem gevonden'
Recent hebben archeologen het terrein met nieuwe technieken onderzocht. Hierbij is een grote nieuwe kasteelstructuur gevonden. Vermoedelijk gaat het om de voorburcht van het complex.
Lees meer...
Narrativisme of verhalende geschiedschrijving
Geschiedvorsing wil niet slechts zeggen dat je gebeurtenissen op een rijtje zet maar houdt ook in dat je die probeert te verklaren, dat wil zeggen dat je verbanden legt met andere gebeurtenissen.
Lees meer...
Johann Burckhardt - Oriëntalist en ontdekkingsreiziger
Johann Burckhardt geniet binnen archeologische en geschiedkundige kringen nog steeds faam als de ontdekker van de eeuwenoude ruïnestad Petra en het imposante tempelcomplex van Aboe Simbel.
Lees meer...
Germaine Richier - Franse beeldhouwster
Het werk van de Franse kunstenares Germaine Richier was baanbrekend voor de moderne Europese beeldhouwkunst na de Tweede Wereldoorlog. Ze kreeg de bijnaam L’Ouragane (De Orkaan), naar de naam van één van haar beelden uit 1949.
Lees meer...
Geen excuses regering voor slavernijverleden
Het kabinet gaat niet officieel excuus aanbieden voor het Nederlandse slavernijverleden. Dat zei premier Rutte woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer over racisme en discriminatie.
Lees meer...
Maria Versfelt (1776-1845) alias 'de vrouwelijke Casanova'
Domineesdochter Maria Elselina Versfelt was actief als toneelspeelster en schrijfster en courtisane van diverse generaals van keizer Napoleon Bonaparte.
Lees meer...
Dodenboek - Betekenis en korte geschiedenis
Het Dodenboek is een fenomeen dat in de Oudheid in de Egyptische maatschappij een belangrijke rol speelde. Wat was het Dodenboek precies voor document? Wat was de inhoud van dit soort boeken, waarvan er bijna tweehonderd gevonden zijn? En waarvoor werden Dodenboeken gebruikt?
Lees meer...
Nieuwe geschiedenisboeken (week 28) – 2020

Nieuwe geschiedenisboeken (week 28) – 2020

Overzicht van nieuwe en besproken geschiedenisboeken. Bekijk de boeken van deze week

Maak Historiek mede mogelijk:

Uw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft. Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 31.725 abonnees
Facebook Twitter
Pas uw aanmelding aan    |    Bekijk online
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net