Kantoor en schoolKantoor en school

Corine Rottschäfer, het mooiste meisje van de wereld

Miss World 1959

Op 10 november 1959 werd de Nederlandse Corine Rottschäfer uitgeroepen tot Miss World. Het was voor het eerst dat ons land de mondiale schoonheidswedstrijd won.

De kersverse Miss World wordt op Schiphol onthaald, november 1959 (Anefo - cc)
De kersverse Miss World wordt op Schiphol onthaald, november 1959 (Anefo – cc)
Dat Corine Rottschäfer aan de competitie mee deed was eigenlijk nogal een verrassing. Eigenlijk zou Peggy Erwich, die eerder uitgeroepen was tot Miss Holland, ons land vertegenwoordigen maar zij zegde op het laatste moment af omdat ze in Duitsland een grote modellenopdracht aangeboden had gekregen.

Er deden in totaal 37 landen mee aan de Miss World verkiezing. Rottschäfer werd beschouwd als een outsider. Het zat haar aanvankelijk ook helemaal niet mee. Een paar uur voor de verkiezing ontdekte de Nederlandse afgevaardigde namelijk dat er brandgaten in haar avondjurk zaten. Het mooiste meisje van Israël, Ziva Shomrat, bleek zo vriendelijk haar een jurk te lenen.

In die jurk won Rottschäfer de Miss World-titel uiteindelijk. Ze was daarmee de eerste Nederlandse die de titel in de wacht sleepte. Haar Israëlische collega werd derde.

- advertentie -

Auto en benzinebonnen

Rottschäfer ontving 4000 gulden, een auto en benzinebonnen van Shell. De kersverse Miss World had het destijds echter niet erg breed waardoor er te weinig geld was om de gewonnen auto naar Nederland te laten transporteren. Rottschäfer besloot daarom zowel de auto als de bonnen te verkopen.

Drie jaar (1962) later won Nederland de Miss World-verkiezing voor het laatst. Toen werd Catharina Lodders tot mooiste vrouw van de wereld uitgeroepen.

Catharina Lodders, 2 november 1963 (CC0 - Pot, Harry / Anefo)
Catharina Lodders, 2 november 1963 (CC0 – Pot, Harry / Anefo)

Boek: Opkomst en ondergang van Miss Holland (1929-1937)

Terugblik met Corine Rottschäfer


Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister


Uit het archief:

Meer tips ➱