Historiek Online geschiedenismagazine
De demonische kat

De demonische kat

Erik Aerts staat stil bij de rijke geschiedenis van de kat en de mens, eerst als de beste verzekering tegen ongedierte en behoeder van voedselvoorraden, later als gedaante van de duivel, tot hij weer terecht kwam in aristocratische huizen bij het haardvuur. Op Historiek vertelt hij over het bijgeloof in de late middeleeuwen en de jacht die werd gemaakt op de ‘duivelse’ kat. Lees artikel

Gruwelijk boek over Duitse zelfmoordgolf in mei 1945
Tussen 30 april en 3 mei 1945 brachten zich, alleen al in het Oostduitse provinciestadje Demmin, tussen de 700 en meer dan 1000 mensen om het leven. Het waren bewoners en vluchtelingen uit het oosten van Duitsland die in paniek waren geraakt bij de nadering van het Russische Rode Leger.
Lees meer...
Een ‘onvergankelijk gedenkteeken’ voor generaal Van Heutsz
Begin juni 2020 verscheen de biografie van generaal Jo van Heutsz, geschreven door schrijfster en onderzoekster Vilan van de Loo. Nog geen twee weken later werd het Amsterdamse Monument Indië-Nederland, in 1935 onthuld als blijvende herinnering aan de wapenfeiten van de generaal, beklad met rode verf.
Lees meer...
Tomoyuki Yamashita - “De tijger van Malakka”
De naam van Tomoyuki Yamashita raakte bij alle geallieerde troepen in de Stille Oceaan bekend toen hij er in februari 1942 in slaagde de onneembaar geachte Britse kolonie Singapore te veroveren.
Lees meer...
De Volkenbond en humanitaire problemen
Gedurende het Interbellum krijgt de Volkenbond niet slechts te maken met grensconflicten of oorlogen tussen leden van de bond. Wat ook aandacht vraagt zijn problemen van humanitaire aard zoals het vluchtelingenvraagstuk, de gezondheidszorg en arbeidsomstandigheden.
Lees meer...
Sceptici, antiquariërs en monniken
Het positivisme en het pyrrhonisme waren aanleiding om de oudheidkunde stevig te funderen in die materiële neerslag. Degenen die haar het meest bestudeerden, waren de zogeheten antiquariërs.
Lees meer...

- advertentie- Bestel geschiedenisboeken in onze winkel
Augustus 1939 – De zomer voor de oorlog begon

Augustus 1939 – De zomer voor de oorlog begon

Augustus 1939. Het is heet in Midden-Europa. Boeren spannen hun paarden voor de wagens, het graan moet worden geoogst. Stedelingen vieren zomervakantie. Het zou een onbekommerde tijd moeten zijn, maar er hangt iets in de lucht. Lees artikel

Eeuwenoude kaart Goeree-Overflakkee teruggevonden
De bijzondere kaart werd ooit onterecht aangemerkt als duplicaat en verdween daardoor uit beeld. Vermoedelijk belandde hij in de jaren zeventig in een la met dubbele exemplaren.
Lees meer...
De Hondsdagen: herkomst & geschiedenis
Geschiedenis en herkomst van 'de hondsdagen', de tijd van 20 juli tot 20 augustus. De weerperiode van de hondsdagen heeft wortels in het Oude Egypte.
Lees meer...
Toerisme in de Romeinse Keizertijd
Bestond er toerisme in de oudheid? Waarheen reisde een Romein om even weg van het alledaagse te zijn? En hoe kwam hij daar?
Lees meer...
Je een stuk in de kraag drinken - Betekenis en herkomst
Wie zich een stuk in de kraag drinkt, heeft behoorlijk diep in het glaasje gekeken. Hij of zij is beschonken. Waar komt deze uitdrukking eigenlijk vandaan?
Lees meer...
Het Barrièretraktaat en de Barrièresteden
De Barrièresteden fungeerden als een soort vooruitgeschoven verdedigingslinie. Mochten de Fransen oprukken met het doel de Republiek binnen te vallen, dan moest men eerst langs de gordel van versterkte steden in de Zuidelijke Nederlanden. Dit moest de opmars vertragen of zelfs afstoppen.
Lees meer...
Aad de Mos - Van onderwijzer in de Schilderswijk tot Europacup 2-winnaar
Paul Prillevitz sprak met voormalig voetbaltrainer Aad de Mos, over zijn beginjaren als trainer en tijd als schoolmeester in Den Haag. Een verslag.
Lees meer...

Maak Historiek mede mogelijk:

Uw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft. Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 32.181 abonnees
Facebook Twitter
Pas uw aanmelding aan    |    Bekijk online
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net