Dark
Light

Eeuwenoude kaart Goeree-Overflakkee teruggevonden

Auteur:
1 minuut leestijd
De herontdekte kaart van Goeree-Overflakkee
De herontdekte kaart van Goeree-Overflakkee (Nationaal Archief)

Bij het Nationaal Archief is een kaart uit 1585 van de polder Dirksland op Goeree-Overflakkee teruggevonden. De bijzondere kaart werd ooit onterecht aangemerkt als duplicaat en verdween daardoor uit beeld. Vermoedelijk belandde hij in de jaren zeventig in een la met dubbele exemplaren.

Tijdens het voorbereiden van de digitalisering van een deel van de kaartencollectie van het Nationaal Archief werd de verloren gewaande kaart recent teruggevonden. De kaart van Goeree-Overflakkee wordt gedigitaliseerd en zal naar verwachting over een half jaar online in detail te bekijken zijn.

De kaart is bijzonder omdat hij vrij gedetailleerd is en bovendien ingekleurd. Het Nationaal Archief:

“Op de achterkant staat vermeld dat het gaat om Sommelsdijk, maar het is in feite Dirksland en omgeving. Er zijn percelen ingetekend en je ziet ook de huisjes en de kerk staan. Het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee zag er in 1585 heel anders uit dan nu. Dirksland, dat nu ongeveer in het hart van Goeree-Overflakkee ligt, lag toen nog aan het water en had een haven. Aan de hand van zo’n kaart is te zien hoe het gebied zich ontwikkelde. Hierin staat de strijd tegen het water centraal.”

Het Nationaal Archief bewaart ongeveer 300.000 kaarten en tekeningen. Daarvan zijn er zo’n 150 van voor het jaar 1600.

Overzicht van boeken over cartografie

×