Dark
Light

Corine Rottschäfer, het mooiste meisje van de wereld

Miss World 1959
Auteur:
2 minuten leestijd
Corine Rottschäfer, het mooiste meisje van de wereld
Corine Rottschäfer, het mooiste meisje van de wereld (CC0 - Herbert Behrens / Anefo - wiki)

Op 10 november 1959 werd de Nederlandse Corine Rottschäfer uitgeroepen tot Miss World. Het was voor het eerst dat ons land de mondiale schoonheidswedstrijd won.

De kersverse Miss World wordt op Schiphol onthaald, november 1959
De kersverse Miss World wordt op Schiphol onthaald, november 1959 (CC0 – Anefo – wiki)
Dat Corine Rottschäfer aan de competitie mee deed was eigenlijk nogal een verrassing. Eigenlijk zou Peggy Erwich, die eerder uitgeroepen was tot Miss Holland, ons land vertegenwoordigen maar zij zegde op het laatste moment af omdat ze in Duitsland een grote modellenopdracht aangeboden had gekregen.

Er deden in totaal 37 landen mee aan de Miss World verkiezing. Rottschäfer werd beschouwd als een outsider. Het zat haar aanvankelijk ook helemaal niet mee. Een paar uur voor de verkiezing ontdekte de Nederlandse afgevaardigde namelijk dat er brandgaten in haar avondjurk zaten. Het mooiste meisje van Israël, Ziva Shomrat, bleek zo vriendelijk haar een jurk te lenen.

In die jurk won Rottschäfer de Miss World-titel uiteindelijk. Ze was daarmee de eerste Nederlandse die de titel in de wacht sleepte. Haar Israëlische collega werd derde.

Video over Corine Rottschäfer uit 1958:

Auto en benzinebonnen

Rottschäfer ontving 4000 gulden, een auto en benzinebonnen van Shell. De kersverse Miss World had het destijds echter niet erg breed waardoor er te weinig geld was om de gewonnen auto naar Nederland te laten transporteren. Rottschäfer besloot daarom zowel de auto als de bonnen te verkopen en kreeg daar 6000 gulden voor. Na de Miss World-verkiezing deed Rottschäfer niet meer mee aan verkiezingen en richtte ze zich op modellenwerk. In 1962 trouwde ze met de journalist, architect en later politicus Edo Spier. Uit dit huwelijk werden drie kinderen geboren.

Corine Rottschäfer, Miss World 1959, bij terugkomst in Nederland
Corine Rottschäfer, Miss World 1959, bij terugkomst in Nederland (CC0 – Nationaal Archief – Anefo – wiki)

In 1964 richtte Rottschäfer het eerste professionele modellenbureau van de Benelux op: Corine’s Agency. Dit bureau werd vrij succesvol. Tot haar pensioen in 2002 bleef de voormalige Miss World betrokken bij het bedrijf. Corine Rottschäfer werd 82 jaar oud. Ze overleed in september 2020.

Nog een Miss World

Drie jaar na de Miss World-verkiezingen van Corine Rottschäfer won Nederland de mondiale schoonheidswedstrijd voor het laatst. Toen, in 1962, werd Catharina Lodders tot mooiste vrouw van de wereld uitgeroepen. Zij mocht 30.000 gulden mee naar huis nemen.

Catharina Lodders, 2 november 1963 (CC0 - Pot, Harry / Anefo)
Catharina Lodders, 2 november 1963 (CC0 – Pot, Harry / Anefo)

Boek: Opkomst en ondergang van Miss Holland (1929-1937)

Terugblik met Corine Rottschäfer

×