Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 28) – 2020

Auteur:
4 minuten leestijd
geschiedenisboeken

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.

<<< Signalementen week 27 | Signalementen week 29 / 30 >>>

Selectie week 28

Het oudste geheugen op aarde - Herman ClerinxHet oudste geheugen op aarde – Herman Clerinx

Verhalen uit de Keltische Wereld
Wat zocht koning Bran op het Eiland der Vrouwen? Waar komen kraaien zo groot als een hond vandaan? Welke nevengevolgen heeft een liefdesdrank? Bestaat een god van de overvloed? Hoe zal een man nooit iets vergeten? Waarom verblijft een zeemeermin driehonderd jaren in een grot? Wie schenkt Merlijn zijn gouden harp? Herman Clerinx, Keltenkenner bij uitstek, deed een greep in het verhalenaanbod van de oude Ieren, Welshmen, Cornishmen en Bretoenen.
Bespreking: Verhalen uit de Keltische wereld
Meer informatie / bestellen

Corona & CoCorona & Co. Een eeuw onderzoek naar virussen in…

Door de eeuwen heen is de Nederlandse bevolking vele malen geconfronteerd geweest met gevaarlijke en soms dodelijke virussen: pokken, griep, polio, mazelen. In dit boek beschrijven de auteurs de strijd van medici en natuurwetenschappers tegen die onzichtbare vijanden. Ultracentrifuges, de elektronenmicroscoop, celkweek, antistoftesten en overige immunologische technieken zijn ontwikkeld om de aanwezigheid van de virusdeeltjes aan te kunnen tonen.
Meer informatie / bestellen

James Ensor Kroniek van zijn Leven 1860-1949 - Xavier TricotJames Ensor. Kroniek van zijn Leven 1860-1949

Deze uitgebreide en gedetailleerde levensbeschrijving van de Belgische kunstenaar James Ensor is opgevat als een biografische kroniek, afgewisseld met fragmenten van brieven aan en van Ensor en met teksten uit kranten en tijdschriften. Via schitterende reproducties van een groot aantal meesterwerken ontdekt de lezer het oeuvre van de kunstenaar en diens boeiende artistieke ontwikkeling.
Bespreking: een leven van een excentrieke schilder-schrijver
Meer informatie / bestellen

Moord & doodslag - Frans ThuijsMoord & doodslag- Frans Thuijs

Drie eeuwen Amsterdamse rechtsgeschiedenis
‘Moord en doodslag’ is sinds de negentiende eeuw de eerste verzameling verhalen over werkelijk gebeurde misdaden, over echte misdadigers en hun soms gruwelijk lijfelijke bestraffing, opgelegd door het Amsterdamse gerecht. De gebeurtenissen in dit boek spelen zich af vanaf de zestiende tot in het begin van de negentiende eeuw. Aan de orde komen niet alleen moord en doodslag, maar ook onderwerpen als kleine criminaliteit, geweldpleging, zedenmisdrijven en godslastering.
Meer informatie / bestellen

De lange reis van de PoesakaDe lange reis van de Poesaka

Nog nooit is geschiedenis zo tastbaar geweest. De creatieve fotograaf, filmer en auteur Armando Ello en herinneringskunstenaar’ Simone Berger – volgens Adriaan van Dis – bundelen hun ervaring en passie en geven een gezicht aan de vele nog niet vertelde Indische verhalen. Stuk voor stuk kleine persoonlijke en intense geschiedenissen, die niet in de schoolboeken zijn terug te vinden, maar hier worden uitvergroot. Door het levenspad van de poesaka te volgen, een waardevol erfstuk uit Nederlands-Indië of Indonesië, leggen zij van ruim dertig personen de familiegeschiedenis vast. Zij geven hiermee een stem aan de eerste generatie en hun nazaten.
Meer informatie / bestellen

 Zwarte trots, witte schaamte?Zwarte trots, witte schaamte?

Neen, de koloniale monumenten mogen niet verdwijnen uit het Belgische straatbeeld, wel integendeel. Neen, de Belgische politici moeten zich niét verontschuldigen voor het kolonialisme en de Belgische koning Filip evenmin voor de misdaden in Kongo-Vrijstaat van zijn voorvader Leopold II. Het zijn maar enkele van de glasheldere stellingnamen van Peter Verlinden in zijn jongste boek waarin hij de band onderzoekt tussen het koloniale verleden en de hedendaagse relatie met het vroegere ‘Belgisch-Afrika’ en het racisme in eigen land.
Voorpublicatie:
Meer informatie / bestellen

Hier woondenHier woonden. Stolpersteine Gouda – Soesja Citroen

In dit boek vertelt Soesja Citroen per Stolpersteine-adres over het leven van de vermoorde Goudse Joden. Hoe sommige families al van oudsher in de stad woonden en velen er als vluchteling een veilige plek zochten. Hoe mensen hier werkten en kinderen naar school gingen. Klasgenootjes, buren en vriendinnetjes van vroeger komen aan het woord, ook de huidige familieleden. De vele foto’s en documenten vertellen een eigen verhaal. In het slotdeel gaat Citroen nader in op het mechanisme van de vervolging. Ze laat zien hoe het net van de naziterreur zich om de Joden sloot.
Meer informatie / bestellen

VirgilVirgil – Cyril Collot & Luca Caioli

Sinds Virgil van Dijk de aanvoerdersband draagt bij het Nederlands elftal wint Oranje weer. Maar het was niet vanzelfsprekend dat hij zo groot zou worden. Hij debuteerde in 2011 in de Eredivisie bij FC Groningen en speelde vervolgens bij Celtic en Southhampton. In 2017 tekende hij een contract bij Liverpool, dat hem voor een recordbedrag overnam. Inmiddels is hij daar uitgegroeid tot een van de belangrijkste spelers. Hij won afgelopen seizoen met Liverpool de Champions League en leidde het Nederlands elftal naar de finale van de Nations League. Van Dijk werd uitgeroepen tot Speler van het Jaar in de Premier League en verkozen tot Europees voetballer van het jaar.
Meer informatie / bestellen

De verbeelding van de leeuwDe verbeelding van de leeuw

Een geschiedenis van media en natievorming in Vlaanderen
Als anno 2020 een Vlaamse regering geleid door Vlaamsnationalisten inzet op een Vlaamse canon, weet ze waarom. De natie moet verbeeld worden om te kunnen bestaan. Dat is altijd zo geweest. Na 1830 gaven historici, literatoren, musici en beeldende kunstenaars mee vorm aan een Belgische identiteit. In deze context ontwikkelde zich gaandeweg ook een Vlaams natievormingsproject in, naast en tegen de Belgische samenhorigheid.
Meer informatie / bestellen

Onontkoombaar verledenOnontkoombaar verleden – Maria Grever

Reflecties op een veranderende historische cultuur
Mensen en gebeurtenissen raken in de vergetelheid of ze krijgen een andere kleuring. Tegelijkertijd kunnen herinneringen overrompelend zijn en je als het ware inhalen. Het verleden is onontkoombaar. Maar steeds is er een ander verstaan in het heden, steunend op overgeleverde tradities. Niemand kan zich hiervan geheel losmaken. De weerstand tegen de dynamiek van deze herinterpretaties is echter groot. Pogingen om het verleden vast te houden in erfgoed zijn tegenwoordig talloos. Maar ook al die ‘gestolde’ verledens krijgen andere betekenissen. Zelfs een wet of decreet kan daar niets aan veranderen.
Meer informatie / bestellen

<<< Signalementen week 27 | Signalementen week 29 / 30 >>>

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.015 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×