Historiek Online geschiedenismagazine
Sterker dan Hitler – Hoe twee jongens Auschwitz overleefden

Sterker dan Hitler – Hoe twee jongens Auschwitz overleefden

Hongarije, 1944. De Joodse broertjes Dov en Yitzhak wonen in een klein dorp in de bergen, afgesloten van de wereld en de oorlog die daar woedt. Maar op een dag stormen de nazi’s het dorp binnen… Dov en Yitzhak overleven de holocaust, bouwen een bestaan op in Israël en zwijgen over wat ze meemaakten. Zes decennia later verbreken de broers de stilte. Lees artikel

Menno van Coehoorn - Beroemd vestingbouwkundige
De Nederlander Menno van Coehoorn (1641-1704) staat in de militaire geschiedenis van ons land bekend als een baanbrekend vestingbouwer en een uniek artillerist en legeraanvoerder. Zijn bouwstijl voor militaire vestingen raakte in heel Europa bekend.
Lees meer...
Caligula in Katwijk
"Plotseling gaf hij bevel schelpen te verzamelen, die hij “krijgsbuit van de Oceaan, verschuldigd aan Capitool en Palatijn” noemde, en daarmee hun helmen en zakken te vullen."
Lees meer...
De executie van Mussolini’s schoonzoon Galeazzo Ciano
Als diplomaat en politicus ontpopte Galeazzo Ciano zich niet alleen tot één van de belangrijkste sleutelfiguren in de fascistische regering van Benito Mussolini, maar was hij tevens de man die de dictator die ook zijn schoonvader was, mede ten val bracht.
Lees meer...
Philippus en Alexander - Wereldveroveraars uit Macedonië
Philippus en Alexander veranderden de loop van de geschiedenis. En dat bovendien in zeer korte tijd. Het verdeelde, achtergebleven koninkrijk Macedonië overheerste in nog geen veertig jaar tijd heel Griekenland.
Lees meer...
De Huik - 'De Nederlandse boerka'
Wie een huik droeg die het gelaat vrijwel volledig bedekte, kwam soms in de problemen. Net als tegenwoordig gold er vroeger namelijk soms een verbod op gezichtsbedekkende kleding.
Lees meer...
Corine Rottschäfer, het mooiste meisje van de wereld
Corine Rottschäfer, de eerste Nederlandse Miss World, is vorige week op 82-jarige leeftijd overleden. Ze won 4000 gulden, een auto en benzinebonnen van Shell.
Lees meer...
Leerzaam en informatief standaardwerk over de Vikingen
Het boek 'De Vikingen. Een nieuwe geschiedenis', geschreven door de archeoloog Neil Price, is zonder twijfel hét nieuwe standaardwerk over de Vikingen. Wat maakt dit boek zo goed?
Lees meer...
Wereldwandelaars - Een verbond van idealisten
Ze noemden zichzelf ‘wereldwandelaars’, en in de zomer van 1911 vertrokken ze vanaf de Dam voor een voetreis van jaren. Onderweg deden ze voor kranten en tijdschriften verslag van hun avonturen – tot de Grote Oorlog uitbrak en de kleine karavaan in Palestina met een schok tot stilstand werd gebracht.
Lees meer...
‘Veel van mijn kameraden hebben nog hun leven verloren’
“Duitsers durfden niet op te geven uit plichtsbesef, angst voor terreur, zorg om hun vaderland en naasten, of omdat ze geen andere opties zagen.”
Lees meer...
Slot Loevestein was tijdens WOII schuilplaats voor belangrijke historische archieven
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden binnen de kasteelmuren van Slot Loevestein waardevolle archief- en museumstukken opgeslagen om ze te beschermen tegen oorlogsgeweld.
Lees meer...
De vier families van de Koran
In 632 overleed Mohammed, waarna kalief Abu Bakr de openbaringen liet opschrijven. Zestien jaar later, rond 650, liet kalief Othman een standaard-Koran maken: vier exemplaren voor de vroeg-islamitische steden Medina, Basra, Koefa en Damascus. Alle Korans gaan, volgens de traditie, terug op dit viertal.
Lees meer...
Spionkoppen, een bestuurlijke geschiedenis van de BVD
De chefs van geheime diensten zijn vaak met evenveel geheimzinnigheid omgeven als de betreffende diensten zelf. In fictie verschuilen ze zich achter codenamen als ‘M’. Erg spannend allemaal, maar wie in werkelijkheid dit soort romantiek zoekt, kan beter een andere loopbaan nastreven.
Lees meer...
Wie regeert Frankrijk? De president of de premier?
Franse presidenten hebben veel macht en worden direct gekozen door de kiezers. Frankrijk heeft ook een premier. De regeringen dragen de naam van de premier. Wie regeert het land, de president of de premier?
Lees meer...
Slag van Stamford Bridge (1066)
Op 25 september 1066 versloeg een leger onder leiding van Harold II Godwinson (Harold II van Engeland) de Vikingen in de omgeving van York. Deze zogeheten Slag van Stamford Bridge maakt na twee eeuwen een eind aan de aanwezigheid van de Vikingen in Engeland.
Lees meer...
Nieuwe geschiedenisboeken

Nieuwe geschiedenisboeken

Een overzicht van nieuw verschenen of besproken geschiedenisboeken. Bekijk de boeken

Maak Historiek mede mogelijk:

Uw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft. Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 33.075 abonnees
Facebook Twitter
Pas uw aanmelding aan    |    Bekijk online
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net